Lekkie gazpacho

17 września 2012, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

3/4 kg pomidorów

2 czerwone papryki

Świeży ogórek

Czerwona cebula

250 ml bulionu drobiowego

Łyżka oliwy Extra Vergine Bertolli Originale

3 łyżki octu z białego wina

Sok z połowy cytryny

2 ząbki czosnku

4 duże listki bazylii

Sól, pieprz, chilli

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy warzywa. Pomidory należy sparzyć i obrać. Papryki czyścimy z pestek i kroimy na kawałki. W dalszej kolejności kroimy świeżego ogórka i cebulę. Wszystkie warzywa przekładamy do miksera, dodajemy czosnku, oliwy, octu i bazylii. Wlewamy bulion, sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Gotowy chłodnik wstawiamy na 2–3 godziny do lodówki. Opcjonalnie można dodać kilka kostek lodu. Przed podaniem dekorujemy danie paroma kroplami oliwy i listkiem bazylii. Gazpachio może być serwowane ze złocistymi grzankami.

file1347882518



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺