Składniki:
3/4 kg pomidorów
2 czerwone papryki
Świeży ogórek
Czerwona cebula
250 ml bulionu drobiowego
Łyżka oliwy Extra Vergine Bertolli Originale
3 łyżki octu z białego wina
Sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
4 duże listki bazylii
Sól, pieprz, chilli
Przygotowanie:
Dokładnie myjemy warzywa. Pomidory należy sparzyć i obrać. Papryki czyścimy z pestek i kroimy na kawałki. W dalszej kolejności kroimy świeżego ogórka i cebulę. Wszystkie warzywa przekładamy do miksera, dodajemy czosnku, oliwy, octu i bazylii. Wlewamy bulion, sok z cytryny i doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Gotowy chłodnik wstawiamy na 2–3 godziny do lodówki. Opcjonalnie można dodać kilka kostek lodu. Przed podaniem dekorujemy danie paroma kroplami oliwy i listkiem bazylii. Gazpachio może być serwowane ze złocistymi grzankami.