Kapusta pekińska z miodowym dresingiem
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej
- 1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 mandarynka
- 3 łyżki pokrojonego szczypiorek
- 1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód „
- 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej
- 1/6 szklanki wody
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
- sok z 1/4 cytryny
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Zaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Przecedzić. Rozpuścić w naparze miód.
Kapustę zmieszać z marchewką obrana i pokrojona mandarynką, natką i szczypiorem .
Ostudzony wywar herbaciany z miodem zmieszać z olejem, sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo .
Ja podałam do śląskiej kiełbasy podsmażanej na odrobinie oleju.