Makaron z brokułami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 opakowanie makaronu świderki (ok.40 dkg.),
25 dkg.brokułów (może być więcej-wg.uznania)
2 średnie cebule,
30 dkg.chudego boczku,
2-3 łyżki oleju,
3 ząbki czosnku,
1 kostka bulionu warzywnego,
sól i pieprz.
Przygotowanie: Makaron gotujemy ok. 10 minut. Brokuły podzielić na różyczki. Zagotować wodę, rozpuścić w niej kostkę warzywną. Włożyć brokuły, gotować 5 minut, odcedzić. w tym czasie czosnek obrać, drobno posiekać i pokroić w kostkę cebulę. Na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Boczek pokroić i podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem jeszcze ok. 3 minuty. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu wsypujemy zawartość patelni, całość mieszamy. Makaron wykładamy na talerz, na środek nakładamy ugotowane brokuły. Przyprawiamy solą i pieprzem.