Kapusta pekińska z miodowym dresingiem

23 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej
  • 1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 mandarynka
  • 3 łyżki pokrojonego szczypiorek
  • 1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód „
  • 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1/6 szklanki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • sok z 1/4 cytryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Zaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut. Przecedzić. Rozpuścić w naparze miód.

Kapustę zmieszać z marchewką obrana i pokrojona mandarynką, natką i szczypiorem .

Ostudzony wywar herbaciany  z miodem zmieszać z olejem, sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo .

Ja podałam do śląskiej  kiełbasy podsmażanej na odrobinie oleju.

file1298488528