Kolorowy tort i ciasta dla dzieci – różne przepisy

26 sierpnia 2015, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Niebawem Dzień Dziecka warto więc przygotować dla naszej pociechy coś wyjątkowego. Może będzie to dziecięcy tort a może jakiś pyszny deser.  Taki deser nie wystarczy, że będzie pyszny, musi też przykuwać uwagę swoim szałowym wyglądem – im więcej kolorowo tym lepiej. Na topie są też torty z postaciami z bajek – co prawda to dość pracochłonny deser, ale efekt finalny wywoła uśmiech na twarzy niejednego dziecka. Wybierzcie sami!

tort

Tort Myszka Mickey

Biszkopt:myszka mickey!
-7 jajek,
-1 i 1/3 szklanki cukru,
-1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm oraz do dwóch małych foremek na tarteletki o śr. 10cm. Piec ok. 35-40 min w temp. 175st. Ostudzić. Wszystkie krążki ciasta przeciąć na trzy części. Małe biszkopty dodatkowo przeciąć na pół, tworząc dwa półkola.

Krem:
-1,5 litra mleka,
-350g masła,
-300g margaryny,
-3 budynie waniliowe,
-szklanka cukru,
-1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
-1 i 1/2 łyżki mąki pszennej,
-5 żółtek,
-200g białej czekolady,
-różowy i czarny barwnik spożywczy,
– dżem z czarnej porzeczki,
-herbata z cukrem.

W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Gotować 1 minutę na małym ogniu, stale mieszając. Przykryć folią, by nie utworzył się kożuch i ostudzić. Masło i margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć do białości – ok. 8-10 minut. Stopniowo dosypywać pozostały cukier. Następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, stale ucierając. Całość ucierać ok. 15-20minut. Masę podzielić na pół. Do jednej część dodać stopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę. Każdy blat ciasta mocno nasączyć herbatą. Następnie posmarować cienką warstwą dżemu, prócz tego blatu, który będzie na samej górze. Masą przełożyć krążki dużego ciasta, oraz wszystkie małe części i przyłożyć je u góry, tworząc uszy. Całość obsmarować na około kremem. Połowę odłożonej wcześniej masy zostawić w takim kolorze jaki jest. Do 3 łyżek kremu dodać szczyptę różowego barwnika, do reszty dodać trochę czarnego barwnika. Dokładnie rozmieszać. Przy pomocy wykałaczki naszkicować twarz Myszki. Następnie kremem w czarnym kolorze obrysować kontury. Przy pomocy szprycy z końcówką w kształcie kwiatka udekorować tort jasnym kremem, następnie różowym a na koniec czarnym. Tort przechowywać w lodówce.

 

 

Tort czekoladowy z kremem porzeczkowym

Składniki na ciasto czekoladowe, forma o średnicy 23 cm:tort czek z kr porz
-5 dużych jajek
-żółtko
-265 ml mleka
-225 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
-2 szklanki brązowego cukru
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-265 g mąki pszennej
-105 g kakao
-3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii, wymieszać do połączenia. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia przesiać. Dodać do mokrych składników i łyżką wymieszać do połączenia. Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Frużelina porzeczkowa:
-500 g porzeczek, świeżych lub mrożonych (u mnie pół na pół czerwona i czarna)
-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
-3/4 szklanki cukru
-1 łyżka soku z cytryny

W małym garnuszku wymieszać porzeczkę z cukrem. Na niewielkim ogniu podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Całość przetrzeć przez sitko. Podgrzać ponownie i dodać rozpuszczoną żelatynę uważając, by nie wytworzyły się grudki. Frużelinę schłodzić, najlepiej kilka godzin w lodówce.

Krem porzeczkowy:
-500 g serka mascarpone
-całość schłodzonej frużeliny porzeczkowej

Mascarpone i frużelinę zmiksować na gładką masę. Upieczone i wystudzone ciasto czekoladowe przekroić na 3 części. (górkę ściąć tak by ciasto było równe). Krem podzielić na dwie części i obłożyć nim blaty, schłodzić w lodówce.

Tort lalka

Potrzebne jest 2 biszkopty:

I biszkopt:

3 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia lalka

II biszkopt upieczony w formie do babki – kakaowy:

3 jajka
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa marcepanowa – 3 kolory – zielony, żółty, czerwony

herbata z odrobiną alkoholu i cytryną do nasączenia
owoce:
maliny
morele z puszki
Masa czekoladowa z torebki
Masa orzechowa z torebki
Czekolada rozpuszczona z dodatkiem mleka
1i ¼ szklanka mleka
lalka do dekoracji
kwiatki do dekoracji z masy marcepanowej lub inne
malinki do dekoracji

Upiec biszkopty, jeden normalny w małej tortownicy, drugi z kakaem w formie do babki. Po wystygnięciu przekroić ten normalny na 3 części a ten kakaowy też na 3. Zrobić masę czekoladową według przepisu. Smarować masą nasączone placki  herbatą z cytryną, smarować masą i układać maliny lub brzoskwinie i polewać czekoladą rozpuszczoną. Aż do wyczerpania składników. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze wystygło. Godzinę do dwóch przed podaniem udekorować rozwałkowaną masą marcepanową, na wierzch postawić lalkę i jeszcze można udekorować według uznania, kwiatkami czy malinkami.

autor: eva45
Tort Samoloty – Dusty

Biszkopt: Tort Dusty!
-6 jajek,
-3/4 szklanki cukru,
-czubata szklanka mąki pszennej,
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku na przemiana z przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 części.

Krem waniliowy:
-3/4 l mleka,
-300g masła,
-1 budyń waniliowy,
-laska wanilii,
-1/2 szklanki cukru,
-łyżka ekstraktu z wanilii,
-3 żółtka,
-łyżka mąki krupczatki,
-herbata z cukrem do nasączenia,
– dżem z czarnej porzeczki.

1/2 l mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, mąkę oraz utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stale ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać nasiona wanilii oraz ekstrakt waniliowy. Krótko zmiksować. Pierwszy blat ciasta nasączyć herbatą, posmarować cienką warstwą dżemu. Wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Również nasączyć do herbatą, posmarować dżemem i kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć herbatą. Wierzch oraz boki tortu posmarować cienką, równą warstwą kremu.

Masa plastyczna:
-750-800g cukru pudru,
-100g glukozy,
-4 łyżeczki żelatyny,
-70ml wody,
– kilka kropel aromatu waniliowego.

Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą masę rozwałkować i pokryć nią tort. Resztę masy zabarwić odpowiednimi barwnikami i zrobić Samolot. Ułożyć go na środku tortu przyklejając na odrobinę kremu.
Tort w kształcie gitary

Biszkopt: tort gitara
-7 jajek,
-1 i 1/3 szkl. cukru,
-1 i 1/2 szkl. maki pszennej,
-1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
-1/2 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,
-3 łyżki zimnej przegotowanej wody.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 25x36cm. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i wyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części. Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą.

Krem:
-600ml śmietanki 36%,
-250g serka mascarpone,
-100g białej czekolady,
-4 łyżki likieru z białej czekolady,
-4 łyżki cukru pudru,
-2 opakowania śmietan-fix.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder i śmietan-fixy. Dodać serek mascarpone oraz posiekaną czekoladę. Na sam koniec dodać likier z białej czekolady. Kremem przełożyć blaty ciasta.

Lukier plastyczny:
-750-800g cukru pudru,
-100g glukozy,
-4 łyżeczki żelatyny,
-70ml wody,
-kilka kropel ulubionego aromatu.

Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Masę zabarwić odpowiednimi kolorami. Tort posmarować kremem maślanym i nałożyć wyciętą masę plastyczną. Udekorować. Odstawić, by masa zastygła.

 

 

Tort boisko z kremem czekoladowym

Biszkopt: tort boisko!
-7 jajek,
– 1 i 1/3 szkl. cukru,
– 1 i 1/2 szkl. maki pszennej,
-1/2 szkl. mąki ziemniaczanej,
-łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm lub do specjalnej formy w kształcie boiska. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części.

Krem:
-250g masła,
-100g gorzkiej czekolady,
-70g mlecznej czekolady,
-żółtko,
-laska wanilii,
-łyżeczka gorącej wody,
– łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
-1/2 szkl. herbaty z cytryną do nasączenia.

Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze, następnie przestudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodać żółtko oraz nasiona z laski wanilii. Kawę rozpuścić w łyżeczce gorącej wody (można to pominąć jeśli ktoś chce), dodać do utartego masła. Na koniec powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Utrzeć na jednolitą masę. Herbatą nasączyć wszystkie warstwy biszkoptu, następnie przełożyć kremem.

Wierzch:
-250g śmietanki 30%,
-2 łyżki cukru pudru,
-1 op. śmietan-fix,
-szczypta żółtego i zielonego barwnika spożywczego,
-5 łyżek zielonych wiórków kokosowych,
– lukier do dekoracji,
-piłkarzyki +piłka do dekoracji.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz śmietan-fix. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać szczyptę żółtego barwnika, do drugiej szczyptę zielonego. Boki tortu posmarować żółtą śmietanką. Górę tortu posmarować zieloną śmietanką. Przy pomocy lukru namalować boisko oraz bramki. Posypać zielonymi wiórkami kokosowymi. Ustawić piłkarzyki oraz piłkę (mogą być jadalne). Przechowywać w lodówce.

 

 

Tort Bob budowniczy

Biszkopt: Bob budowniczy!
-7 jajek,
– 1,5 szkl. mąki pszennej,
-1,5 szkl. cukru,
-3,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 175st. Ostudzić. Z ciasta wyciąć kontur Boba budowniczego. Przekroić na 3 blaty.

Masa:
-1/2 l kremówki,
-6 łyżek cukru pudru,
-2 śmietan-fixy,
-dżem z czarnej porzeczki,
-barwniki.

Śmietankę ubić z pudrem i fixami. Pierwszy blat tortu posmarować dżemem z porzeczek, posmarować warstwą śmietanki, przykryć 2 blatem, ponownie rozsmarować masę i przykryć 3 blatem ciasta. Resztę śmietanki połączyć z barwnikami. Odpowiednimi kolorami namalować wszystkie elementy Boba Budowniczego.
Tort „Tomek”

Biszkopt:P1050625
-8 jajek,
– 1i 3/4 szkl. cukru,
-1i 3/4 szkl. mąki tortowej,
-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian po 1 żółtku oraz mąki zmieszane z proszkiem. Piiec ok. 45 min w temp. 180st.

Krem:
– 0,8l śmietany 30 %,
-5 śmietan-fixów,
-4 łyżki cukru pudru.

Śmietanę ubić z cukrem i fixami. Zimny biszkopt przekroić na 3 części.

Dodatkowo:
-dżem z czarnej porzeczki,
-barwniki spożywcze.

Pierwszy blat ciasta posmarować kremem, przykryć 2 blatem, posmarować dżemem, na to kremem, przykryć kolejnym blatem ciasta. Resztę kremu połączyć z wybranymi kolorami barwników i udekorować wierzch i boki ciasta.
Tort Kubuś Puchatek z garnczkiem miodu

Biszkopt: Kubuś Puchatek
-8 dużych jajek,
– 2,5 szkl. mąki pszennej,
-1,5 szkl. cukru,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-cukier waniliowy.

Białka ubić z cukrem i wanilią. Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem. Dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na natłuszczoną i wyłożoną papierem formę o wym. 37x42cm. Piec ok. 40 min w temp. 180st. Przestudzić. Następnie z ciasta wyciąć kontur Kubusia oraz ganka z miodem. Wszystko przekroić w poprzek na 3 części.

Krem:
– 3/4l mleka,
-2 budynie waniliowe,
-100 g mlecznej czekolady,
-50 g gorzkiej czekolady,
-220 gram margaryny,
-6 łyżek cukru.

Na mleku z cukrem ugotować oba budynie, przestudzić. Margarynę utrzeć z zimnym budyniem. Na koniec dodać stopioną, zimną mleczną czekoladę. Gorzką czekoladę posiekać i wymieszać z kremem. Gotową masą przełożyć wszystkie warstwy tortu.

Wierzch:
-1/2 l śmietanki 30%,
-2 śmietan-fixy,
-4 łyżki cukru pudru,
-barwniki spożywcze: żółty, czerwony i niebieski,
-krem czekoladowy.

Śmietankę ubić z fixami i pudrem. Podzielić na 3 części, każdą wymieszać ze szczyptą innego barwnika. Posmarować wierzch i boki Kubusia według odpowiednich kolorów. Krem czekoladowy przełożyć do szprycy i namalować oczy, nos i buzię misia. Schłodzić.
Kotek – Kubuś

Biszkopt:Kotek Kubuś
-4 jajka,
-4 łyżki drobnego cukru do wypieków,
-4 czubate łyżki mąki pszennej,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Przestudzić.

Masa:
-duża butelka soku „Kubuś”,
-2 budynie śmietankowe (po40g każdy),
-2 łyżki cukru.

3/4 soku zagotować z cukrem. W reszcie rozrobić budynie, wlać na gotujący się sok, mieszać aż zgęstenieje. Ciepłą masę wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego ostygnięcia.

Śmietanka:
-1/2 l śmietany 36%,
-śmietan-fix,
-4 łyżku curku pudru.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz zagęstnik do śmietany. Wyłożyć na wierzch ciasta. Bardzo równo rozsmarować.

Dodatkowo:
-6 paluszków,
-czekoladowe ciasteczka,
-30g mlecznej czekolady,
-1 okrągły biszkopcik.

Czekoladę stopić. Na tacce zrobić ze stopionej czekolady kilka płaskich kółek i odstawić do lodówki by zastygło. Następnie delikatnie je zeskrobać podważając nożykiem i ułożyć je w kilku miejscach na cieście tworząc łaty. Z cukierków zrobić oczy, nos i usta. Z paluszków zrobić wąsy. Biszkopcik przekroić na pół i przymocować uszy, posmarować śmietanką. Schłodzić.
Tort ul z pszczółkami

Składniki na ciasto czekoladowe:tort ul
-4 jajka
-200 ml mleka
-170 ml oleju słonecznikowego
-1,5 szklanki cukru
-200 g mąki pszennej
-80 g kakao
-pół łyżeczki sody oczyszczonej
-1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-Dno formy o średnicy 20 cm wyścielić papierem do pieczenia.

W jednej miseczce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej i cukier wymieszać do połączenia. Do drugiej miseczki przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesypać do mokrych składników i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 60 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Przeciąć wzdłuż tworząc dwa blaty. Następnie z podanych składników przygotować ciasto jeszcze raz i rozlać do tortownic o wymiarach 18 i 23 cm. Piec ok 40 minut – do suchego patyczka. Upieczone i ostudzone ciasta złożyć razem i okroić według potrzeby.

Składniki na krem śmietanowy:
-200 g śmietanki 30 %
-350 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Chwilę ubijać, dodać mascarpone i zmiksować do połączenia składników. Gotową masą przełożyć tort. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować masę maślaną, którą posmarujemy cały tort, tak by masa cukrowa trzymała się tortu, jednocześnie nie dotykając do masy śmietanowej.

Składniki na masę maślaną:
-200 g miękkiego masła
-ok. 2 szklanki cukru pudru
-1 łyżka mleka

Masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać cukier puder i łyżkę mleka. Masą maślaną obłożyć dokładnie cały tort. Schłodzić w lodówce, by masa stężała a tort był stabilny przy dekorowaniu. Następnie udekorować masą cukrową. Ciemniejsze paski namalowałam pędzelkiem zabarwionym na pomarańczowo lukrem królewskim. Pszczółki i wszystkie dekoracje przykleiłam bardzo gęstym lukrem królewskim.

Składniki na lukier królewski:
-1 białko
-ok. 250 g cukru pudru przesianego przez gęste sitko
-łyżeczka soku z cytryny

Białko delikatnie rozbić widelcem, wlać sok z cytryny i dodawać stopniowo przesiany cukier puder. Cały czas ucierać widelcem. Ilość cukru pudru będzie uzależniona od jego wilgotności i wielkości białka. Odrobinę lukru odłożyć i zabarwić na pomarańczowo. Namalować pędzelkiem paski na ulu. Do pozostałego dosypać jeszcze cukru pudru by uzyskać gęstą masę, konsystencją przypominającą klej. Przyklejając pszczółki trzeba je chwilę przytrzymać i poczekać aż lukier zastygnie.
Tęczowy tort w kształcie motyla

Składniki na biszkopt:tort motyl
-4 jaja
-4 łyżki cukru
-4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
-łyżka octu
-łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
-6 małych miseczek
-6 barwników spożywczych w żelu (fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony)

Pieczemy 4 biszkopty:
Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić. Do ubitych białek dodać cukier, miksować do rozpuszczenia. Dodać łyżkę octu. Następnie delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę rozłożyć do 6 miseczek tak – by w pierwszej miseczce masy było najwięcej, następnie każda miseczka powinna mieć coraz mniej masy. Do każdej miseczki dodać kolejno barwniki – tam gdzie najwięcej masy dać fioletowy i po kolei następne kolory, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony, delikatnie mieszając do połączenia barwnika z masą. Masę wylewać kolejno na środek formy zaczynając od – fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Piec w piekarniku nagrzany, do temperatury 170 stopni, ok 20-25 minut, do suchego patyczka. Tak samo upiec drugi biszkopt. Następne dwa piec tak samo, z tym że kolory wylewać odwrotnie. Teraz czerwony będzie pierwszy wylewany i będzie go najwięcej, następnie pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy.

Składniki na masę cytrynową:
-4 cytryny
-1 łyżkę mąki ziemniaczanej
–2 żółtka
-2 całe jajka
-150 g cukru
-200 g masła + łyżka cukru

Cytryny wyszorować, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok, skórkę z cytryny umieścić w rondelku, dodać mąkę, cukier, żółtka i jaja. Wszystko podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Gdy krem się zagotuje, potrzymać na ogniu jeszcze kilka minut, stale mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać partiami masę cytrynową. Ucierać aż powstanie gładki krem. Biszkopty oczyścić z przypieczonej „skórki” i nasączyć wodą z cukrem waniliowym. Przełożyć masą cytrynową układając je na przemian. Boków i wierzchu biszkoptu nie smarować.
Króliczy tort z malinami

Biszkopt: króliczy tort!
-1 szklanka mąki pszennej,
-5 jajek,
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
-3/4 szklanki cukru,
-czubata łyżeczka proszku.

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Stale miksując, do białek dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Piec około 35-40 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.

Poncz:
-1/2 szklanki soku z malin,
-1/4 szklanki wody.

Sok zmieszać z wodą. Odstawić.

Krem maślany:
-600 ml mleka,
-200g masła,
-100g margaryny,
-2 żółtka,
-1 czubata łyżka mąki pszennej,
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
-szklanka cukru,
-laska wanilii,
-500g malin,
-200g bez.

W 200ml mleka rozrobić mąki z żółtkami. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń. Całkowicie ostudzić. Miękkie masło utrzeć z miękką margaryną na puszystą masę (około 10 minut). Dodawać po łyżce budyniu. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch oraz boki dokładnie posmarować kremem.

Masa plastyczna:
-1kg cukru pudru,
-200g glukozy,
-8 łyżeczek żelatyny,
-3 krople gliceryny,
-140ml wody,
-kilka kropel ulubionego aromatu (u mnie migdałowy),
-barwniki spożywcze.

Żelatynę zalać 140ml wrzątku, mieszać, aż dokładnie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę, glicerynę i dokładnie wymieszać. Następnie stale mieszając, stopniowo dosypywać cukier puder. Masę przełożyć na stolnicę i stale dosypując cukier puder zagniatać, aż masa stanie się gładka i elastyczna jak plastelina. Białą rozwałkowaną masą pokryć cały tort. Z reszty masy formować potrzebne elementy, zabarwione na odpowiednie kolory.
*Ja dodatkowo użyłam kruchych, ciemnych ciastek imitujących ziemię;)
Babeczki dla dzieci

Składniki na babeczki:Babeczki dla dzieci
-3 szklanki mąki pszennej
-2 szklanki gęstej śmietany 18%
-1 szklanka cukru
-125 ml oleju rzepakowego
-100 ml mleka
-2 łyżki kakao
-2 płaskie łyżeczki sody
-1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na krem maślany:
-300 g miękkiego masła
-650 g cukru pudru
-2 łyżki mleka
-zielony i brązowy barwnik spożywczy
-dekoracje z masy cukrowej

Śmietanę, mleko i olej łączymy w jednej miseczce. Do drugiej przesiewamy mąkę, kakao i sodę. Wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Gotową masę przekładamy do wyścielonej papilotkami formy na babeczki. Pieczemy 20 minut w 180°C, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjmujemy na kratkę i całkowicie studzimy. Masło ucieramy mikserem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy przesiany cukier puder. Wlewamy mleko i ucieramy jeszcze 2 minuty. Masa powinna być gładka i jednolita. Część babeczek dekorujemy masą w kolorze naturalnym. Cztery łyżki masy odkładamy i zabarwiamy ją na brązowo. Pozostałą masę barwimy barwnikiem zielonym. Sześć babeczek dekorujemy białą masą, używając rękawa cukierniczego i tylki nr 104. Na pozostałych babeczkach, przy pomocy tylki nr 233 robimy zieloną trawkę. Z brązowej masy, przy pomocy tylki M1 robimy gniazdka. W nałożoną na babeczce masę wkładamy przygotowane dekoracje z masy cukrowej. Chłodzimy dwie godziny w lodówce.
Ciastka Misie

Składniki:ciastka misie
-200 g masła temp. pokojowa
-3/4 szklanki cukru pudru
-4 żółtka
-100 g mąki ziemniaczanej
-280 g mąki pszennej
-2 łyżki kakao
-cukierki m&m

Wykonanie

Będą nam jeszcze potrzebne trzy okrągłe foremki: Duża na buzię, średnia na uszy i mała na nos ( ja wykorzystałam kieliszki do wódki). Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo żółtka masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie partiami dodajemy mąki na sam koniec będzie już ciężko ucierać dlatego przenosimy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Ciasto powinno być mięciutkie, sprężysta i nie powinno przyklejać się do ręki ( w razie czego możemy dosypać odrobinę mąki). Dzielimy ciasto na większą cześć 70% i małą 30%. Do małej dodajemy kakao i jeszcze raz zagniatamy, do połączenia. Oprószamy stolnice mąką i wałkujemy jasne ciasto mniej więcej na grubość 0,3 mm, wycinamy dużą foremką koła i układamy na blaszce. Wałkujemy kakaowe ciasto wycinamy uszy i nos. Przykładamy do ciasta jasnego lekko dociskając. Z cukierków robimy oczy i nosek. Pieczemy w 180*C na lekki złoty kolor około 15 minut.

 

 

Czekoladowa Panna Cotta z malinami

Składniki:Czekoladowa Panna Cotta!
-300ml śmietanki 30%,
-100ml mleka,
-50g cukru,
-100g mlecznej czekolady,
-1/2 laski wanilii,
-czubata łyżeczka żelatyny,
-łyżeczka kakao,
-śmietanka i maliny do dekoracji.

Wykonanie

Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku. Mleko zagotować ze śmietanką, cukrem, kakao i nasionami wanilii. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać do pucharków i odstawić do całkowitego stężenia.
Na środku każdego deseru nałożyć kleks ze śmietany.
Kilka malin rozgnieść widelcem, mus rozłożyć do pucharków, udekorować świeżymi malinami.
Waniliowe misie

Składniki:wanil misie
-130 g masła
-pół szklanki drobnego cukru do wypieków
-2 jajka
-3/4 szklanki mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka ekstraktu z wanilii
-2 łyżki mleka

Dodatkowo:
-łyżeczka kakao
-nutella do nadziewania
-jednorazowy worek cukierniczy, tylka – mała, okrągła, cienko zakończona

Wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem utrzeć na jasną puszystą masę. Stale ubijając dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie zmiksować, by jajko połączyło się z masą. Wlać ekstrakt waniliowy, utrzeć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Z przygotowanej masy odłożyć 3 łyżki, dodać do niej kakao, wymieszać. Foremki dokładnie wysmarować masłem, oprószyć mąką. Masę kakaową nałożyć do rękawa cukierniczego (można użyć worka do mrożenia owoców) odciąć końcówkę i wycisnąć oczka, noski, łapki i brzuszki. Następnie do rękawa przełożyć masę waniliową i wycisnąć do foremek, do połowy ich wysokości. Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut, do czasu aż ciasto się zrumieni. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem. Wystudzić na kratce. Przestudzone misie i króliki obrócić, przy pomocy worka cukierniczego z tylką nadziać każdego z nich w dwóch miejscach kremem.
Marcepanowe cake pops

Składniki: marc cake pops
-200 g masy marcepanowej
-250 g suchego czekoladowego ciasta
-łyżka powideł
-po 100 g czerwonych i żółtych pastylek candy melts, lub
-200 g białej czekolady + żółty i czerwony barwnik do czekolady
-Łyżka oleju rzepakowego
-ozdoby wykonane z masy cukrowej (płatki kwiatów, lub kolorowe posypki)
-patyczki do lizaków lub długie wykałaczki

Wykonanie

Ciasto drobno pokruszyć, dodać starty na tarce marcepan i powidła. Składnik dokładnie połączyć. Uformować w kulę wstawić do zamrażarki na 30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki, wielkości orzecha włoskiego (ok. 20 g), ułożyć na talerzu w chłodzić w zamrażarce przez 15 minut. Czekoladę lub pastylki roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Zabarwić barwnikami. Użyłam pastylek candy melts i do nich również dodałam olej, ponieważ miały za gęstą konsystencję. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka do lizaka moczymy w czekoladzie i wbijamy w środek kulki. Ciasteczkowy lizak moczyć w rozpuszczonej czekoladzie i odczekać, by nadmiar czekolady spłynął. Gdy czekolada przestanie kapać przykleić kwiatki i wbić w styropian, lub położyć na papierze do pieczenia. Czynność powtarzać do wyczerpania kulek. Patyczki wbijać ostrożnie, niemal do końca, tak by ciasto nam nie spadło. Cake pops schłodzić w lodówce przez 30 minut. Przechowywać w lodówce.
Rurki z kremem

Ciasto: Rurki z kremem!
-250g mąki pszennej,
-125 g masła,
-125 g kwaśnej śmietany 12%,
-szczypta soli.

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekane masło oraz śmietanę. Połączyć nożem, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na kształt dużego prostokąta o grubości około 1 mm. Wycinać wzdłuż cienkie wąski paski o szerokości około 1,5 cm.
Foremki na rurki natłuścić, następnie nawijać paski – zaczynając od węższej do szerszej części. Jedną stronę obtoczyć w cukrze. Odstawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 200st. Ostudzić i zdjąć z foremek.

Krem:
-250g masła,
-2 budynie waniliowe (po 40g każdy),
-1/2 l mleka,
-szklanka cukru pudru,
-laska wanilii.

W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie, resztę mleka zagotować wraz z nasionami z laski wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie. Gotować ok. 1 min, aż masa zgęstnieje, ostudzić.
Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Krem przełożyć do szprycy z długą końcówką i nadzi
Babeczki sowy

Składniki na babeczki:babeczki sowy
– 3 jaja
-300 g cukru (dałam 200 g)
-150 ml oleju
-150 ml wody
-2,5 łyżeczki sody
-2,5 łyżeczki gorącej wody
-1 łyżeczka aromatu waniliowego
-3 banany
-350 g mąki

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej, następnie wodę. Sodę rozpuścić w 2,5 łyżeczki gorącej wody, dodać do miksowanych składników. Wlać aromat. Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Delikatnie wmieszać mąkę, tylko do połączenia składników. Ciasto wlać do formy wyłożonej papilotkami do 2/3 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut (piekłam w 180° C) do tzw. suchego patyczka.

Składniki na sowy:
-ciasteczka przekładane białym kremem, np. oreo
-cukierki m&m’s (u mnie smarties)
-100 g gorzkiej czekolady
-2 łyżki masła

Po wystudzeniu, babeczki ściąć nożem na płasko. Czekoladę z masłem rozpuścić nad parą wodną. chwilę przestudzić. Posmarować babeczki i od razu układać ciastka, robiąc sowie oczy i powieki. Zrobić z cukierków nos i źrenice. Źrenice polecam przyklejać gdy już masa czekoladowa troszkę zastygnie. Zwłaszcza gdy chcemy je wepchać w biały krem, choć można je przykleić czekoladą. Ponieważ nie miałam brązowych cukierków, posmarowałam je czekoladą.
Deser lodowy z czekoladą i sosem malinowym

Składniki:Deser lodowy z sosem ow!
– 250g serka mascarpone,
-400g gęstej śmietany 18%,
-laska wanilii,
-2 białka,
-60g mlecznej czekolady,
– 60g cukru pudru.

Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, śmietaną i nasionami z laski wanilii. Zmiksować na gładką masę. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy i delikatnie wymieszać. 6 kubeczków po jogurtach natłuścić odrobiną oleju, nałożyć masę. Wstawić na 3 godz. do lodówki, następnie na całą noc wstawić do zamrażalnika. Na 3 godziny przed podaniem deser wstawić do lodówki.

Sos owocowy:
-120g malin,
-120g truskawek,
-2 łyżki cukru pudru.

Owoce wraz z cukrem zmiksować na gładką papkę. Deser wyjąc z kubeczków, polać sosem, udekorować truskawkami i melisą.

 

Źródło:

http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/, http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/, http://olainthekitchen.blogspot.com/

                                

 

zobacz również:

 

  1. Przepisy kulinarne dla dzieci
  2. Strefa Mamy i Dziecka – porady
  3. Poradnik dla mam
  4. Żywienie dzieci – dyskusje na forum