Koenzym Q10 – działanie, właściwości. Jaki wybrać?
Koenzym Q10 to składnik, który głównie kojarzymy z kosmetykami upiększającymi. Koenzym jest jednak związkiem, który naturalnie występuje w organizmie i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek. Jego podstawowym zadaniem jest dostarczanie im energii, ochrona przed wolnymi rodnikami i przedłużenie młodości. Niedobór koenzymu Q10 ma jednak konsekwencje nie tylko dla urody, ale i dla zdrowia. W jaki sposób zadać o prawidłową podaż tej substancji?
Czym jest koenzym Q10?
Koenzym Q10 jest ubichinonem, czyli związkiem chemicznym. Przyjmuje on formę pomarańczowego proszku, który składa się z 10 jednostek izoprenowych. Substancje tą odkryto dość późno, bo dopiero w 1957 roku. Naukowcy wskazali wtedy, że koenzym Q10 naturalnie występuje w ludzkim organizmie, jednak wraz z wiekiem wytwarzamy go w coraz mniejszych ilościach. To, dlatego potrzebujemy jego suplementacji diety. W innym przypadku jesteśmy narażeni na poważne konsekwencje. Niedobory koenzymu Q10 fizycznie odczuwalne są, jeśli jego spadek przekracza 25%. Przy ubytku przekraczającym 75% mogą pojawić się dolegliwości poważnie zagrażające życiu, a wynikające z silnych zaburzeń funkcjonowania układu odpornościowego lub układu krążenia.
Gdzie występuje koenzym q10 naturalny?
Koenzym q10 naturalny wytwarzany jest w organizmie tylko w znikomej ilości, a ta obniża się wraz z wiekiem – głównie po ukończeniu 30 roku życia. Zdolność jego wytwarzania jest też znacznie obniżona u osób nadmiernie spożywających alkohol lub stosujących restrykcyjne diety odchudzające. One powinny zadbać o to, aby do jadłospisu włączyć produkty bogate w ten związek chemiczny. Znaleźć można go przede wszystkim w:
- rybach (głównie w makreli i sardynkach),
- orzechach,
- oleju,
- szpinaku,
- brokułach,
- sezamie,
- owocach(jabłko, śliwka),
- mięsie dobrej jakości.
Dostarczania koenzymu Q10 w diecie nie jest jednak takie proste. Substancja ta jest niezwykle wrażliwa na wysoką temperaturę, przez co produkty podczas gotowania czy długiego przechowywania w nieodpowiednich warunkach ją tracą. Koenzym z żywności dobrze jest przyswajalny jedynie w towarzystwie tłuszczów.
Koenzym q10 – jaki wybrać?
Słaba przyswajalność koenzymu z produktów spożywczych sprawia, że wiele osób zadaje sobie pytanie, który koenzym Q10 wybrać. W sklepach i aptekach dostępne są suplementy w tabletkach, kapsułkach lub płynach. Poszczególne preparaty różnią się nie tylko ceną, ale także przyswajalnością substancji zawartej w kapsułkach, tabletkach czy płynie. Najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po koenzym q10 naturalny renomowanych producentów, którzy oferują wysoką jakość. Dzięki temu będzie się miało pewność, że suplementacja będzie bezpieczna dla zdrowia i przyniesie oczekiwane efekty.
Koenzym q10 – tabletki na urodę
Ubichinon jest substancją, która pozytywnie działa na cały organizm. Przede wszystkim wpływa na wygląd skóry. Dzięki niemu jest ona jędrna, elastyczna i młodsza. Oprócz tego koenzym Q10 wspiera też inne procesy życiowe, m.in. wpływa na prawidłową pracę układu krążenia, odpornościowego i nerwowego. Jego właściwością jest również poprawa metabolizmu oraz dodawanie energii komórkom w ludzkim ciele. Suplementacja diety koenzymem Q10 chroni też przed chorobami serca, a także wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne. Jako pozostałe jego właściwości wymienia się:
- Poprawianie odporności poprzez dostarczanie energii komórkom. Jest to ważne szczególnie w chorobach autoimmunologicznych oraz nowotworach.
- Działanie przeciwnowotworowe dzięki właściwościom antyoksydacyjnym.
- Wspieranie odchudzania poprzez regulację metabolizmu.
- Wyrównywanie poziomu glukozy we krwi, dlatego też jest polecany osobom chorym na cukrzycę.
- Zapobieganie utracie składników odżywczych dzięki pozytywnemu wpływowi na stabilizację błon komórkowych.
- Poprawę stanu dziąseł i ochrona przed paradontozą.
- Zapobieganie chorobie Alzheimera i Parkinsona, ponieważ mają one bezpośredni związek z mitochondriami komórek, gdzie występuje największe stężenie koenzymu.
- Wspieranie płodności zarówno kobiet, jak i mężczyzn, a także zmniejszanie ryzyka komplikacji w ciąży.
- Aktywizacja działalności witaminy E, która jest również silnym przeciwutleniaczem.
- Wspieranie leczenia chorób górnych dróg oddechowych poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych.