Letni konkurs z Ahmad Tea! Wygraj zestaw herbat — WYNIKI!
William Gladston powiedział „Jeśli jest Ci zimno, herbata Cię ogrzeje. Jeśli jest Ci ciepło, herbata Cię orzeźwi. Jeśli jesteś w kiepskim nastroju, herbata Cię pocieszy. Jeśli jesteś podekscytowany, herbata uspokoi Cię”. Herbata jest niewątpliwie jednym z tych elementów naszego świata, bez którego wielu ludzi nie potrafi się obejść. Oprócz tego, że gasi pragnienie, ma wiele właściwości odżywczych, dzięki czemu korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Zapraszamy was dziś do udziału w letnim konkursie z marką Ahmad Tea! Do wygrania wspaniałe herbaciane zestawy nagród!
Zapraszamy do udziału we wspaniałym konkursie! Teraz i wy macie okazję poznać fantastyczne smaki herbat Ahmad Tea! Do wygrania 3 zestawy nagród!
W skład każdego zestawu wchodzi:
1. Jasmine Romance
2. Rosehip, Hibiscus & Cherry
3. Camomile & Lemongrass
4. Earl Grey
5. Mint Mystique
6. Vanilla tranquility
7. Mango Magic
8. Apricot Sunrise
9. Peach & Passion Fruit
10. Strawberry Sensation
Dzięki tym herbatom zdobędziesz uznanie gości, przygotowując orzeźwiające domowe ice tea!
Wygrywają 3 osoby, które:
— polubią fanpage Ahmad Tea na FB;
— zachwycą redakcyjne jury odpowiedzią na pytanie konkursowe:
Zdradź swój przepis na zaskakującą smakiem mrożoną herbatę domowej roboty!
Herbaciane inspiracje znajdziecie na: www.ahmadtea.pl oraz na FB Ahmad Tea.
Na wasze odpowiedzi czekamy w komentarzach pod postem konkursowym na portalu Urodaizdrowie.pl oraz na FB! Zaskoczcie nas swoimi odpowiedziami! Nagrodzimy najbardziej kreatywne odpowiedzi!
Konkurs trwa od 20 lipca 2015 do 5 sierpnia 2015 roku. Wyniki podamy 6 sierpnia br.
WYNIKI!
Kochani! Serdecznie dziękujemy za wszystkie zgłoszenia: zarówno te na Facebooku, jak i na portalu. Mnóstwo komentarzy – mnóstwo przepisów, a tylko 3 zwycięzców. Nasza redakcja miała ciężki orzech do zgryzienia! Po burzliwej dyskusji zdecydowaliśmy, że nagrody otrzymują:
Sashapasha
Na letnie upały polecam dwie herbaty mrożone, które orzeźwią i ugaszą pragnienie.
Pierwsza to herbata arbuzowo bazyliowa. Do czterech szklanek wrzątku dodajemy 4 torebki czarnej herbaty. Zaparzamy przez 5 minut. Następnie dodajemy nieduży kawałek arbuza pokrojonego w kawałki, gałązkę bazylii i cukier. Czekamy aż herbata schłodzi się o temperatury pokojowej i dodajemy kostki lodu. Podajemy schłodzone w przezroczystych szklankach wraz ze słomką :)
Drugi smak to herbata rabarbarowo lawendowa. Pasek rabarbaru kroimy w kawałki i gotujemy przez kilka minut we wrzątku z cukrem. Następnie zaparzamy 4 torebki w 4 szklankach wrzątku, dodajemy rabarbar i gałązki lawendy. Schładzamy do temperatur pokojowej,a następnie dodajemy kostki lodu i podajemy schłodzoną herbatę :)
xjustx
Orzewiająca mrożona herbata ogórkowa
Składniki:
2 litry przegotowanej wody
4 torebki Ahmad Tea Earl Grey
2 torebki Ahmad Tea Mint Mistique
1 długi ogórek szklarniowy
1 cytryna
1 łyżka miodu
1-2 cm świeżego imbiru
kostki lodu
Torebki herbaty zaparzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cytrynę sparzamy i kroimy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do herbaty dodajemy łyżkę miodu, imbir i plasterki ogórka oraz cytryny. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z lodem
kapitan22
Herbata jest moim całym światem: dla osoby, która nie może pić kawy z powodów zdrowotnych, herbata okazuje się wybawieniem. Znam już chyba wszystkie smaki i rodzaje, dlatego też ciężko mnie zaskoczyć. Przygotowanie orzeźwiającej herbaty mrożonej, która zachwyci moje (i nie tylko) kubki smakowe to prawdziwe wyzwanie. W związku z tym stawiam na eksplozję smaków, aromatów i odczuć zmysłowych. Jak? Eksperymentuję.
Herbata jaśminowa znana jest ze swojego intensywnego zapachu i charakterystycznego smaku.Jednocześnie zaskakuje swoją subtelnością oraz harmonią – dlatego też decyduję się właśnie na nią. Zaparzam dwie saszetki herbaty jaśminowej w 0,5 litra wody i odstawiam w celu wystudzenia. Dodatkowo zaparzam jedną szklankę mocnej herbaty earl grey lub mięty. W tym samym czasie przygotowuję mieszankę boskich smaków: sok z połowy wyciśniętej cytryny, sok z połowy wyciśniętej limonki, łyżeczka miodu z dziadkowej pasieki, szczypta cynamonu, garść czerwonych i czarnych porzeczek z domowego ogródka, jeden plaster melona miodowego pokrojonego w drobną kostkę oraz kilka plasterków polskich truskawek. Proces łączenia smaków to prawdziwy ceremoniał:
1. Ostudzoną herbatę jaśminową przelewam do litrowego dzbanka. Dodaję sok z cytryny, łyżeczkę miodu, część (najlepiej połowę) plasterków truskawek i kostek melona oraz szczyptę cynamonu. Następnie dokładam 4 kostki lodu.
2. Do przygotowanego napoju wlewam szklankę ostudzonej herbaty earl grey, sok z limonki, garść porzeczek. Na wierzchu ponownie umieszczam kostki lodu – 5 sztuk. Całość dekoruję pozostałymi truskawkami oraz melonem.
3. Po przelaniu do szklanek, napój można udekorować listkiem melisy.
Mój autorski przepis to wybuchowa mieszanka smaków i zapachów – jaśmin i herbata earl grey to harmonia sama w sobie. Owoce to smak lata i orzeźwienia, zaś cynamon to odrobinka charakteru. Wszystko łączy się wyśmienicie – i tak też smakuje. Orzeźwienie, pieszczota dla podniebienia oraz pobudzenie gwarantowane – nie będzie potrzebny Ci już żaden napój energetyczny, gdy poznasz smak tej mieszkanki!
GRATULUJEMY!
W celu wysyłki nagrody, prosimy o przesłanie swoich danych adresowych (nick, adres, telefon) na adres [email protected] !
Sponsorem nagrody jest producent herbat Ahmad Tea.
O nagrodzie:
Jasmine Romance
Jasmine Green Tea Ahmad Tea to harmonijna, inspirująca mieszanka, którą równoważy mocny zapach kwiatów jaśminu z subtelnym smakiem zielonej herbaty. Najlepiej smakuje podawana bez mleka.
Mint Mistique
Mieszankę zielonej herbaty Mint Green Tea Ahmad Tea wzbogacano dodatkowo orzeźwiającym aromatem mięty. Ma obniżoną wartość kofeiny i posiada wiele wartości odżywczych.
Rosehip, Hibiscus & Cherry
Rosehip, Cherry & Hibiscus Ahmad Tea to mieszanka dzikiej róży wzbogaconej odrobiną wiśni i hibiskusa, która może przyczynić się do zwiększenia odporności i pomóc przy zmęczeniu fizycznym i psychicznym. Dzika róża jest także bogata w przeciwutleniacze wpływające na wzrost odporności organizmu.
Camomile & Lemongrass
Relaksująca i odprężająca kombinacja uspokajającego rumianku i delikatnie pachnącej trawy cytrynowej. Camomile & Lemongrass Ahmad Tea to napar, który wprowadzi Cię w błogi nastrój i zapewni relaks oraz spokojny sen.
Earl Grey
Mieszanka Earl Grey została nazwana na cześć brytyjskiego Premiera Charlesa Greya, który podczas swojej kadencji wprowadził ustawę o zniesieniu niewolnictwa w całym Imperium Brytyjskim. Było to prawdziwe historyczne osiągnięcie. Podobno w dowód wdzięczności i uznania otrzymał dyplomatyczny prezent – herbatę aromatyzowaną olejem z bergamotki i od tego czasu herbata Earl Grey zyskała na popularności. Earl Grey Ahmad Tea jest mieszanką najlepszych delikatnie pachnących herbat, których smak ma nutę elegancji. To połączenie daje jej aromatyczny, orzeźwiający charakter, który zrównoważony jest posmakiem świeżych owoców cytrusowych. Jest to jedna z najbardziej popularnych herbat popołudniowych, której smak doskonale podkreśla plasterek cytryny. Stanowi świetne uzupełnienie deserów kremowych, ciast biszkoptowych lub tartaletek. Najlepiej smakuje podawana bez mleka.
Mango Magic
Mango Magic Ahmad Tea to słodka czarna herbata ze świeżym egzotycznym ujmującym aromatem. W ciepłe dni można delektować się nią zmrożoną, jak i gorącą, w każdym momencie.
Peach & Passion Fruit
Połączenie dwóch soczystych owoców stanowi niezapomniane doświadczenie w tej wyśmienitej mieszance Peach & Passion Fruit Ahmad Tea. Możesz cieszyć się tą herbatą zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Apricot Sunrise
Charakterystyczny smak moreli jest doceniany od czasów starożytnych i doskonale łączy się z czarną herbatą tworząc satysfakcjonujący i przyjemny napar Apricot Sunrise Ahmad Tea.
Vanilla Tranquility
Bogata w smaku i słodka. Herbatę Vanilla Tranquility Ahmad Tea najlepiej podawać bez mleka, aby nie zakłócać naturalnie orzeźwiającego przyjemnego aromatu wanilii. Z powodzeniem zastąpi popołudniowy deser.
Strawberry Sensation
Wyborny smak klasycznych letnich owoców w połączeniu z czarną herbatą daje niezwykle orzeźwiający napój Strawberry Sensation Ahmad Tea, który jest idealnym uzupełnieniem upalnego dnia.
Polecamy: www.ahmadtea.pl
Uwielbiam mrożoną herbatę, a moim zdaniem najlepsza jest ta z dodatkiem cytryny. By nabrała niepowtarzalnego smaku, zamiast zwykłego soku z cytryny, czy smętnego jej plasterka, dodaję do herbaty zrobiony własnoręcznie syrop, który robi się tak: trzeba wsypać do garnka półtorej szklanki cukru i zalać go taką samą ilością wody, a do tego dorzucić skórkę startą z jednej (sparzonej!) cytryny. Doprowadzić to do wrzenia i gotować przez około pięć minut, cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i zaczekać aż przestygnie. Do schłodzonego płynu cukrowego trzeba teraz dodać półtorej szklanki soku wyciśniętego z cytryn i dokładnie wymieszać. Lemoniadowy koncentrat wlać do słoika, mocno zamknąć i odstawić do lodówki. W lodówce musi spędzić trzy tygodnie (dlatego zawsze robię kilka partii, żeby zawsze jakaś była akurat do użytku). Według przepisu syrop ten powinno rozcieńczać się wodą i w ten sposób powstaje pyszna lemoniada. Ja jednak któregoś razu dodałam go do herbaty i wyszedł przepyszny, orzeźwiający napój o niepowtarzalnym smaku, do którego nijak mają się wszelkie sklepowe odpowiedniki typu ice tea. Najbardziej smakuje mi mieszanka syropu z czarną herbatą Earl Grey, ale świetnie współgra też np. z herbatami owocowymi, zielonymi, a nawet miętową. Przysłowiową wisienką na torcie są zamrożone cząstki cytryny, lub plasterki pomarańczy, które dodaję do napoju. Nie tylko nie rozcieńczają go, jak zwykły lód, ale wzbogacają jego smak i fantastycznie go chłodzą. Jeśli ktoś lubi, można dorzucić też rozgniecione listki świeżej mięty. Uważam, że nie ma bardziej orzeźwiającego i pyszniejszego napoju na upalne dni.
Składniki:
1 torebka Mint Mistique
2 torebki Strawberry Sensation
listki świeżej mięty
miód
cytryna
Przepis:
Uprzednio robimy kostki lodu, w których topimy po listku mięty – da nam to ciekawy i orzeźwiający efekt. Następnie w 3/4 szkl. wody robimy herbatkę Mint Mistique, a w 1,5 szkl. obie torebki Strawberry Sensation. Gdy będą gotowe, wyciągamy torebki i łlączymy w dużym dzbanku, a następnie lekko słodzimy miodemi wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Na końcu wytarczy tylko wlać do szklanki, wrzucić kostki lodu z listaki mięty i do tego plaster cytryny. Miód daje wyjątkowy smak.
Herbata mrożona pomarańczowo-goździkowa z sokiem malinowym
Składniki:
mała garść listków dobrej czarnej herbaty np. Ahmad Tea Assam
5 goździków
mała filiżanka soku malinowego ok 80 ml
grubszy plaster pomarańczy ze skórką ( pomarańcze należy wcześniej dobrze umyć)
kostki lodu z około litra wody
Czarnej herbaty garstkę dorodnych listeczków
umieścić należy na dnie w szklanym dzbaneczku.
Do tego pięć goździków dołożyć wypada
i plaster pomarańczy taka jest zasada.
Żeby letni napój był smaczny i zdrowy
potrzebny nam będzie też sok malinowy,
który to dodać należy do dzbanka
w ilości jaką będzie mała filiżanka.
Na koniec nasz dzbanuszek lodem dopełniamy
i aż się lód rozpuści spokojnie czekamy.
Tak oto zaparzona na zimno herbata
będzie hitem na koniec gorącego lata.
Smacznego
Ja mrożoną herbatę podaję w wielkich słojach, co utarło się już w pamięci moich przyjaciół :) Otóż haczyk jest taki, że trzeba idealnie zbalansować miód/cukier z cytryną. Najpierw wyciskamy dwie całe cytryny, po wyjęciu torebek z herbatą dodajemy parę skórek (mogą być z już wyciśniętych cytryn) a następnie dosładzamy i próbujemy raz po raz, aby wreszcie zaserwować herbatę idealną!
Mrożona herbata? Brzmi smakowicie, ale jeszcze lepiej smakuje.
Wystarczy tylko:
– dobra herbata, bądź mieszanka herbat
– woda
– owoce (pomarańcze, maliny, kiwi, jabłko, truskawki, cytrynę/limonkę itd..)
– coś do posłodzenia (stewia/miód/cukier)
Najpierw parzymy herbatę według zaleceń. Dodajemy owoców, następnie chłodzimy w lodówce. Miodem słodzimy wystudzoną herbatę, by nie stracił swoich właściwości. Przed podaniem dodajemy kilka kostek lodu. Można dodatkowo podać miętę i słomkę. :)
Pyszna mrożona herbata,
to nieodłączna część upalnego lata!
Herbacianych połączeń jest bardzo wiele,
ten mrożony napój piję nawet w niedzielę!
Sekret zdradzę Wam teraz,
ja pyszną herbatę robię nieraz:
zaparzam i studzę herbatę zieloną,
do niej dodaję miętę przez siebie zasadzoną,
wyciskam limonki kropel kilka,
takie połączenie zachwyciłoby nawet wilka!
A do tego jeszcze płatki dzikiej róży,
z takim połączeniem letni dzień się nie dłuży!
Polecam Wam takie połączenie,
na dnia upalnego ochłodzenie!
Herbatka magia swobody:::: 4 garstki lawendy,10 listków melisy,5 listków pokrzywy ,garść rumianku rzymskiego ,całość zaparzam pod przykryciem 10 ~15 minut,przecedzam przez sitko.Do przestudzonego napoju dodaję kostki lodu na szklankę po 5 kostek,na upał jak znalazł :-) polecam
Orzeźwiająca mrożona herbata ogórkowa
Składniki:
2 litry przegotowanej wody
4 torebki Ahmad Tea Earl Grey
2 torebki Ahmad Tea Mint Mistique
1 długi ogórek szklarniowy
1 cytryna
1 łyżka miodu
1-2 cm świeżego imbiru
kostki lodu
Torebki herbaty zaparzamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cytrynę sparzamy i kroimy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
Do herbaty dodajemy łyżkę miodu, imbir i plasterki ogórka oraz cytryny. Chłodzimy w lodówce. Podajemy z lodem
Lemon curd ice tea
Składniki:
1 cytryna
100 ml soku cytrynowego
0,5 szklanki cukru
2 jaja
3 łyżki masła
szczypta soli
250 ml kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 porcje herbaty Mint Mystique Ahmad Tea
Przygotowanie:
Okroić skórkę z cytryny i pociąć w cienkie paski. Wycisnąć sok i dodać do pozostałych 100 ml soku.
Skórkę wymieszać z cukrem i zmiksować dokładnie.
Dodać jaja, sól, masło i zmiksować. Stopniowo dolewać sok cytrynowy ciągle miksując.
Masę przełożyć do rondla. Gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, ciągle mieszając.
Gotujemy do momentu wyraźnego zgęstnienia. Chłodzimy w lodówce.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i zmiksować krótko.
Dodawać po łyżce lemon curd i miksować do połączenia. Gotową masę zmrozić w zamrażalniku przez 30-45 minut.
Zaparzyć herbatę.
Łyżką do lodów uformować gałki lemon curd. Nałożyć do wysokiej szklanki. Zalać herbatą.
Smacznego.
Imbirowa rozkosz
Składniki:
2 litry wody
2 łyżki zielonej herbaty
1 łyżka białej herbaty
6 plasterków imbiru
3 łyżki miodu (ja używam lipowego)
4 plastry cytryny
Białą herbatę zaparzamy w 0,5 litra wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie zimna wlewamy ją do woreczków na lód i zamrażamy.
Zieloną herbatę zaparzamy w 1 litrze wody i również odstawiamy do ostygnięcia. Potem można ją wstawić do lodówki.
Do garnka wlewamy pozostałe 0,5 litra wody, dodajemy imbir i gotujemy kilka minut. Po zdjęciu z ognia dodajemy miód i mieszamy.
Do dużego dzbanka wlewamy zieloną herbatę i syrop miodowo-imbirowy (plasterki imbiru można zostawić), do tego dodajemy lód z białej herbaty i plastry cytryny.
Idealnie orzeźwia w upalne dni, a do tego jest bardzo zdrowa :)