Marchewki w zalewie słodko-kwaśnej

23 marca 2010, dodał: caroline1983
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg młodych marchewek
1/2 litra octu jabłkowego lub białego octu winnego
25 dag cukru
5 goździków
1 płaska łyżeczka cynamonu

Marchewki umyć, oskrobać, obgotować przez 5 minut, odcedzić.
Cukier zalać 1/4 szklanki wody, wlać ocet, dodać goździki i cynamon, zagotować często mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Do wrzącej zalewy włożyć marchewki i doprowadzić do wrzenia, zostawić do następnego dnia.
Następnego dnia zagotować marchewki w zalewie, ostudzić.
Przełożyć do słoików, zalać zalewą, słoiki zakręcić. Pasteryzować przez 20-25 minut.

file1269347660



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺