Konkurs z Cleansui – wyniki!

16 kwietnia 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

dzbanek1

W okresie wiosennym, przykładamy dużą wagę do oczyszczania organizmu z toksyn: pijemy więcej wody i nawilżamy się od wewnątrz.  Pijmy wysokiej jakości wodę pitną, odpowiednio przefiltrowaną – do tego celu służą najnowszej generacji dzbanki filtrujące wodę Cleansui, posiadające nie tylko specjalistyczne filtry, ale też ciekawy design.

http://images.medicaldaily.com/sites/medicaldaily.com/files/styles/headline/public/2014/05/13/woman-drinking-glass-water-morning.jpg?itok=ZD7VzSo3

Serdecznie dziękujemy za udział w konkursie z marką Cleansui – do wygrania były 2 dzbanki filtrujące wodę.

Zadanie konkursowe brzmiało:  odpowiedz na pytanie na jaki okres czasu wystarcza wkład filtrujący wodę w dzbankach Cleansui oraz napisz swój ulubiony przepis na pyszny, orzeźwiający napój!

Miło nam ogłosić dwóch laureatów konkursu, a są to:

 

Mar1ina

Wkład filtrujący wystarcza na co najmniej miesiąc przy założeniu 100 litrów przefiltrowanej wody (3 litry na dzień).

MÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ:

Myślę, że świetnym trickiem na orzeźwiający napój są zrobione samemu kostki lodu z zamrożonymi w środku świeżymi owocami. W moim przepisie zaproponuję kostki z malinami, jednak równie dobrze nadawać się będą chociażby truskawki, jagody, kiwi… Możliwości jest nieskończenie wiele :) Tak przygotowane kostki dodane do szklanki z wodą nie tylko nadadzą jej lekki, owocowy smak, ale także ją schłodzą, czym momentalnie zgaszą pragnienie.

MALINOWA HERBATA MROŻONA
Będziemy potrzebowali:
– kilkanaście dużych, słodkich malin;
– 2 torebki herbaty malinowej (może być także Earl Grey czy zwykła zielona);
– 2 łyżki miodu (lub cukru);
– parę listków mięty;
– 1,5 litra przefiltrowanej wody za pomocą Cleansui :)
– pojemnik na kostki lodu;

Dzień wcześniej należy przygotować malinowe kostki. Do pojemnika na kostki lodu do każdej z przegródek wkładamy po jednej malinie i zalewamy do połowy wodą. Wstawiamy do zamrażalnika na tak długo, aż woda zamarznie, po czym uzupełniamy wodę do pełna i ponownie wstawiamy do zamrażalnika. Dzięki temu maliny będą dokładnie w środku kostki i nie wypłyną nam na wierzch :)
W dzbanku zaparzamy herbatę, zalewając torebki 1,5 litra wrzątku. Herbatę ostudzamy, wyjmujemy torebki i ewentualnie dosładzamy do smaku (ja zwykle używam 2 łyżek miodu, ale może oczywiście być i cukier). Przed podaniem do szklanek wrzucamy po 2-3 kostki naszych malinowych kostek lodu oraz kilka listków mięty. Dolewamy herbatę. Gotowe :)

Ladybird

Wkład filtrujący wystarcza na co najmniej miesiąc przy założeniu 100 litrów przefiltrowanej wody (3 litry na dzień).

A o to bardzo zdrowy przepis idealny dla zapracowanej kobiety, która nie zawsze ma czas na to, aby układać zbilansowaną dietę:

1/2 szklanki jarmużu
1 banan
1 łyżeczka młodego jęczmienia
2 łyżeczki stewii
200 ml wody mineralnej przefiltrowanej przez filtr Cleansui

Wszystko miksujemy blenderem i posypujemy amarantusem lub nasionami Chia. Chłodzimy w lodówce do czasu spożycia.

Dlaczego takie połączenie?
– Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia.
– Banan jest bogatym źródłem witaminy C i błonnika, syci i nadaje wspaniałą konsystencję
– Stewia to naturalna, zdrowa i bezpieczna alternatywa dla cukru
– i wreszcie woda, która po przefiltowaniu traci swój metaliczny posmak, a zostawia to, co choć tak podstawowe, jest nam najbardziej potrzebne do życia :)

Nie tylko odżywia, ale pięknie wygląda, smakuje i dodaje energii!

 

serdeczne gratulacje! Nagrody wysyła sponsor konkursu w ciągu 7 dni od otrzymania adresów do wysyłki. Z laureatami redakcja skontaktuje się drogą mailową.

 

O firmie:

 

Cleansui, wiodąca japońska marka w zakresie oczyszczania wody wprowadza w Europie, za pośrednictwem Verbatim, filtry do wody według projektu Guzzini. Aby poprawić jakość wody pitnej, filtry wykorzystują zaawansowaną technologię mikrofiltracji.

 

Dostępne w trzech kolorach: niebieskim, czerwonym i zielonym, filtry do wody wykorzystują opatentowaną przez Cleansui technologię mikrofiltracji Hollow Fibre Membrane, pozwalającą na usuwanie z wody mikrocząstek, które są większe od 0,1 mikrometra. Są to m.in. bakterie E.coli, inne z grupy coli, bakterie chorobotwórcze, jak pierwotniaki cryptosporidium, algi i rdza. W porównaniu, inne wiodące marki filtrów wody dostępne w Europie mają niższe parametry filtracji. Dodatkowo, wkład filtrujący zawiera żywicę jonowymienną, mającą zdolność usuwania soli wapnia i magnezu, odpowiedzialnych za poziom twardości wody oraz aktywny węgiel, który obniża poziom ołowiu i chloru w wodzie pitnej. Dzięki obniżeniu twardości wody, woda traci nieprzyjemny metaliczny smak oraz poprawia się smak potraw i napojów (kawy lub herbaty). Niska twardość wody przedłuża trwałość i czas życia domowych urządzeń (takich jak czajnik, ekspres do kawy, żelazko), zapobiegając tworzeniu się kamienia kotłowego oraz osadu mineralnego.

dzbanek2

Włoska firma Fratelli Guzzini zaprojektowała filtr do wody zgodnie z linią „Aqua” – plastikowych, dostępnych w wielu kolorach urządzeń kuchennych. „Projekt wyróżnia się delikatnym wzorem i ciekawym połączeniem grubości materiału i intensywności koloru w miejscach załamań kształtu” – powiedział Gianni Romandini, marketing manager, Guzzini. „Łącząc urzekający projekt z unikalną technologią filtracji Cleansui, stworzyliśmy filtr do wody o nieprzeciętnej jakości i wyglądzie”.

“Filtry do wody Cleansui stanowią znacznie bardziej atrakcyjną alternatywę niż woda butelkowana. Oferują najwyższy poziom mikrofiltracji, pozwalający usunąć 99,99% bakterii z wody” – powiedział Tsuyoshi Doi, Mitsubishi Rayon Cleansui. „Klienci, poszukujący gwarancji czystej wody w stylowym filtrze zaprojektowanym przez uznanych projektantów, nie muszą dłużej szukać. Linia filtrów Cleansui/Guzzini spełnia wszystkie wymagania”.

CleansuiBlue

Sugerowana cena produktów (MSRP) Cleansui jest następująca:
Filtr wody Guzzini* (GP001 czerwony/zielony/niebieski) – 159,99 PLN
*Zestaw zawiera dzbanek, membranę i wkład z filtrem.
Dodatkowy zestaw 3 wkładów z filtrem (CPC5AC3) kosztuje 79,99 PLN
Membrana oraz wkład z filtrem (CPCMA) to koszt 79,99 PLN

Czas życia i recykling: Wkład filtrujący wystarcza na co najmniej miesiąc przy założeniu 100 litrów przefiltrowanej wody (3 litry na dzień). Membrana wystarcza na co najmniej rok przy założeniu 1200 litrów przefiltrowanej wody (trzy litry na dzień). Po zużyciu, membrana i wkład filtrujący mogą być powtórnie przetworzone, jak inne tworzywa sztuczne.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

43 komentarzy do Konkurs z Cleansui – wyniki!

  1. avatar Marcin pisze:

    Wkład wystarcza na 100 litrów wody (około 1 miesiąc)

    Mój przepis na orzeźwiającą kawę na lato dla 2 osób:

    Z przefiltrowanej wody robię kostki lodu
    Gotowe trzy kostki lodu wkładam do średniego słoika (nie mam shakera)
    Wsypuję jedną łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i dwie łyżeczki cukru.
    Następnie dolewam trochę przefiltrowanej wody do słoika (tak aby zakryła kostki lodu)
    Zakręcam słoik i potrząsam nim aż kostki się rozpuszczą.
    Powstałą pianę przelewam do szklanek na około 3/4 wysokości
    Resztę zalewam zimnym mlekiem i wkładam słomkę
    Moja kawa o grecku jest gotowa.
    Polecam na szczególnie upalne dni :)

  2. avatar Mar1ina pisze:

    Wkład filtrujący wystarcza na co najmniej miesiąc przy założeniu 100 litrów przefiltrowanej wody (3 litry na dzień).

    MÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ:

    Myślę, że świetnym trickiem na orzeźwiający napój są zrobione samemu kostki lodu z zamrożonymi w środku świeżymi owocami. W moim przepisie zaproponuję kostki z malinami, jednak równie dobrze nadawać się będą chociażby truskawki, jagody, kiwi… Możliwości jest nieskończenie wiele :) Tak przygotowane kostki dodane do szklanki z wodą nie tylko nadadzą jej lekki, owocowy smak, ale także ją schłodzą, czym momentalnie zgaszą pragnienie.

    MALINOWA HERBATA MROŻONA
    Będziemy potrzebowali:
    – kilkanaście dużych, słodkich malin;
    – 2 torebki herbaty malinowej (może być także Earl Grey czy zwykła zielona);
    – 2 łyżki miodu (lub cukru);
    – parę listków mięty;
    – 1,5 litra przefiltrowanej wody za pomocą Cleansui :)
    – pojemnik na kostki lodu;

    Dzień wcześniej należy przygotować malinowe kostki. Do pojemnika na kostki lodu do każdej z przegródek wkładamy po jednej malinie i zalewamy do połowy wodą. Wstawiamy do zamrażalnika na tak długo, aż woda zamarznie, po czym uzupełniamy wodę do pełna i ponownie wstawiamy do zamrażalnika. Dzięki temu maliny będą dokładnie w środku kostki i nie wypłyną nam na wierzch :)
    W dzbanku zaparzamy herbatę, zalewając torebki 1,5 litra wrzątku. Herbatę ostudzamy, wyjmujemy torebki i ewentualnie dosładzamy do smaku (ja zwykle używam 2 łyżek miodu, ale może oczywiście być i cukier). Przed podaniem do szklanek wrzucamy po 2-3 kostki naszych malinowych kostek lodu oraz kilka listków mięty. Dolewamy herbatę. Gotowe :)

  3. avatar Karolina pisze:

    Wkład filtrujący wystarcza na co najmniej miesiąc przy założeniu 100 litrów przefiltrowanej wody (3 litry na dzień).

    LETNIE ORZEŹWIENIE

    Składniki:
    – melon
    – limonka
    – kiść winogron białych
    – dojrzała pomarańcza
    – kilka listków świeżej mięty

    Przygotowanie:
    Melon przeciąć na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i pestki. Obrać ze skórki i rozdrobnić blenderem. Limonkę i pomarańczę umyć i wycisnąć sok. Winogrona umyć, usunąć pestki i rozdrobnić blenderem. Wszystkie składniki połączyć. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wlać do wysokich szklanek i udekorować listkami mięty.

  4. avatar Ladybird pisze:

    Wkład filtrujący wystarcza na co najmniej miesiąc przy założeniu 100 litrów przefiltrowanej wody (3 litry na dzień).

    A o to bardzo zdrowy przepis idealny dla zapracowanej kobiety, która nie zawsze ma czas na to, aby układać zbilansowaną dietę:

    1/2 szklanki jarmużu
    1 banan
    1 łyżeczka młodego jęczmienia
    2 łyżeczki stewii
    200 ml wody mineralnej przefiltrowanej przez filtr Cleansui

    Wszystko miksujemy blenderem i posypujemy amarantusem lub nasionami Chia. Chłodzimy w lodówce do czasu spożycia.

    Dlaczego takie połączenie?
    – Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia.
    – Banan jest bogatym źródłem witaminy C i błonnika, syci i nadaje wspaniałą konsystencję
    – Stewia to naturalna, zdrowa i bezpieczna alternatywa dla cukru
    – i wreszcie woda, która po przefiltowaniu traci swój metaliczny posmak, a zostawia to, co choć tak podstawowe, jest nam najbardziej potrzebne do życia :)

    Nie tylko odżywia, ale pięknie wygląda, smakuje i dodaje energii!

  5. avatar BasiaBasia pisze:

    Wkład filtrujący w dzbankach Cleansui, wystarcza na co najmniej miesiąc przy założeniu 100 litrów przefiltrowanej wody (3 litry na dzień).

    MÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA PYSZNY ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ:
    Znam wiele przepisów na orzeźwiające napoje: na bazie krystalicznej wody, limonki i mięty wyczarować można z dodatkiem owoców prawdziwe cuda chłodzące. Jednak jestem osobą sentymentalną, gdy słyszę więc słowo „ulubiony” prawie zawsze sięgam do czasów dzieciństwa, kiedy w czasie żniw, razem z siostrą i kuzynkami, zanosiłyśmy pracującym w polu członkom rodziny, taką oto miksturę:

    MAGICZNA MIKSTURA CHŁODZĄCA BABCI B.
    – zimna, krystalicznie czysta woda
    – sok z czarnych porzeczek domowej roboty
    – liście świeżej mięty z ogródka mojej babci
    Składniki mieszamy w dowolnej proporcji w zależności od upodobań (mój dziadek lubił 2:1 bo był łasuchem, ale tata preferował już mniej słodkie rozwiązania)

    Mikstura mojej babci najlepiej smakuje oczywiście silnie schłodzona (w ziemiance lub przydomowej piwniczce) podana na polu pszenicy w czasie żniw :-) Smacznego i przyjemnego lata!

  6. avatar kasialem pisze:

    Wkład filtrujący wystarcza na co najmniej miesiąc przy założeniu 100 litrów przefiltrowanej wody (3 litry na dzień).

    Przepis na MALINOWY CZAR

    Szklanka wody, garść malinek – napój ten gotowy w chwilę!
    Świeża mięta wprost z ogrodu a do tego 3 kostki lodu.
    Maliny dobrze schłodzone, po wypicie mogą być zjedzone!
    Kapka soku z limonki świeżego, dopełni czaru napoju tego!
    Wszystko połączyć, wsypać maliny – a po napoju zadowolone miny!
    Orzeźwi łatwo każdego, nawet najbardziej spragnionego! :-)

    SMACZNEGO!

  7. avatar Wicia pisze:

    Wkład filtrujący wystarcza na co najmniej miesiąc przy założeniu 100 litrów przefiltrowanej wody (3 litry na dzień)

    Przepis, którym chciałabym się podzielić wynika niejako z obecnie panującej mody- a mianowicie istnieje teraz 'szał’ na napoje izotoniczne dla aktywnych. Poniżej przedstawiam pomysł na orzeźwiający napój bez konserwantów :)

    Przepis na 1,5 l wody:
    – sok z połowy cytryny
    – kilka liści mięty
    – 3 łyżeczki miodu
    – pół łyżeczki soli

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, liście mięty należy zagnieść w palcach lub posiekać. Jeżeli panuje upał, można dodać kilka kostek lodu. Napój jest doskonały zarówno dla aktywnych, jak i potrzebujących natychmiastowego orzeźwienia :)

  8. avatar Rafalsky pisze:

    Wkład filtrujący wystarcza na co najmniej miesiąc przy założeniu 100 litrów przefiltrowanej wody (3 litry na dzień).

    Bardzo prosty przepis na orzeźwiający napój, którego składniki są dostępne w każdym sklepie i o każdej porze roku:)

    woda 1L
    cytryna 1
    2 łyżki cukru
    koper:)
    lód w kostkach

    Do dzbanka z wodą wkroić sparzoną cytrynę, wsypać cukier i wymieszać. Na koniec włożyć nie dużą gałązkę kopru wstawić do lodówki aż do schłodzenia, podawać z lodem:)

  9. avatar Rafalsk pisze:

    Bardzo prosty przepis na orzeźwiający napój, którego składniki są dostępne w każdym sklepie i o każdej porze roku:)

    woda 1L
    cytryna 1
    2 łyżki cukru
    koper:)
    lód w kostkach

    Do dzbanka z wodą wkroić sparzoną cytrynę, wsypać cukier i wymieszać. Na koniec włożyć nie dużą gałązkę kopru wstawić do lodówki aż do schłodzenia, podawać z lodem:)

  10. avatar Katarzyna Goździkowska pisze:

    ODPOWIEDŹ NA PYTANIE KONKURSOWE:

    Żywotność wkładu filtrującego zastosowanego w japońskich dzbankach filtrujących wodę marki Cleansui określany jest na minimum miesiąc, zakładając eksploatację urządzenia na poziomie około 3 litrów wody na dzień. Membrana wykorzystana w urządzeniu Cleansui powinna służyć nam około roku przy użytkowaniu na poziomie określonym powyżej tj. 3 litry wody/ dzień.

    PRZEPIS NA PYSZNY, ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ:

    Herbata cytrynowa z miętą.

    Składniki:
    – 3 torebki czarnej herbaty,
    – 2 cytryny,
    – sok z cytryny,
    – klika listków świeżej mięty,
    – odrobina miodu.

    Przygotowanie:
    Parzymy herbatę, po czym słodzimy ją miodem według własnych upodobań. Herbatę przelewamy do większego naczynia, do którego dodajemy przefiltrowaną wodę, następnie całość chłodzimy. Cytryny pokrojone w plastry dodajemy do schłodzonego napoju, dolewamy również sok cytrynowy. Ostatnim etapem przygotowania napoju jest dodanie listków mięty, kostek lodu oraz rozlania całości do szklanek i delektowanie się orzeźwiającym smakiem :)

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...