Klasyczne schabowe na pieczarkach
Artykuł zewnętrzny
Kotlety nabierają smaku przez to że są podduszone na smaku z pieczarek.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 4 kotlety schabowe bez kości
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- sól
- pieprz mielony
- 20 małych pieczarek
- klarowane masło do smażenia ( lub w ostateczności olej słonecznikowy
Kotlety roztłuc tłuczkiem do mięsa. Posolić i posypać pieprzem. Panierować w mące , jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać klarowane masło i smażyć na nim kotlety na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni .
Na nowej porcji klarowanego masła smażyć na rumiano kapelusze małych pieczarek (ogonki też) – po usmażeniu posolić. Odsunąć pieczarki na bok. Dołożyć na patelnię kotlety. Podlać kilkoma łyżkami wody i skropić maggi. Przykryć dużą pokrywką i dusić kilka minut aż woda odparuje ( przełożyć w tym czasie kotlety na drugą stronę). Kotlety wchłaniają w siebie aromat pieczarek i nabierają smaku.