Najlepsze danie na romantyczną kolację – ryż z kurczakiem i warzywami na mleku kokosowym! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Najlepsze danie na romantyczną kolację – ryż z kurczakiem i warzywami na mleku kokosowym!

28 lutego 2024, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ta randka nie może się nie udać! Postanowiłam przygotować dla mojego ukochanego lekkie pikantne danie, które wzniesie go na wyżyny rozkoszy kulinarnej…i nie tylko. Naszło mnie na lekko oszukane danie tajskie w wersji uproszczonej (nie miałam trawy cytrynowej kolendry i innych cudownych dodatków kuchni tajskiej). Wychodzi cudownie kremowy lekko pikantny sosik, mięso i ryż przygotowano osobno.

Należy pamiętać, że mięso najlepiej przygotować i zamacerować w przyprawach dzień wcześniej, smażymy je na rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony. Najlepiej jest kroić mięso (pierś z kurczaka lub indyka w cieniutkie plasterki a nie w kostkę). Mięso smażymy szybko w woku lub na patelni. Ryż staram się gotować nie w woreczkach tylko sypki ryż podsmażam chwilkę na patelni z dodatkiem masła lub kapki oleju. Potem ryż w proporcjach 1:2 zalewam gorącą wodą czyli szklanka ryżu i dwie szklanki wody. Solimy ryż w trakcie gotowania.

ryż z kurczakiem i warzywami na mleku kokosowym!

składniki:

pierś z kurczaka pokrojona w paseczki, przyprawiona (najlepiej niech poleży w lodówce minimum godzinkę w przyprawach)

papryka zielona

papryka czerwona

jeden batat lub marchew

por lub cebula

sok z pół cytryny

kawałek imbiru

ryż

puszka mleka kokosowego

przyprawa curry, papryka czerwona, sól i pieprz

Do dużego rondla wlewam odrobine oleju, dodaję pokrojone w cienkie paseczki papryki, cebulę, batata, starty imbir, wszystko smażę około 10 minut, podlewam pół szklanką wody, dodaję mleko kokosowe, przyprawy oraz sok z cytryny lub limonki. Osobno przygotowuję ryż (najczęściej podsmażam szklankę ryżu na patelni, dodaję dwie szklanki wody i sól). Osobno na rozgrzanej patelni podsmażam krótko mięso. Wszystko razem serwuję na eleganckim talerzu. Mile widziana kolendra lub natka pietruszki, ale świetny też będzie posiekany szczypior.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz