Marchewkowy ryż
Takie niby risotto .
Czas :30 minut
Składniki :
- 1 szklanka ryżu
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego ( może być z kostki )
- szczypta kurkumy
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka ) marchewki
Dokładnie wypłukać ryż kilka razy zmieniając wodę. Odsączyć. Zagotować bulion z masłem , marchewką i szczyptą kurkumy. Na wrzący wrzucić ryż. Zagotować ponownie odkryty . Przykryć i zmniejszyć gaz. Gotować pod przykryciem mieszając w trakcie kilka razy tak by marchew się równo rozłożyła w ryżu przez 25 minut. Sprawdzić czy cała woda została wchłonięta przez ryż , jeśli nie to jeszcze kilka minut ogrzewać .
Jeśli mamy czas to tak ugotowany ryż dobrze jest zawinąć ( np. w koc ) i zostawić na 30 minut.
Podawać do drobiu, warzyw, ryb, drobiu gotowanego.
Można użyć bulionu warzywnego jeśli ma być w wersji bez mięsnej.
W zasadzie ryżu nie powinno się mieszać w trakcie gotowania bo gorzej się gotuje , ale zależało mi by marchew się równomiernie rozłożyła w ryżu.