Letnie sałatki z serami – ciekawe i smaczne przepisy
Koneserzy twierdzą, że ser to składnik uniwersalny, bo pasuje właściwie do wszystkiego. Warzywa i sery – to idealne połączenie, z którego wyczarujesz pyszne, proste sałatki z serem. Śródziemnomorski smak, świeże warzywa i biały ser w otoczeniu ziół i oliwy lub słodka gruszka, wyrazisty ser i chrupiące orzechy na mieszance sałat. A może sałatka z serem kozim, sałatą lodową, pomidorkami i winegretem lub sałatka z fetą, pomidorami i rzodkiewką. Pyszne i proste, a jednak na wszystkich robią wrażenie. Łatwe w przygotowaniu i zdrowe danie. Sałatka z fetą, mozzarellą, rokpolem lub camembertem – wybierz swoją ulubioną. Sprawdź nasze przepisy i odkryj sałatkę z białym lub kozim serem idealną na lato.
Sałata lodowa z serem pleśniowym
Składniki:
– 1 duża sałata lodowa
– 4 jajka na twardo, obrane i pokrojone w kostkę
– 4 paski bekonu
– 3 zielone cebule
– 1/2 szklanki pomidorów cherry, pokrojone w ćwiartki
Sos z sera pleśniowego:
– 1/2 szklanki zwykłego greckiego jogurtu
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki drobno rozdrobnionej szalotki
– 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– ser pleśniowy
Przygotowanie:
W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu, a następnie przykryć i wstawić do lodówki, przygotowując resztę sałatki. Z sałaty lodowej wyciąć rdzeń. Przepłukać liście zimną wodą i odsączyć na ręczniku papierowym. Po odsączeniu pociąć na ćwiartki. Ułożyć kliny sałatkowe na dużym talerzu, a następnie obficie polać dressingiem z niebieskiego sera. Na górze ułożyć jajka, bekon, pomidory, zieloną cebulę i ser pleśniowy.
Sałatka z szynką i truskawkami
Składniki:
– 200 g rukoli
– sos sałatkowy
– 100 g truskawek
– 100 g sera pleśniowego niebieskiego
– 3 łyżki oliwy
– 4 plastry szynki dojrzewającej
Przygotowanie:
Sos sałatkowy połączyć z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z ćwiartkami truskawek i kawałkami szynki. Całość oprószyć pokruszonym serem i zalać dresingiem. Sałatkę dokładnie wymieszać. Podawać z opieczoną bagietką.
Sałatka z kozim serem fondant
Składniki:
– 150 g koziego sera
– 30 ml (2 łyżki) miodu
– 1/2 szklanki orzechów pecan
– świeży cząber (1 łyżka stołowa)
– 1 i 1/2 szklanki mix młodych zielonych sałat
– 15 ml (1 łyżka stołowa) oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik, pokroić ser na osiem plasterków. Wyłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. W misce wymieszać miód z pekanami, cząbrem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na plasterki sera. Piec na górnym ruszcie piekarnika przez około 2 minuty. Rozłożyć sałaty na talerzach, udekorować każdą porcję dwoma kawałkami sera.
Bouchées croustillantes z kozim serem i pomidorami
Składniki:
– 3 arkusze mrożonego ciasta
– 250 ml (1 szklanka) oleju rzepakowego
– 50 g kremowego sera koziego
– 45 ml (3 łyżki) śmietanki wiejskiej 15%
– 15 ml (1 łyżka stołowa) skórki z limonki
– 5 ml (1 łyżeczka) miodu
– sól i pieprz do smaku
– 200 g świeżego fileta z łososia
– 4 truskawki
– 1/4 czerwonej cebuli
– 30 ml (2 łyżki stołowe) oliwy z oliwek
– 15 ml (1 łyżka stołowa) soku z limonki
– 30 ml (2 łyżki) posiekanego koperku
– 30 ml (2 łyżki stołowe) posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Każdy arkusz ciasta podzielić na cztery kwadraty. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kwadraty ciasta (15 sekund z każdej strony). Odsączyć na ręcznikach papierowych. W misce wymieszać kozi ser, śmietanę, skórkę cytrynową i miód. Doprawić solą i pieprzem Używając miksera dokładnie wymieszać. Pokroić łososia, truskawki i czerwoną cebulę. Wymieszać oliwę z sokiem z limonki i koprem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łososia, truskawki i czerwoną cebulę. Wymieszać delikatnie. Na każdy kwadrat ciasta wylać odrobinę sosu. Udekorować tatarem z łososia, miksem i szczypiorkiem.
Sałatka z kozim serem i truskawkami
Składniki:
– 2 szklanki rozdrobnionej sałaty masłowej
– ½ kubka rukoli
– 1 szklanka pokrojonych w plastry świeżych dojrzałych truskawek
– świeży ser kozi
– 1 łyżeczka masła
– ½ szklanki prażonych orzechów pecans
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do smaku jako dressing
– cykoria
Przygotowanie:
Do miski wrzucić sałatę i rukolę, dobrze wymieszać. Pokroić truskawki na małe plasterki i dodaj do sałaty. Pokroić kozi ser w kawałki i ułożyć na sałatkę.
Na średnim ogniu na patelni podgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać orzeszki pekan i podsmażać przez 3-4 minuty, do momentu zaczerwienienia. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Dodać do sałatki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pokropić oliwą i octem balsamicznym.
Sałatka z mozzarellą, groszkiem i bobem
Składniki:
– 4 kulki mozzarelli
– 200 g świeżego groszku
– 200 g strąków bobu
– 1 garść świeżej mięty
– 100 g pędów grochu
– oliwa z oliwek
– 2 cytryny, pokrojone w kliny
– sól
– pieprz
Przygotowanie:
Odcedzić kulki mozzarelli z płynu i umieścić na talerzu. Przykryć folią spożywczą i pozwolić dojść do temperatury pokojowej. Bób wrzucić na gorącą wodę, po minucie dodać groch i gotować przez kolejną minutę. Odcedzić fasolę i groszek i zahartować w lodowatej wodzie (przez 5 minut). Obrać bób ze skórek. Wymieszać bób i groszek razem z pędami mięty i grochu. Dodać sok z jednej cytryny do smaku i kilka kropli oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu układać kulkę mozzarelli, bób, groszek i polać odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną soku z cytryny. Udekorować.
Sałatka z serem kozim i jagodami
Składniki:
Kandyzowane orzechy pekan
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka brązowego cukru
– ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
– pieprz cayenne
– sól i pieprz do smaku
– ¾ szklanki posiekanych orzechów pekan
Sos winegret
– jeżyny
– 3 łyżki octu z czerwonego wina
– 1 i ½ łyżki miodu
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Sałatka
– 8-12 filiżanek sałat zielonych
– kozi ser
– świeże jeżyny
– ¼ czerwonej cebuli, pokrojona w cienkie plasterki
Przygotowanie:
Rozpuść masło na małej patelni i dodać cukier i przyprawy. Gotować przez minutę, a następnie dodać posiekane orzechy pekan i wymieszać. Prażyć orzechy pekan około pięciu minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wszystkie składniki vinaigrette wymieszać w blenderze. Przechowywać vinaigrette w lodówce, aż będzie gotowy do użycia. Wrzucić do miski sałaty, na wierzchu ułożyć jeżyny, cebule, pokruszony kozi ser i orzechy pekan. Polać przygotowanym vinegretem.
Sałatka z grillowaną brzoskwinią i mozzarellą
Składniki:
– 2 jędrne, dojrzałe brzoskwinie
– mix sałat baby
– 1 szklanka świeżej mozzarelli
– 1/4 szklanki liści świeżej mięty
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki białego octu winnego
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1 łyżeczka miodu (lub syropu z agawy)
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– świeże pistacje (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Brzoskwinie przekrojone na pół ułożyć na rozgrzanym, natłuszczonym grillu i piec w temperaturze 180 st. C. Grillować około 4 minut. Wymieszać rukolę, mozzarellę, miętę i pistacje w dużej misce. Wymieszać oliwę, ocet, sok z cytryny, musztardę, miód lub agawę, sól i pieprz w średniej misce. Winegret wlać do rukoli i wymieszać. Podawać z grillowanymi brzoskwiniami.
Sałatka z gruszką i niebieskim serem pleśniowym
Składniki:
Sałatka
– 4 szklanki zmieszanych sałat
– 1 gruszka, pokrojona w kostkę
– 1/4 szklanki kandyzowanych orzechów włoskich
– 1/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera
Dip
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1/4 szklanki majonezu
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżka cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mix sałat, gruszki, orzechy włoskie i pokruszony niebieski ser. W mikserze połączyć ocet jabłkowy, majonez, olej roślinny, cukier, sól i pieprz. Dip wlać do sałatki i dokładnie wymieszać.
Sałatka z serem Le Gris Bleu
Składniki:
Sałatka
– 210 g sera Le Gris Bleu, pokrojonego w kostkę
– 1/2 szklanki (125 ml) białej cebuli
– 1 szklanka liści mięty
– 1 szklanka pokrojonych truskawek
– 1 szklanka mini ogórków w plasterkach
– 2 szklanki szpinaku i kiełków rukoli
Vinaigrette truskawkowe
– 10 ml (2 łyżeczki) syropu klonowego
– 3 truskawki
– do smaku, sól i pieprz
– 30 ml (2 łyżki stołowe) czerwonego octu winnego
– 45 ml (3 łyżki stołowe) oliwy z oliwek
Przygotowanie:
W dużej misce delikatnie wymieszać młode kiełki szpinaku, rukolę, truskawki, ogórki, liście mięty, cebulę i ser. W małej misce wymieszać olej, ocet, syrop klonowy i truskawki. Podzielić sałatkę na cztery talerze. Polać truskawkowym vinaigrette. Dodać sól i pieprz do smaku.
Sałatka z serem gorgonzola i pszenicą
Składniki:
– 1 łyżeczka białego octu
– 300 g emmer (pszenicy płaskurki)
– 1 łyżka miodu
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 gruszki
– 1 mały pęczek rukoli
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Opłukać pszenicę emmer i ugotować w osolonej wodzie (około 45 minut). Odcedzić, ostudzić i włożyć do dużej miski. Wymieszać oliwę z oliwek z octem, miodem, szczyptą soli i dużą ilością pieprzu. Umyć rukolę, osuszyć i posiekać. Pokroić gorgonzolę na małe kawałki. Umyć gruszki bez obierania, pokroić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Połączyć pszenicę emmer, rukolę, plasterki gruszki i kawałki gorgonzoli, wymieszać z sosem miodowym i podawać. Można dodać 4-5 posiekanych cząstek orzecha włoskiego.
Sałatka z malinami i kozim serem
Składniki:
– 30 g pestek dyni (3 łyżki)
– 150 g liści różnych sałat
– 2 łyżki oliwy
– 1 cytryna (sok z połowy cytryny)
– 1 szczypta soli
– 1 szczypta pieprzu
– 100 g malin
– 200 g sera koziego
– 1 opakowanie sosu malinowego
Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Umyć i osuszyć liście sałaty. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, dodać sałatę, dokładnie wymieszać, żeby sos pokrył wszystkie liście. Sałatę wyłożyć na dwa duże talerze. Posypać malinami. Ser kozi pokroić w duże plastry i wyłożyć na sałatę. Całość polać sosem malinowym.
Sałatka z cukinii i sera feta
Składniki:
– sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– posiekany duży szczypior
– kilka listków świeżo posiekanej mięty
– 300 g cukinii
– ser feta
Przygotowanie:
Do dużej miski wcisnąć świeży sok z cytryny, następnie doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwę i posiekane zioła. Całość ubić i wymieszać. Cukinię pokroić na cienkie wstążki i dodać do miski z sosem. Posypać jednym z wybranych serów: feta lub kozi.
Sałatka z pomidorami i mozzarellą
Składniki:
– 4 pomidory koktajlowe, pokrojone
– 1 ogórek w plasterkach
– 1 szklanka mozzarelli, pokrojona w kostkę
– 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wymieszać pomidory, ogórek, ser i bazylię. Skropić olejem i dokładnie wymieszać. Posypać solą i pieprzem.
Sałatka z burakami i serem gorgonzola
Składniki:
– 6 łyżeczek oliwy z oliwek
– cukier do smaku
– ser gorgonzola
– plasterki buraków
– 3 łyżeczki octu winnego wiśniowego
– 1 ząbek czosnku
– mieszane zielone sałaty
– 2 zielone cebule
– orzechy włoskie, opiekane
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik, owinąć buraki folią, piec około 1 godziny. Ostudzić, obrać i pokroić. Wymieszać oliwę z oliwek, ocet winny, czosnek i cukier Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać sałaty, pokrojone zielone cebule i buraki. Wlać sos i wymieszać. Posypać serem gorgonzola i prażonymi orzechami i podawać.
Sałatka z arbuzem i serem feta
Składniki:
– ser feta, pokrojony na kwadraty
– ½ arbuza pokrojonego na 8 kwadratów
– 2 szklanki rukoli
– ½ szklanki octu balsamicznego
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ocet balsamiczny doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Ostudzić. Skropić arbuza odrobiną oliwy z oliwek, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Grillować krótko na ruszcie lub patelni. Wymieszać rukolę z łyżeczką lub dwoma oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać arbuza, udekorować fetą i polać octem balsamicznym.
Sałatka ze szparagami, awokado i twarożkiem
Składniki:
– 2 szklanki sałat baby
– 2 szklanki twarożku
– 1/2 pęczka szparagów, przycięte, blanszowane
– 1 szklanka świeżego groszku cukrowego, blanszowana
– 1/2 ogórka, pokrojonego w cienkie plastry
– 2 szalotki, posiekane
– 1 awokado
– świeży sok z cytryny
– koszerna sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Ułożyć sałaty baby na 2 talerzach, posypać serem. Ułożyć szparagi, groszek cukrowy, ogórek i szalotki na sałatce. Pokroić awokado w plasterki. Pokropić sokiem z cytryny. Posypać sałatkę solą i pieprzem i ozdobić borówkami.
Sałatka z kremowym vinaigretem jabłkowym
Składniki:
– 2 jabłka
– 2 szklanki kremowego jabłecznika, winegret
– 1 łyżeczki soli
– 1 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
– 1 szklanka endywii, umyta i przycięta
– 1/2 miseczki cienko pokrojonego w plastry selera
– 1 filiżanka pokruszonego koziego sera
– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
– świeża pietruszka i liście selera
Przygotowanie:
Za pomocą ostrego noża lub mandoliny pokroić jabłka. W dużej misce wymieszać plasterki jabłek i endywię z kremowym jabłecznikiem winegret, solą, cukrem i pieprzem. Podawać z kozim serem i orzechami włoskimi. Udekorować pietruszką i liśćmi selera.
Sałatka z melonem i serem kozim
Składniki:
– 1 melon, pokrojony na 6 klinów
– 1 zimowy melon, pokrojony na 6 klinów
– 150 g miękkiego sera koziego, pokruszony
– 1 mała czerwona cebula, posiekana
– 100 g prażonych, obranych orzechów laskowych
– garść rzeżuchy
Przygotowanie:
Podzielić kliny z melona na 6 małych porcji. Posypać serem, cebulą, orzechami laskowymi i rzeżuchą. Podawać na małych talerzykach z dowolnymi dodatkami. Ser kozi można wymienić dowolnym innym miękkim serem lub serem feta.
Sałatka z rukoli i koziego sera
Składniki:
– 3-4 szklanki rukoli
– 1 awokado, pokrojone w kostkę
– 1 pomarańcza, pokrojona w kostkę
– 1/2 szklanki orzechów pekan, opiekanych i posiekanych
– kozi ser, pokruszony
– 2 szalotki, pokrojone w kostkę
– 1/4 szklanki soku z cytryny
– 2 łyżki soku pomarańczowego
– 1 łyżka musztardy dijon
– 1 łyżka miodu (lub soku z agawy)
– 1/2 łyżeczki sosu sojowego
– 1 ząbek czosnku, mielony
– sól i pieprz
– 1/2 szklanki oleju z pestek winogron (lub ulubionego oleju)
Przygotowanie:
Wymieszać sok z cytryny, sok pomarańczowy, musztardę dijon, miód, sos sojowy, czosnek, sól, pieprz i olej. Wymieszać rukolę, awokado, pomarańczę, orzechy pekan i ser w dużej misce, polać dressingiem i bardzo dokładnie wymieszać.
Sałatka z rukoli, malin i mozzarelli
Składniki:
– 250 g mozzarelli (2 kulki)
– 100 g malin
– 2 garście liści rukoli
– oliwa z oliwek
– mały ocet balsamiczny
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Rozdrobnić mozzarellę i ułożyć ją na dużej, płaskiej płytce. Rozsypać maliny i rukolę. Skropić oliwą i octem balsamicznym. Wymieszać dokładnie.
Sałatka z gruszki, liści buraka i sera pleśniowego
Składniki:
Dressing
– 1 łyżka musztardy dijon
– 3 łyżki octu sherry (lub substytutu octu z czerwonego wina zmieszanego z 1 łyżeczką cukru)
– 9 łyżek oliwy z oliwek
Sałatka
– 2 całe nieobrane gruszki, pokrojone w cienkie plasterki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 garść młodych liści buraka
– 1 garść liści cos dla dzieci
– 100 g kremowego sera pleśniowego
– nasiona granatu, do posypania
– 1/2 szklanki połówek orzecha
Przygotowanie:
Wymieszaj składniki sosu i doprawić solą i pieprzem do smaku. Pokrojoną gruszkę skropić odrobiną soku z cytryny. Ułożyć liście buraków i plasterki gruszki na talerzu, posypać serem i polać sosem. Posypać nasionami granatu. Tuż przed podaniem, wymieszać sos i równomiernie polać sałatkę. Posypać połówkami orzecha.
Sałatka z jeżynami i serem pleśniowym
Składniki:
Dip
– 1/2 szklanki świeżych jeżyn, puree
– 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– koszerna sól i pieprz do smaku
Sałatka
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1 szklanka szynki pokrojonej w kostkę
– garść rukoli
– 1 szklanka świeżych jeżyn
– 3/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego
Przygotowanie:
W mikserze lub małej misce wymieszać jeżyny, ocet, oliwę z oliwek, sól koszerną i pieprz. W małej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć szynkę na chrupiąco. W dużej misce wymieszać rukolę, jeżyny, niebieski ser pleśniowy i schłodzoną chrupiącą szynkę. Polać dipem i wymieszać dokładnie.
Sałatka z cykorii, rzodkiewki i sera koziego
Składniki:
– 2 główki cykorii
– 1 pęczak rzeżuchy
– 1/2 pęczku rzodkiewki, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekane
– kozi ser, pokruszony
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki białego octu balsamicznego
– 1/2 łyżeczki celtyckiej soli morskiej
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik i uprażyć orzechy włoskie na blasze (około 10 minut). Ułożyć liście endywii (rzeżuchy) na półmisku. Dodać listki cykorii i cienko pokrojone plasterki rzodkiewki. Posypać prażonymi orzechami i pokruszonym kozim serem. Wymieszać oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz i zalać sałatkę. Wymieszać.
Sałatka z serem owczym, rukolą i truskawkami
Składniki:
Sałatka
– 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej bazylii
– 180 g sera owczego typu Charlevoix
– ¼ szklanki grubo posiekanych pistacji
– 500 ml (2 filiżanki) truskawek w plasterkach
– 4 filiżanki rukoli
Winegret balsamiczny
– 30 ml (2 łyżki) octu balsamicznego
– ¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
– 10 ml (2 łyżeczki) syropu klonowego
– do smaku, sól i pieprz
Przygotowanie:
Udekorować 4 talerzyki rukolą. Rozłożyć truskawki, pistacje, bazylię i ser na wierzchu rukoli. W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu. Polać sałatkę przygotowanym winegretem.
Sałatka z pomidorami i serem feta
Składniki:
– 4 czerwone pomidorki
– 1 mała purpurowa cebula
– ser feta
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– 1/4 c posiekane szczypce
– świeży grubo posiekany koper
– 2 łyżki świeżych liści oregano
– 4 łyżki kaparów
– kwiaty szczypiorku do dekoracji (opcjonalnie)
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
Za pomocą bardzo ostrego noża pokroić pomidory na małe kliny i dodać do miski z kaparami. Pokroić purpurową cebulę w cienkie paski lub okrągłe i wsypać do pomidorów. Dodać ser feta. Posypać świeżym oregano, koperkiem i szczypiorkiem. Polać sałatkę oliwą z oliwek i octem czerwonego wina. Doprawić solą morską, udekorować kwiatami szczypiorku.
Sałatka z pomidorów, papryki i sera feta
Składniki:
– 2 szklanki pomidorków cherry
– 1 szklanka pomarańczowej papryki, pokrojonej w kostkę
– 1 szklanka żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
– 100 g kanadyjskiej mozzarelli, pokrojonej w kostkę
– 100 g kanadyjskiej fety, pokrojonej w kostkę
– 2 szklanki ciecierzycy w puszce, odsączonej
– 2 szalotki, drobno posiekane
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
– 1/4 szklanki soku z cytryny
– 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W salaterce ułożyć pomidory cherry, papryki, ser, ciecierzycę, szalotki i bazylię. Wymieszać razem sok z cytryny i oliwę z oliwek. Delikatnie wlać do sałatki i wymieszać. Doprawić do smaku.
Sałatka z zielonej fasolki i sera pleśniowego
Składniki:
– świeża zielona fasolka
– 2 szklanki pomidorków cherry
– 1 mała szalotka, cienko pokrojona
– 2 łyżki czerwonego lub białego octu winnego
– 1/4 szklanki niebieskiego sera pleśniowego, pokruszony
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku
Przygotowanie:
Cienkie plasterki szalotki, umieścić w małej misce i dodać 2 łyżki czerwonego lub białego octu. Odłożyć na bok do marynowania, przygotowując pozostałe składniki. Zblanszować zieloną fasolkę (około 5 minut). Wyjąć i przelać zimną wodą.Osuszyć. Wymieszać ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól morską i pieprz. Wymieszać razem fasolkę, pomidory cherry, szalotki ze szczypiorkiem i serek pleśniowy. Polać dressingiem balsamicznym i podawać.