Kapuśniaczek na kiełbasie wg Buni

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

To taki prościutki ( kryzysowy z tego co jest w domu ) kapuśniaczek .

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • 1,5 szklanki kiszonej kapusty ( odciśniętej , przepłukanej jak trzeba i pokrojonej ))
  • 1,5 szklanki pokrojonych w średnią kostkę ziemniaków
  • 1/2 szklanki utartych na tarce jarzynowej ( grube oczka ) pietruszki i selera ( razem )
  • 1/3 szklanki pokrojonego w pół plasterki pora ( biała część )
  • 1 spora marchew pokrojona w grubsze plasterki ( można ozdobnie powycinać )
  • 2 kiełbasy śląskie ( lub podobną ) pokrojone w grubsze plasterki
  • 2 cebule ( dałam 1 cukrową i 1 czerwoną )
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka całych ziaren kminku
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kostka bulionowa ( dałam drobiową Knorra )
  • 1 mini kostka cebulowa Knorra
  • grubo mielony pieprz kolorowy do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 6 szklanek wody

Do garnka włożyć kiszoną kapustę, utartą pietruszkę, seler, kiełbasę, por , kostkę rosołową , kminek , koper i rozkruszoną cebulową . Zalać 4 szklankami wody .Gotować 1 godzinę .

W tym czasie podsmażyć na złoto pokrojone w piórka cebule ( na oleju ) – pod koniec smażenia dodać masło. Wrzucić cebulkę z tłuszczem do kapusty.

Osobno w 2 szklankach wody ugotować ziemniaki z marchewką . Po godzinie gotowania kapusty dodać ziemniaki z marchewką i wodą w której się gotowały do garnka z kapustą .Wymieszać .  Gotować 10 minut. Doprawić koncentratem , cukrem , mielonym pieprzem. Zgasić gaz i odstawić na 30 minut. Ponownie zagotować i na małym gazie podgrzewać 20 minut.

file1292832243



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz