Letnia dieta Vivalavita i wyniki konkursu!

6 września 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

LETNIA dieta Vivalavita


Lato to wspaniały czas aby rozpocząć dietę. Świeże owoce, warzywa to wszystko czym obdarza nas natura o tej porze roku wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie.

Letnia dieta Vivalavita pozwala na nowo poczuć energię i radość. Pomaga w odzyskaniu pięknej figury. Dzięki niej będziesz mieć zdrową skórę i piękną opaleniznę. Dieta przepełniona owocami, bogata w nowalijki oraz inne produkty sezonowe odżywia organizm, dostarcza substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W trakcie jej stosowania poprawia się samopoczucie, wygląd skóry, włosów, paznokci, metabolizm przyśpiesza. Letnia dieta Vivalavita to prawdziwa witaminowa bomba.

Lato to idealny czas na rozpoczęcie zdrowego stylu życia. Ze względu na zwiększoną ekspozycję ciała na promienie słoneczne dieta powinna być bogata w beta-karoten i inne antyoksydanty. Karoteny w tym głównie beta-karoten (prekursor witaminy A) sprawiają, że skóra jest bardziej odporna na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Dodatkowo poprawiają koloryt skóry, opalenizna jest bardziej równomierna. Witamina A powstająca z beta-karotenu jest dodatkowo silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni organizm przed niebezpiecznymi dla zdrowia wolnymi rodnikami.  Łatwo dostępne w tym okresie warzywa i owoce dostarczają witamin, składników mineralnych oraz energii, tak potrzebnych organizmowi w trakcie gorącego lata. Beta karoten jest obecny w żółtych, pomarańczowych i czerwonych warzywach i owocach np. w papryce, marchwi, pomidorach, dyni, brzoskwiniach i nektarynkach. Najlepiej spożywać je na surowo, w postaci surówek. Latem dostępność właśnie tych owoców i warzyw jest duża i dlatego letnie dieta jest tak zdrowa!

 

Konkurs

Miło nam ogłosić wyniki konkursu z Vivalavita!  Dodawaliście bardzo ciekawe komentarze i przepisy na sałatki i surówki.

Do wygrania mamy 15 nagród:

5 abonamentów na 6 miesięcy otrzymuje:

  1. zapala221
  2. wiewiorczak
  3. Dorota Owczarek
  4. zmojegopunktuwidzenia
  5. Mery

10 abonamentów na miesiąc wybranej diety jako nagroda dodatkowa otrzymuje:

  1. smerfetka79
  2. malvina
  3. shine9999
  4. nungal
  5. Gabika
  6. kociara
  7. dariolka195
  8. KuraDomowa
  9. lilimakeup
  10. look.live.love

Prosimy o  podanie nicka oraz adresu mailowego podczas rejestracji na stronie VivaLaVita na adres: [email protected] z dopiskiem Dieta

Serdeczne gratulacje!

Wszyscy laureaci zostaną powiadomieni droga mailową.

więcej informacji na stronie: vivalavita.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

32 komentarzy do Letnia dieta Vivalavita i wyniki konkursu!

  1. avatar Erna pisze:

    W mojej diecie znajdują się produkty bogate w beta-karoten takie jak marchewka, morele, śliwki, mango, brzoskwinie, melon, szpinak.
    Surówka Karotka
    Skład: 3 marchewki, melon, 2 brzoskwinie, 5 śliwek, mango, 5 moreli, kilka winogron lub rodzynki, 2 mandarynki, 1 pomarańcza.
    Wszystkie owoce pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić cytryną i oliwą z oliwek. Smacznego!

  2. avatar dominika2103 pisze:

    Mój beta karoten to marchewka w każdej postaci. Najczęściej spożywam ją w formie świeżo wyciskanego soku, ale również jako przekąska w ciągu dnia- patyczki do chrupania. Sałatka bardzo prosta, zdrowa i nawet fani kebaba ją polubią: Sałatę lodową drobno kroimy, 1 pomidora kroimy w kostkę, 1 dużą marchew trzemy na drobnych oczkach tarki. Sos: jogurt naturalny mieszamy z ząbkiem świeżo wyciśniętego czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy warzywa z sosem i gotowe.

  3. avatar wiewiorczak pisze:

    Jęsli chodzi o mnie to beta-karoten znajduję w marchewce , dyniach, i owocach takich jak brzoswinie czy morele orz pomarańcze.Czesto też robie sama sobie rano na sniadanie koktajl z tych składników gdzie mieszam go blenderm i świerzy wypijam ,Niebede wypisywać jak beta-karoten wpływa na karnacje i skóre bo nie o to wtym chodzi,tylko to ,że dodaje energii czasem lepszy niz kawa .
    Surówka z marchewki,dyni i jabłek.
    Składniki do wykonania.
    250 g dyni
    2–3 marchewki
    2–3 jabłka

    śmietana lub sos majonezowo-jogurtowy, lub sos curry
    przyprawy do smaku.
    Warzywa i jabłka obrać ,umyć.
    Dynię i marchewkę utrzeć na tarce jarzynowej, jabłka drobno pokroić lub utrzeć.

    Składniki wymieszać, polać wybranym sosem, przyprawić do smaku.
    Wszystko szybko i bez problemu Polecam surówka szybka do wykonania a sezon na dynie zaniedługo sie zaczyna.

  4. avatar Orcia pisze:

    No cóż, nie jestem ani zwolenniczką warzyw, ani owoców. Ale na marchewkę zawsze znajdę trochę ochoty.

    Szczerze powiedziawszy preferuję tylko w 2 postaciach.

    Pierwsza, jako sok z sokowirówki.
    Druga jako surówka.

    Starta marchewka z pokrojonym ananasem, odrobiną śmietany pomieszanej z jogurtem. Skropione wszystko cytrynką! Pycha!

  5. Jeśli chodzi o moja diete bogata w beta-karoten to po pierwsze marchew, pochłaniam ja w każdej ilości i pod każdą postacia.
    Zaraz potem sa owoce: brzoskwinie , nektarynki, pomarańcze czy truskawki.
    A na koniec moja miłość czuli papryka i pomidory.
    Czy lato nie mogłoby trwać dłużej aby pachnące pomidory były przez cały rok.
    Robię z nich różne sałatki a oto jedna z nich:
    Sałatka z truskawek i pomarańczy z miętą.
    Składniki:

    500 g truskawek
    4 pomarańcze
    2 łyżki cukru różanego
    2 łyżki soku z cytryny
    kilka listków mięty
    skórka z jednej pomarańczy
    Z jednej pomarańczy robimy rzez specjalnym nożykiem albo po prostu skrawamy i siekamy drobno.
    Resztę pomarańczy obieramy,także z białych błonek.
    Pomarańcze kroimy w cząstki a truskawki na połówki.
    Dodajemy cukier różany i sok z cytryny oraz pokrojona skórkę z pomarańczy.
    Dekorujemy listkami mięty i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
    Podajemy zimną.
    Życzę smacznego!
    Po takiej porcji beta karotenu nie ma problemów z opalaniem a skóra nabiera pięknej złotej opalenizny.
    Dorota

  6. avatar zmojegopunktuwidzenia pisze:

    W mojej diecie znajdują się produkty bogate w beta-karoten, takie jak: kalafior, brokuł, pomidor, groszek, szparagi.
    Oto przepis na pyszną sałatkę, która zawiera bardzo dużo beata-karotenu, a przy tym jest smaczna i łatwa do wykonania. Sama często sobie ją robię zwłaszcza, gdy jest sezon na te warzywa i można dostać je wszędzie:

    Składniki:
    – 1 niewielki kalafior
    – 1 niewielki brokuł
    – 3 pomidory
    – 5 łyżek groszku
    – 250g szparagów
    – 2-3 jajka
    – ząbek czosnku
    – 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    – przyprawy: pieprz, sól, koperek

    Oczyszczony kalafior i brokuły pokroić na różyczki. Gotować w osolonym wrzątku ok.6min, by pozostały kruche. Ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Szparagi umyć i obrać końcówki, przeciąć na pół, gotować przez 10 min w osolonej wodzie. Pomidory umyć i pokroić w kostkę.

    Sos:
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać jogurt, przyprawy, a następnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki.

    Ostudzony kalafior i brokuły włożyć do miski, dodać pomidory, groszek, szparagi i jajka. Następnie delikatnie wymieszać i polać przygotowanym sosem.

    Smacznego!

  7. avatar Barbie1290 pisze:

    Morele – zawsze mam w szafce paczuszkę suszonych moreli, podjadam je takie suszone lub przygotowuję rózne wariacje z kurczakiem, moja ulubiona sałatka jest właśnie z kurczakiem:

    – pierś z kurczaka
    – suszone morele
    – jogurt naturalny lub majonez
    – szczypiorek lub cebulka dymka
    – żółty ser

    wszystko mieszam, pieprzę do smaku i zadajam!

  8. avatar smerfetka79 pisze:

    W okresie wiosny, czy też lata mamy doskonałą możliwość korzystania pełnymi garściami z darów przyrody. W ogródkach jak i na straganach nie sposób zauważyć świeżych, soczystych owoców oraz warzyw.
    Ja mam to szczęście że mieszkam na wsi i każdego dnia mam dostęp do świeżych warzyw i owoców- i w tej postaci jadam najczęściej-umyte i gotowe do zjedzenia-ewentualnie w różnorodnych sałatkach.
    Teraz w sezonie zajadamy się jabłkami,bogatymi w beta-karoten brzoskwiniami, nektarynkami, marchewką, pomidorami, brokułami szpinakiem, mango:)

    Poniżej przepis:)

    2 duże marchewki pokrojone w słupki-cienkie
    miks sałat- ok 200 gram
    1 mango średniej wielkości- wydrążamy z niego kuleczki
    2 brzoskwinie- pokrojone w kostę
    100 gram piersi z kurczaka- grillowanej w ziołach prowansalskich i odrobinie soli morskiej (kroimy na paseczki)
    mała garść szpinaku- drobne listki
    kilka gałązek pietruszki-siekamy
    1 duży pomidor-kroimy w ćwiartki
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    1 plaster arbuza- kroimy w większą kostkę
    świeże zioła:bazylia, tymianek, rozmaryn

    Oczyszczone i rozdrobnione warzywa (tak jak w opisie powyżej)wykładamy do dużej salaterki -i łączymy z pokrojonymi owocami. Całość oprószamy świeżymi ziołami, natką pietruszki i polewamy oliwą. NA wierzchu wykładamy grillowane kawałki kurczaka (jeśli ktoś nie jada mięsa, nie ma problemu, i bez niego smakuje wybornie)i posypujemy orzeszkami nerkowca.Oliwę możemy też zastąpić jogurtem naturalnym.

    Uwielbiam również bardzo prostą ale jakże smaczną surówką ze startych marchewek, jabłka, z rodzynkami, i odrobiną jogurtu naturalnego- szybko ale baaardzo smacznie:))

  9. avatar malvina pisze:

    Bardzo łatwa do wykonania sałatka, zdrowa i jaka smaczna! Połączenie poniższych składników to wspaniały smak, którym można delektować się na co dzień, jak i podczas przyjęcia, czy grillowania!

    kilka ładnych moreli, mogą być brzoskwinie (stanowią bogactwo B-katotenu)- umytych, osuszonych;
    poza sezonem – można użyć suszonych moreli, drobno pokrojonych;

    plastry salami, pokrojone w cieniutkie paski – ilośc wg uznania;

    świeże pomidory (następna porcja B-karotenu!) (2-3 sztuki), sparzone, obrane ze skórki, wydrążone i drobno pokrojone;

    sałata lodowa – liście, umyte, osuszone, porwane na małe kawałki;

    gęsty jogurt;

    1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

    Wykonanie:

    Przygotować składniki – jak w opisie powyżej: morele, pomidory, salami, sałatę lodową dokładnie wymieszać, dodać jogurt i czosnek. Ponownie całość delikatnie wymieszać. Najlepiej podawać z gorącymi grzankami z weki.

  10. avatar shine9999 pisze:

    SURÓWKA Z MARCHEWKI Z DRESSINGIEM POMARAŃCZOWYM :) cenne źródło beta-karotenu.

    PRZEPIS WEGAŃSKI

    Składniki

    (po uczciwej porcji dla 4 osób)

    ok 500 g marchewki

    1 średnie słodkie jabłko

    3 łyżki soku z cytryny

    sok wyciśnięty z połowy średniej pomarańczy

    1 łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru

    2 łyżki oliwy/ oleju

    garść obranych orzechów włoskich

    spora szczypta soli

    Wykonanie

    Obrane jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z sokiem z cytryny, dodaję startą na grubej tarce marchew. Oliwę mieszam z sokiem z pomarańczy (jeśli przy wyciskaniu wpadnie do niego trochę miąższu- to oczywiście nie zaszkodzi) i startym imbirem, dodaję do marchwi i jabłka, mieszam, dosmaczam solą, posypuję połamanymi orzechami.

    Na koniec wersja z porem. Składniki jak w wersji podstawowej, do tego 1 większy por, a właściwie jego biała i jasnozielona część. Kroję ją na pół, płuczę, wytrząsam nadmiar wody, każdą połówkę przekrajam jeszcze raz na pół i kroję na cienkie paseczki. Polewam 4 łyżkami oliwy, posypuję szczyptą soli, mieszam. Reszta jak w surówce- bazie, już bez dalszego dodatku oliwy.

    Smacznego :)

Dodaj komentarz