Karp panierowany w krakersach

21 stycznia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Eksperymentuję z różnymi  marynatami i panierkami do ryb .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 kawałki  filetów z karpia
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 cytryny
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżeczki przyprawy ,, Śledź królewski z czerwonym pieprzem „( Kamis )
  • mąka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki zmielonych krakersów słonych
  • 2 łyżki masła

Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, soku z cytryny,  przyprawy ,,Śledź królewski z czerwonym pieprzem „.

Ułożyć w naczyniu filety, zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty- osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku , krakersach , jajku i znów w krakersach .

Na patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia  dodając w ostatniej fazie smażenia masło .

Podawać z ćwiartką cytryny.

Panierka z krakersów sprawdza się doskonale . A marynata z przyprawą do śledzi super . Robiłam już karpia doprawianego utartym piernikiem – ta przyprawa jest w podobnej tonacji – a karp nabiera korzenno- cytrynowego smaku. Smaczna odmiana .

file1295597314