Kiszone patisony – przepis
Patisony posiadają dość niezwykły i oryginalnywygląd, wyglądają jak dwa złożone ze sobą talerze (może jak UFO?) o pofałdowanych faliście brzegach. Patisony są też przeróżnej wielkości: od 10 do ponad 20 centymetrów średnicy. Są też lekkostrawne, dietetyczne, o delikatnym i subtelnym smaku, doskonałe dla osób z nadwagą i nadciśnieniem. Zawierają witaminy np: witaminę C, troszkę witamin B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez, karoten i pewne ilości węglowodanów.
składniki na 2 litrowy słoik:
około 1 i 1/2 kg mini patisonów
2 litry wody
2 łyżki soli morskiej
2 łyżeczki białej gorczycy
2 łyżeczki białego pieprzu np. Penja
łyżeczka ziela angielskiego
liście chrzanu
kilka ziaren pieprzu
kawałek kłącza chrzanu
koper
3 obrane ząbki czosnku
12 łyżek zalewy z innej kiszonki np. z ogórków
Myjemy patisony. We wrzątku rozpuszczamy sól, studzimy. Myjemy i suszymy słoik z pokrywką. Układamy patisony ciasno w słoju, dodajemy wszystkie przyprawy, liście, czosnek. Zalewamy wystudzoną wodą z solą, dolewamy wodę z kiszonek. Dociskamy warzywa w słoju jakimś innym naczyniem, tak aby nic nie wystawało ponad wodę. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni. Codziennie na chwilkę trzeba odkręcić wieczko i wypuścić powietrze. Gotową kiszonkę przechowujemy w spiżarni lub lodówce.