Jajka rzodkiewkowe

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Na Wielkanoc i nie tylko będą doskonałe – lekkie – wiosenne.

Czas : 15 minut

Składniki:

  • 5 jajek na twardo
  • 5 łyżek utartych na tarce ( grube oczka ) rzodkiewek
  • 3 rzodkiewki pokrojone w plasterki do dekoracji
  • 1 łyżka sera białego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz mielony biały
  • sól
  • kilka plasterków ogórka do dekoracji
  • zielenina ( listki natki pietruszki lub bazylii do dekoracji )

Jajka ugotowane na twardo ostudzić Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin ,, ( ok . 1/10 jajka ) – wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego. Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się .

Utarte rzodkiewki lekko posolić i zostawić na 5 minut. Odcisnąć sok . Odłożyć 1 łyżkę , a resztę zmieszać   z serem i majonezem  . Doprawić pieprzem i solą . Nałożyć pastę w miejsce wyciętych części jajek . Po wierzchu posypać odłożoną rzodkiewką .

Udekorować wg uznania ziołami, sałatą, powycinanymi ozdobnie rzodkiewkami, ogórkiem.

Mała uwaga : robić na świeżo bo rzodkiewki pomimo odciskania mogą puścić sok, a w dodatku zmieniają kolor jak postoją.

file1304097450