Marynowane kurki
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 kg kurek,
2 cebule,
2 łyżeczki soli,
szczypta kwasku cytrynowego.
Zalewa:
szkl. octu 10%,
4 szkl. wody,
1/3 szkl. cukru,
łyżka soli,
pieprz,
ziele angielskie,
gorczyca,
goździki,
chrzan.
Grzyby oczyścić, większe przekroić. Gotować ok. 15 min w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego. Odcedzić, przelać zimną wodą. Ułożyć do słoików. Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na odrobinie oliwy, ułożyć do słoików z grzybami. Przygotować zalewę: wodę połączyć z cukrem, solą i octem, zagotować.
Do każdego słoika wkładać po 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, 2 goździki i kawałek chrzanu. Zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 45min.