Karp panierowany w krakersach
Eksperymentuję z różnymi marynatami i panierkami do ryb .
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 kawałki filetów z karpia
- sól
- pieprz mielony
- 2 cytryny
- olej z pestek winogron
- 2 łyżeczki przyprawy ,, Śledź królewski z czerwonym pieprzem „( Kamis )
- mąka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki zmielonych krakersów słonych
- 2 łyżki masła
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, soku z cytryny, przyprawy ,,Śledź królewski z czerwonym pieprzem „.
Ułożyć w naczyniu filety, zalać marynatą i zostawić na 2 godziny. Wyjąć z marynaty- osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Panierować w mące , jajku , krakersach , jajku i znów w krakersach .
Na patelni rozgrzać olej ( dość dużo ) smażyć na rumiano karpia dodając w ostatniej fazie smażenia masło .
Podawać z ćwiartką cytryny.
Panierka z krakersów sprawdza się doskonale . A marynata z przyprawą do śledzi super . Robiłam już karpia doprawianego utartym piernikiem – ta przyprawa jest w podobnej tonacji – a karp nabiera korzenno- cytrynowego smaku. Smaczna odmiana .