Kartoflanka z porem

6 kwietnia 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Zastanawiałam się, czy jest to raczej danie jednogarnkowe, czy zupa :)

Jednak stwierdziłam, że tradycyjnie jest to zupa i choćby była nie wiem jak gęsta zupą pozostanie…

Składniki:

2 pory

1 kg sałatkowych ziemniaków

natka pietruszki (pęczek)

około 10 dkg szynki

margaryna

szklanka bulionu warzywnego

śmietana 22% (ostatecznie może być i 18%)

przyprawy do smaku

Przygotowanie:

– ziemniaki, obrać, pokroić w kostkę, umyć

– odciąć korzonki porów, same pory naciąć na głębokość środka, opłukać i pokroić w plasterki

– szynkę także kroimy :) – w kosteczkę, podobnie opłukaną wcześniej natkę, ale już nie koniecznie w kosteczkę :), byle drobno

– bierzemy duży garnek, topimy w nim margarynę (około dwóch łyżek stołowych)

– do garnka z roztopinoą margaryną wrzucamy pory, mieszamy, aż się zeszklą, potem dorzucamy ziemniaki i szynkę, i lekko podsmażamy

– do garnka z całą dotychczasową zawartością wrzucamy natkę i polewamy szklanką bulionu, całość zagotowujemy i na małym ogniu, pod przykryciem, gotujemy jeszcze około 20 minut

– doprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami, wedle uznania

– zagęszczamy śmietaną i voila!

Można spożywać – kartoflanka jest przepyszna. Warto spróbować jej z chlebkiem razowym, to doskonała kompozycja. Mimo, że w Polsce tradycyjnie chleb z ziemniakami rzadko idzie w parze, to na Litwie ten system się sprawdza :)

file1302119073



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz