Kartoflanka z kurczakiem i warzywami
Artykuł zewnętrzny
Zachciało mi się kartoflanki , ale nie takiej zimowej- wręcz przeciwnie ze smaczkiem lata .
Czas : 2 godziny
Składniki :
- 2 udka z kurczaka
- 3 szklanki drobno pokrojonych ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka ( utarta na tarce jarzynowej – grube oczka )
- kawałek selera ( utartego na tarce jarzynowej -grube oczka )
- 1,5 szklanki pokrojonych w paseczki kolorowych papryk ( tak po 1/2 zielonej, czerwonej, żółtej )( odłożyć 2 łyżeczki bardzo drobno pokrojonych- zmieszanych do dekoracji )
- 6 suszonych pomidorów ( ok. 1/4 szklanki pokrojonych w paseczki )
- 1,5 szklanki pokrojonych w piórka cebul ( 1/2 czerwonej, 1/2 cukrowej, 1/2 czosnkowej, 1 biała )
- 2 łyżki oleju
- 2 kostki bulionu drobiowego
- pieprz kolorowy grubo mielony
- 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
- maggi w płynie do smaku
- 7 szklanek wody
W dużym garnku zalać wodą mięso, ziemniaki, warzywa , paprykę , pomidory ( marchew pokroić w ozdobne krążki ) .Cebulę podsmażyć na złoto na oleju – włożyć do zupy. Dodać kostki bulionowe , szczyptę pieprzu i gotować 1 godzinę . Zgasić gaz i odstawić na 30 minut. Znów zagotować i gotować jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso – obrać ze skórek, kości ,chrząstek i włożyć do zupy. Wlać śmietankę Doprawić do smaku pieprzem i maggi . Podawać posypaną natką pietruszki i drobniutko pokrojonymi kawałeczkami zmieszanych kolorowych papryk ( tak po 1/2 łyżeczki na porcję ).