URODA I ZDROWIE

Letnie sałatki z serami – ciekawe i smaczne przepisy

16 sierpnia 2018, dodał: pinkmause

Koneserzy twierdzą, że ser to składnik uniwersalny, bo pasuje właściwie do wszystkiego. Warzywa i sery – to idealne połączenie, z którego wyczarujesz pyszne, proste sałatki z serem. Śródziemnomorski smak, świeże warzywa i biały ser w otoczeniu ziół i oliwy lub słodka gruszka, wyrazisty ser i chrupiące orzechy na mieszance sałat. A może sałatka z serem kozim, sałatą lodową, pomidorkami i winegretem lub sałatka z fetą, pomidorami i rzodkiewką. Pyszne i proste, a jednak na wszystkich robią wrażenie. Łatwe w przygotowaniu i zdrowe danie. Sałatka z fetą, mozzarellą, rokpolem lub camembertem – wybierz swoją ulubioną. Sprawdź nasze przepisy i odkryj sałatkę z białym lub kozim serem idealną na lato.

Sałata lodowa z serem pleśniowym

Składniki:
– 1 duża sałata lodowa
– 4 jajka na twardo, obrane i pokrojone w kostkę
– 4 paski bekonu
– 3 zielone cebule
– 1/2 szklanki pomidorów cherry, pokrojone w ćwiartki
Sos z sera pleśniowego:
– 1/2 szklanki zwykłego greckiego jogurtu
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 2 łyżki drobno rozdrobnionej szalotki
– 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki soli morskiej
– ser pleśniowy

Przygotowanie:
W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu, a następnie przykryć i wstawić do lodówki, przygotowując resztę sałatki. Z sałaty lodowej wyciąć rdzeń. Przepłukać liście zimną wodą i odsączyć na ręczniku papierowym. Po odsączeniu pociąć na ćwiartki. Ułożyć kliny sałatkowe na dużym talerzu, a następnie obficie polać dressingiem z niebieskiego sera. Na górze ułożyć jajka, bekon, pomidory, zieloną cebulę i ser pleśniowy.

Sałatka z szynką i truskawkami

Składniki:
– 200 g rukoli
– sos sałatkowy
– 100 g truskawek
– 100 g sera pleśniowego niebieskiego
– 3 łyżki oliwy
– 4 plastry szynki dojrzewającej

Przygotowanie:
Sos sałatkowy połączyć z 3 łyżkami wody i 3 łyżkami oleju. Umytą i osuszoną sałatę wymieszać z ćwiartkami truskawek i kawałkami szynki. Całość oprószyć pokruszonym serem i zalać dresingiem. Sałatkę dokładnie wymieszać. Podawać z opieczoną bagietką.

 

 

Sałatka z kozim serem fondant

Składniki:
– 150 g koziego sera
– 30 ml (2 łyżki) miodu
– 1/2 szklanki orzechów pecan
– świeży cząber (1 łyżka stołowa)
– 1 i 1/2 szklanki mix młodych zielonych sałat
– 15 ml (1 łyżka stołowa) oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik, pokroić ser na osiem plasterków. Wyłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. W misce wymieszać miód z pekanami, cząbrem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Dodać na plasterki sera. Piec na górnym ruszcie piekarnika przez około 2 minuty. Rozłożyć sałaty na talerzach, udekorować każdą porcję dwoma kawałkami sera.

Bouchées croustillantes z kozim serem i pomidorami

Składniki:
– 3 arkusze mrożonego ciasta
– 250 ml (1 szklanka) oleju rzepakowego
– 50 g kremowego sera koziego
– 45 ml (3 łyżki) śmietanki wiejskiej 15%
– 15 ml (1 łyżka stołowa) skórki z limonki
– 5 ml (1 łyżeczka) miodu
– sól i pieprz do smaku
– 200 g świeżego fileta z łososia
– 4 truskawki
– 1/4 czerwonej cebuli
– 30 ml (2 łyżki stołowe) oliwy z oliwek
– 15 ml (1 łyżka stołowa) soku z limonki
– 30 ml (2 łyżki) posiekanego koperku
– 30 ml (2 łyżki stołowe) posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:
Każdy arkusz ciasta podzielić na cztery kwadraty. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kwadraty ciasta (15 sekund z każdej strony). Odsączyć na ręcznikach papierowych. W misce wymieszać kozi ser, śmietanę, skórkę cytrynową i miód. Doprawić solą i pieprzem Używając miksera dokładnie wymieszać. Pokroić łososia, truskawki i czerwoną cebulę. Wymieszać oliwę z sokiem z limonki i koprem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać łososia, truskawki i czerwoną cebulę. Wymieszać delikatnie. Na każdy kwadrat ciasta wylać odrobinę sosu. Udekorować tatarem z łososia, miksem i szczypiorkiem.

Sałatka z kozim serem i truskawkami

Składniki:
– 2 szklanki rozdrobnionej sałaty masłowej
– ½ kubka rukoli
– 1 szklanka pokrojonych w plastry świeżych dojrzałych truskawek
– świeży ser kozi
– 1 łyżeczka masła
– ½ szklanki prażonych orzechów pecans
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek i ocet balsamiczny do smaku jako dressing
– cykoria

Przygotowanie:
Do miski wrzucić sałatę i rukolę, dobrze wymieszać. Pokroić truskawki na małe plasterki i dodaj do sałaty. Pokroić kozi ser w kawałki i ułożyć na sałatkę.
Na średnim ogniu na patelni podgrzać 1 łyżeczkę masła, dodać orzeszki pekan i podsmażać przez 3-4 minuty, do momentu zaczerwienienia. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Dodać do sałatki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Pokropić oliwą i octem balsamicznym.

Sałatka z mozzarellą, groszkiem i bobem

Składniki:
– 4 kulki mozzarelli
– 200 g świeżego groszku
– 200 g strąków bobu
– 1 garść świeżej mięty
– 100 g pędów grochu
– oliwa z oliwek
– 2 cytryny, pokrojone w kliny
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Odcedzić kulki mozzarelli z płynu i umieścić na talerzu. Przykryć folią spożywczą i pozwolić dojść do temperatury pokojowej. Bób wrzucić na gorącą wodę, po minucie dodać groch i gotować przez kolejną minutę. Odcedzić fasolę i groszek i zahartować w lodowatej wodzie (przez 5 minut). Obrać bób ze skórek. Wymieszać bób i groszek razem z pędami mięty i grochu. Dodać sok z jednej cytryny do smaku i kilka kropli oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu układać kulkę mozzarelli, bób, groszek i polać odrobiną oliwy z oliwek i odrobiną soku z cytryny. Udekorować.

Sałatka z serem kozim i jagodami

Składniki:
Kandyzowane orzechy pekan
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka brązowego cukru
– ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
– ¼ łyżeczki mielonego imbiru
– pieprz cayenne
– sól i pieprz do smaku
– ¾ szklanki posiekanych orzechów pekan
Sos winegret
– jeżyny
– 3 łyżki octu z czerwonego wina
– 1 i ½ łyżki miodu
– ¼ szklanki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
Sałatka
– 8-12 filiżanek sałat zielonych
– kozi ser
– świeże jeżyny
– ¼ czerwonej cebuli, pokrojona w cienkie plasterki

Przygotowanie:
Rozpuść masło na małej patelni i dodać cukier i przyprawy. Gotować przez minutę, a następnie dodać posiekane orzechy pekan i wymieszać. Prażyć orzechy pekan około pięciu minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wszystkie składniki vinaigrette wymieszać w blenderze. Przechowywać vinaigrette w lodówce, aż będzie gotowy do użycia. Wrzucić do miski sałaty, na wierzchu ułożyć jeżyny, cebule, pokruszony kozi ser i orzechy pekan. Polać przygotowanym vinegretem.

Sałatka z grillowaną brzoskwinią i mozzarellą

Składniki:
– 2 jędrne, dojrzałe brzoskwinie
– mix sałat baby
– 1 szklanka świeżej mozzarelli
– 1/4 szklanki liści świeżej mięty
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki białego octu winnego
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy Dijon
– 1 łyżeczka miodu (lub syropu z agawy)
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
– świeże pistacje (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Brzoskwinie przekrojone na pół ułożyć na rozgrzanym, natłuszczonym grillu i piec w temperaturze 180 st. C. Grillować około 4 minut. Wymieszać rukolę, mozzarellę, miętę i pistacje w dużej misce. Wymieszać oliwę, ocet, sok z cytryny, musztardę, miód lub agawę, sól i pieprz w średniej misce. Winegret wlać do rukoli i wymieszać. Podawać z grillowanymi brzoskwiniami.

Sałatka z gruszką i niebieskim serem pleśniowym

Składniki:
Sałatka
– 4 szklanki zmieszanych sałat
– 1 gruszka, pokrojona w kostkę
– 1/4 szklanki kandyzowanych orzechów włoskich
– 1/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera
Dip
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 1/4 szklanki majonezu
– 2 łyżki oleju roślinnego
– 1 łyżka cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mix sałat, gruszki, orzechy włoskie i pokruszony niebieski ser. W mikserze połączyć ocet jabłkowy, majonez, olej roślinny, cukier, sól i pieprz. Dip wlać do sałatki i dokładnie wymieszać.

Sałatka z serem Le Gris Bleu

Składniki:
Sałatka
– 210 g sera Le Gris Bleu, pokrojonego w kostkę
– 1/2 szklanki (125 ml) białej cebuli
– 1 szklanka liści mięty
– 1 szklanka pokrojonych truskawek
– 1 szklanka mini ogórków w plasterkach
– 2 szklanki szpinaku i kiełków rukoli
Vinaigrette truskawkowe
– 10 ml (2 łyżeczki) syropu klonowego
– 3 truskawki
– do smaku, sól i pieprz
– 30 ml (2 łyżki stołowe) czerwonego octu winnego
– 45 ml (3 łyżki stołowe) oliwy z oliwek

Przygotowanie:
W dużej misce delikatnie wymieszać młode kiełki szpinaku, rukolę, truskawki, ogórki, liście mięty, cebulę i ser. W małej misce wymieszać olej, ocet, syrop klonowy i truskawki. Podzielić sałatkę na cztery talerze. Polać truskawkowym vinaigrette. Dodać sól i pieprz do smaku.

Sałatka z serem gorgonzola i pszenicą

Składniki:
– 1 łyżeczka białego octu
– 300 g emmer (pszenicy płaskurki)
– 1 łyżka miodu
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 2 gruszki
– 1 mały pęczek rukoli
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Opłukać pszenicę emmer i ugotować w osolonej wodzie (około 45 minut). Odcedzić, ostudzić i włożyć do dużej miski. Wymieszać oliwę z oliwek z octem, miodem, szczyptą soli i dużą ilością pieprzu. Umyć rukolę, osuszyć i posiekać. Pokroić gorgonzolę na małe kawałki. Umyć gruszki bez obierania, pokroić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cienkie plasterki. Połączyć pszenicę emmer, rukolę, plasterki gruszki i kawałki gorgonzoli, wymieszać z sosem miodowym i podawać. Można dodać 4-5 posiekanych cząstek orzecha włoskiego.

Sałatka z malinami i kozim serem

Składniki:
– 30 g pestek dyni (3 łyżki)
– 150 g liści różnych sałat
– 2 łyżki oliwy
– 1 cytryna (sok z połowy cytryny)
– 1 szczypta soli
– 1 szczypta pieprzu
– 100 g malin
– 200 g sera koziego
– 1 opakowanie sosu malinowego

Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażyć pestki dyni. Umyć i osuszyć liście sałaty. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz, dodać sałatę, dokładnie wymieszać, żeby sos pokrył wszystkie liście. Sałatę wyłożyć na dwa duże talerze. Posypać malinami. Ser kozi pokroić w duże plastry i wyłożyć na sałatę. Całość polać sosem malinowym.

Sałatka z cukinii i sera feta

Składniki:
– sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– posiekany duży szczypior
– kilka listków świeżo posiekanej mięty
– 300 g cukinii
– ser feta

Przygotowanie:
Do dużej miski wcisnąć świeży sok z cytryny, następnie doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dodać oliwę i posiekane zioła. Całość ubić i wymieszać. Cukinię pokroić na cienkie wstążki i dodać do miski z sosem. Posypać jednym z wybranych serów: feta lub kozi.

Sałatka z pomidorami i mozzarellą

Składniki:
– 4 pomidory koktajlowe, pokrojone
– 1 ogórek w plasterkach
– 1 szklanka mozzarelli, pokrojona w kostkę
– 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wymieszać pomidory, ogórek, ser i bazylię. Skropić olejem i dokładnie wymieszać. Posypać solą i pieprzem.

Sałatka z burakami i serem gorgonzola

Składniki:
– 6 łyżeczek oliwy z oliwek
– cukier do smaku
– ser gorgonzola
– plasterki buraków
– 3 łyżeczki octu winnego wiśniowego
– 1 ząbek czosnku
– mieszane zielone sałaty
– 2 zielone cebule
– orzechy włoskie, opiekane

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik, owinąć buraki folią, piec około 1 godziny. Ostudzić, obrać i pokroić. Wymieszać oliwę z oliwek, ocet winny, czosnek i cukier Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać sałaty, pokrojone zielone cebule i buraki. Wlać sos i wymieszać. Posypać serem gorgonzola i prażonymi orzechami i podawać.

Sałatka z arbuzem i serem feta

Składniki:
– ser feta, pokrojony na kwadraty
– ½ arbuza pokrojonego na 8 kwadratów
– 2 szklanki rukoli
– ½ szklanki octu balsamicznego
– sól i pieprz do smaku
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ocet balsamiczny doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Ostudzić. Skropić arbuza odrobiną oliwy z oliwek, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Grillować krótko na ruszcie lub patelni. Wymieszać rukolę z łyżeczką lub dwoma oliwy z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać arbuza, udekorować fetą i polać octem balsamicznym.

Sałatka ze szparagami, awokado i twarożkiem

Składniki:
– 2 szklanki sałat baby
– 2 szklanki twarożku
– 1/2 pęczka szparagów, przycięte, blanszowane
– 1 szklanka świeżego groszku cukrowego, blanszowana
– 1/2 ogórka, pokrojonego w cienkie plastry
– 2 szalotki, posiekane
– 1 awokado
– świeży sok z cytryny
– koszerna sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Ułożyć sałaty baby na 2 talerzach, posypać serem. Ułożyć szparagi, groszek cukrowy, ogórek i szalotki na sałatce. Pokroić awokado w plasterki. Pokropić sokiem z cytryny. Posypać sałatkę solą i pieprzem i ozdobić borówkami.

Sałatka z kremowym vinaigretem jabłkowym

Składniki:
– 2 jabłka
– 2 szklanki kremowego jabłecznika, winegret
– 1 łyżeczki soli
– 1 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
– 1 szklanka endywii, umyta i przycięta
– 1/2 miseczki cienko pokrojonego w plastry selera
– 1 filiżanka pokruszonego koziego sera
– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
– świeża pietruszka i liście selera

Przygotowanie:
Za pomocą ostrego noża lub mandoliny pokroić jabłka. W dużej misce wymieszać plasterki jabłek i endywię z kremowym jabłecznikiem winegret, solą, cukrem i pieprzem. Podawać z kozim serem i orzechami włoskimi. Udekorować pietruszką i liśćmi selera.

Sałatka z melonem i serem kozim

Składniki:
– 1 melon, pokrojony na 6 klinów
– 1 zimowy melon, pokrojony na 6 klinów
– 150 g miękkiego sera koziego, pokruszony
– 1 mała czerwona cebula, posiekana
– 100 g prażonych, obranych orzechów laskowych
– garść rzeżuchy

Przygotowanie:
Podzielić kliny z melona na 6 małych porcji. Posypać serem, cebulą, orzechami laskowymi i rzeżuchą. Podawać na małych talerzykach z dowolnymi dodatkami. Ser kozi można wymienić dowolnym innym miękkim serem lub serem feta.

Sałatka z rukoli i koziego sera

Składniki:
– 3-4 szklanki rukoli
– 1 awokado, pokrojone w kostkę
– 1 pomarańcza, pokrojona w kostkę
– 1/2 szklanki orzechów pekan, opiekanych i posiekanych
– kozi ser, pokruszony
– 2 szalotki, pokrojone w kostkę
– 1/4 szklanki soku z cytryny
– 2 łyżki soku pomarańczowego
– 1 łyżka musztardy dijon
– 1 łyżka miodu (lub soku z agawy)
– 1/2 łyżeczki sosu sojowego
– 1 ząbek czosnku, mielony
– sól i pieprz
– 1/2 szklanki oleju z pestek winogron (lub ulubionego oleju)

Przygotowanie:
Wymieszać sok z cytryny, sok pomarańczowy, musztardę dijon, miód, sos sojowy, czosnek, sól, pieprz i olej. Wymieszać rukolę, awokado, pomarańczę, orzechy pekan i ser w dużej misce, polać dressingiem i bardzo dokładnie wymieszać.

Sałatka z rukoli, malin i mozzarelli

Składniki:
– 250 g mozzarelli (2 kulki)
– 100 g malin
– 2 garście liści rukoli
– oliwa z oliwek
– mały ocet balsamiczny
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Rozdrobnić mozzarellę i ułożyć ją na dużej, płaskiej płytce. Rozsypać maliny i rukolę. Skropić oliwą i octem balsamicznym. Wymieszać dokładnie.

Sałatka z gruszki, liści buraka i sera pleśniowego

Składniki:
Dressing
– 1 łyżka musztardy dijon
– 3 łyżki octu sherry (lub substytutu octu z czerwonego wina zmieszanego z 1 łyżeczką cukru)
– 9 łyżek oliwy z oliwek
Sałatka
– 2 całe nieobrane gruszki, pokrojone w cienkie plasterki
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 garść młodych liści buraka
– 1 garść liści cos dla dzieci
– 100 g kremowego sera pleśniowego
– nasiona granatu, do posypania
– 1/2 szklanki połówek orzecha

Przygotowanie:
Wymieszaj składniki sosu i doprawić solą i pieprzem do smaku. Pokrojoną gruszkę skropić odrobiną soku z cytryny. Ułożyć liście buraków i plasterki gruszki na talerzu, posypać serem i polać sosem. Posypać nasionami granatu. Tuż przed podaniem, wymieszać sos i równomiernie polać sałatkę. Posypać połówkami orzecha.

Sałatka z jeżynami i serem pleśniowym

Składniki:
Dip
– 1/2 szklanki świeżych jeżyn, puree
– 2 łyżki stołowe octu balsamicznego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– koszerna sól i pieprz do smaku
Sałatka
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1 szklanka szynki pokrojonej w kostkę
– garść rukoli
– 1 szklanka świeżych jeżyn
– 3/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego

Przygotowanie:
W mikserze lub małej misce wymieszać jeżyny, ocet, oliwę z oliwek, sól koszerną i pieprz. W małej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć szynkę na chrupiąco. W dużej misce wymieszać rukolę, jeżyny, niebieski ser pleśniowy i schłodzoną chrupiącą szynkę. Polać dipem i wymieszać dokładnie.

Sałatka z cykorii, rzodkiewki i sera koziego

Składniki:
– 2 główki cykorii
– 1 pęczak rzeżuchy
– 1/2 pęczku rzodkiewki, pokrojonej w cienkie plasterki
– 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekane
– kozi ser, pokruszony
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– 2 łyżki białego octu balsamicznego
– 1/2 łyżeczki celtyckiej soli morskiej
– 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik i uprażyć orzechy włoskie na blasze (około 10 minut). Ułożyć liście endywii (rzeżuchy) na półmisku. Dodać listki cykorii i cienko pokrojone plasterki rzodkiewki. Posypać prażonymi orzechami i pokruszonym kozim serem. Wymieszać oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz i zalać sałatkę. Wymieszać.

Sałatka z serem owczym, rukolą i truskawkami

Składniki:
Sałatka
– 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej bazylii
– 180 g sera owczego typu Charlevoix
– ¼ szklanki grubo posiekanych pistacji
– 500 ml (2 filiżanki) truskawek w plasterkach
– 4 filiżanki rukoli
Winegret balsamiczny
– 30 ml (2 łyżki) octu balsamicznego
– ¼ szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
– 10 ml (2 łyżeczki) syropu klonowego
– do smaku, sól i pieprz

Przygotowanie:
Udekorować 4 talerzyki rukolą. Rozłożyć truskawki, pistacje, bazylię i ser na wierzchu rukoli. W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu. Polać sałatkę przygotowanym winegretem.

Sałatka z pomidorami i serem feta

Składniki:
– 4 czerwone pomidorki
– 1 mała purpurowa cebula
– ser feta
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 2 łyżki czerwonego octu winnego
– 1/4 c posiekane szczypce
– świeży grubo posiekany koper
– 2 łyżki świeżych liści oregano
– 4 łyżki kaparów
– kwiaty szczypiorku do dekoracji (opcjonalnie)
– 1/2 łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie:
Za pomocą bardzo ostrego noża pokroić pomidory na małe kliny i dodać do miski z kaparami. Pokroić purpurową cebulę w cienkie paski lub okrągłe i wsypać do pomidorów. Dodać ser feta. Posypać świeżym oregano, koperkiem i szczypiorkiem. Polać sałatkę oliwą z oliwek i octem czerwonego wina. Doprawić solą morską, udekorować kwiatami szczypiorku.

Sałatka z pomidorów, papryki i sera feta

Składniki:
– 2 szklanki pomidorków cherry
– 1 szklanka pomarańczowej papryki, pokrojonej w kostkę
– 1 szklanka żółtej papryki, pokrojonej w kostkę
– 100 g kanadyjskiej mozzarelli, pokrojonej w kostkę
– 100 g kanadyjskiej fety, pokrojonej w kostkę
– 2 szklanki ciecierzycy w puszce, odsączonej
– 2 szalotki, drobno posiekane
– 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii
– 1/4 szklanki soku z cytryny
– 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
W salaterce ułożyć pomidory cherry, papryki, ser, ciecierzycę, szalotki i bazylię. Wymieszać razem sok z cytryny i oliwę z oliwek. Delikatnie wlać do sałatki i wymieszać. Doprawić do smaku.

Sałatka z zielonej fasolki i sera pleśniowego

Składniki:
– świeża zielona fasolka
– 2 szklanki pomidorków cherry
– 1 mała szalotka, cienko pokrojona
– 2 łyżki czerwonego lub białego octu winnego
– 1/4 szklanki niebieskiego sera pleśniowego, pokruszony
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sól morska i świeżo zmielony pieprz, do smaku

Przygotowanie:
Cienkie plasterki szalotki, umieścić w małej misce i dodać 2 łyżki czerwonego lub białego octu. Odłożyć na bok do marynowania, przygotowując pozostałe składniki. Zblanszować zieloną fasolkę (około 5 minut). Wyjąć i przelać zimną wodą.Osuszyć. Wymieszać ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, sól morską i pieprz. Wymieszać razem fasolkę, pomidory cherry, szalotki ze szczypiorkiem i serek pleśniowy. Polać dressingiem balsamicznym i podawać.

zobacz również:

Sałatki owocowe – różne przepisy na zdrowe i oryginalne sałatki!

Sałatki z buraków – dużo przepisów

Sałatki z tuńczykiem na 10 sposobów

Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy

Sałatki idealne do grilla – różne przepisy

Sałatki na każdą okazję – dużo przepisów

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mikrofalówka?
Racja, a do tego pożera prąd - ja nie używam jej...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Ostrzegam przed oszustwami typu sprzedaż leku na koronawirusa (bo go jeszcze nie ma!), ostatnio...
Czy stosował ktoś produkty konopne?…
Tylko jak sprawdzić, czy dany produkt jest naprawdę cenny zdrowotnie a nie tylko nazwany...
oszczędzanie ;)
Promocje też są fajne, ja kupiłam ostatnio w lidlu taniej kaszę gryczaną,...