Jak samemu zrobić płyn do naczyń – różne przepisy

26 czerwca 2017, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Większości z Nas mycie naczyń zajmuje wiele czasu w ciągu dnia. Mimo że zmywarki stają się coraz bardziej popularne, jeszcze dużo osób usuwa resztki jedzenia „ręcznie”. Wybierając płyn do mycia naczyń często kierujemy się reklamami telewizyjnymi, ceną lub zapachem. Wierzymy, że jedna kropla umyje  na błysk  co najmniej pięć  talerzy… Niestety prawda okazuje się brutalna: lejemy płyn strumieniami a i tak naczynia nie chcą lśnić a skóra rąk robi się szara i szorstka.

A na umytych z pozoru naczyniach nadal możemy znaleźć:

  • oksyetylenowane alkohole tłuszczowe,
  • tlenki amin lub dietanoloamidy jako stabilizatory piany (np. cocamide DEA – dietanoloamid kwasów oleju kokosowego),
  • środki enzymatyczne,
  • wybielacze,
  • syntetyczne barwniki ,
  • środki odrdzewiające,
  • regulatory twardości wody (krzemiany, fosforany, cytryniany),
  • polimery regulujące lepkość,
  • gliceryna lub lanolina dla ochrony dłoni,
  • etanol,
  • chlorek sodu,
  • kwas octowy,
  • substancje konserwujące, barwiące i zapachowe (syntetyczne),
  • zwierzęce tłuszcze i inne surowce z martwych zwierząt,
  • surowce modyfikowane genetycznie,

I co Wy na to?

Środowisko nie ma lekko z płynami do mycia naczyń. Wiele z nich zawiera związki powstałe na bazie ropy naftowej a niektóre były testowane na zwierzętach.

Czy istnieje jakieś rozwiązanie by zmyć naczynia, ochronić środowisko i nie mieć alergii??? Rozwiązanie jest proste: wystarczy zrobić samemu płyn do mycia naczyń!

Wtedy  będziemy mieli gwarancję, że jest on w 100% ekologiczny. W wielu sklepach znajdziemy ekologiczne płyny z odpowiednimi certyfikatami jednak  ich cena może wielu zniechęcić do zakupu. A domowy płyn jest niedrogi i szybki do zrobienia.

Oto kilka przepisów:

Z płatków mydlanych. Składniki:  ¼ szklanki drobno posiekanego mydła,¼ szklanki płynnej gliceryny, 2 szklanki gorącej wody, ½ łyżeczki wybranego olejku zapachowego (uwielbia z drzewa herbacianego). W naczyniu wymieszać płatki mydlane z gorącą wodą. Poczekać aż się rozpuszczą. Mieszać aż otrzymamy gładką masę. Odstawić do wystygnięcia. Dodać glicerynę i olejek zapachowy. Odstawić. Stygnąca mieszanina będzie zmieniała konsystencję w żelową. Po wystygnięciu należy ją nieco rozmieszać i przelać do butelki.

Z soku z cytryn. Składniki:  sok z 3 cytryn (przefiltrowany np. przez gazę), 300ml przegotowanej wody, 100g soli drobnoziarnistej, 50 ml octu (najlepiej dziesięcioprocentowego) . Wodę, ocet, sól, sok z cytryn wlać do garnka. Podgrzewać około 18 minut aż do połączenia się składników. Przelać do butelki.

Z sody oczyszczonej. Składniki: ¼-1/3 łyżeczki sody oczyszczonej, szklanka wody. Do wody dodać sodę. Wymieszać. Przelać do butelki.

2 w 1 – płyn do mycia naczyń i szampon do włosów: 2 łyżki korzenia mydlnicy lekarskiej, ½ litra wody, 2 żółtka, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli olejku zapachowego (grejpfrutowy, cytrynowy, pomarańczowy). Korzeń mydlnicy gotować w garnku około 10 minut. Do schłodzonego wywaru dodać resztę składników. Wymieszać i przeleć do butelki. Trzymać w lodówce.

Prawda, że proste! Tak, więc do dzieła! Chrońmy środowisko!

Zobacz również:

  1. Pozostałe porady czytelniczek
  2. Polecane kosmetyki naturalne
  3. Sklep z kosmetykami urodaizdrowie.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Jak samemu zrobić płyn do naczyń – różne przepisy

  1. avatar Zuza pisze:

    Bardzo ciekawy artykuł. Interesuje mnie jedynie skąd wzięliście wyniki badań „umytych” naczyń?
    Do tej pory byłam pewna, że wszystko czego „dotkną” moje detergenty jest na prawdę czyste…

    • avatar Redakcja pisze:

      Autorem artykułu jest Emilia, a nie redakcja, można zadać autorce to pytanie klikając w opcje: autor EMILIA a następnie: wyślij wiadomość – dziękujemy

  2. avatar Gość pisze:

    Będę musiała spróbować!

Dodaj komentarz do Gość