Dołącz do nas na Facebooku TUTAJ i poleć Nas swoim znajomym.
Odpowiedz napytanie : Z czego otrzymujemy masła shea?
Na odpowiedzi czekamy do 11.02.2012, wśród uczestników zostanie rozlosowana nagroda – romantyczny masaż pleców kamieniami dla dwojga
Serdecznie Zapraszamy!
Kavi Wellness
www.kavi.com.pl
Jest wytwarzane z owoców drzewa masłowego (masłosza). Zawiera w swoim składzie kwasy tłuszczowe oraz witaminy A, D, E i F, a także lateks. Masło karite ma postać dość twardej masy, która staje się płynna pod wpływem temperatury ciała.
Masła shea otrzymujemy z dziko rosnącego afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (inaczej nazywane też drzewem karite, shea lub vitelaria).
Masło shea pozyskiwane jest z afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa zwanego też drzewem karite, shea lub vitelaria. Drzewo shea (karite) jest afrykańskim dziko rosnącym drzewem występującym w pasie sawanny rozciągającym się od Senegalu na zachodzie kontynentu aż do zachodniej części Sudanu.Drzewo shea jest rośliną długowieczną, zaczyna owocować po ok. 15 latach wzrostu a pełną produktywność osiąga po ponad 20 latach. Po osiągnięciu dojrzałości drzewo shea może owocować nawet przez ponad 200 lat.
Z jednego drzewa zbiera się do 45 kg owoców. Z każdego kilograma owoców można pozyskać 300 – 450 gramów nasion.
Proces pozyskiwania masła shea (Plantec Refined Shea Butter) z nasion polega na mechanicznym wytłaczaniu następnie oczyszczeniu i rafinacji. Czyszczenie i rafinacja masła shea przebiega zgodnie z tradycyjnymi metodami, bez użycia rozpuszczalników lub innych substancji chemicznych. W efekcie otrzymujemy naturalny miękki produkt białej barwy o masło podobnej konsystencji.