Marynowane kurki

11 września 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg kurek,

2 cebule,

2 łyżeczki soli,

szczypta kwasku cytrynowego.

Zalewa:

szkl. octu 10%,

4 szkl. wody,

1/3 szkl. cukru,

łyżka soli,

pieprz,

ziele angielskie,

gorczyca,

goździki,

chrzan.

Grzyby oczyścić, większe przekroić. Gotować ok. 15 min w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego. Odcedzić, przelać zimną wodą. Ułożyć do słoików. Cebulę pokroić w talarki, zeszklić na odrobinie oliwy, ułożyć do słoików z grzybami. Przygotować zalewę: wodę połączyć z cukrem, solą i octem, zagotować.

Do każdego słoika wkładać po 6 ziaren pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren gorczycy, 2 goździki i kawałek chrzanu. Zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 45min.

file1347371632



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz