Karp faszerowany z pieczarkami, kaszą manną

22 listopada 2010, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 1 kg karpia
– 2 cebule
– szklanka kaszy manny
– 2 jaja
– 2 łyżki śmietany
– szklanka bulionu
– 6 pieczarek
– czerwona papryka
– olej
– sól. pieprz

Karpia oskrobać z łusek, naciąć przy skrzelach od strony podgardla, wyjąć wnętrzności, uważając, by nie uszkodzić pęcherzyka żółciowego, dokładnie umyć pod silnym strumieniem wody, natrzeć solą i odstawić na godzinę do lodówki. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości bulionu. W pozostałym bulionie ugotować kaszę z łyżką oleju, odcedzić i ostudzić.
Paprykę upiec w piekarniku, wyjąć i włożyć do garnka z przykrywką, zdjąć skórkę. Pokroić w drobną kostkę paprykę, cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić i przesmażyć z papryką na oleju, dodać kaszę, odciśniętą bułkę, wbić jajko, wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Farszem nadziewać karpia i zszyć, rybę ułożyć w natłuszczonej brytfannie i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C.