Jajka rzodkiewkowe
Na Wielkanoc i nie tylko będą doskonałe – lekkie – wiosenne.
Czas : 15 minut
Składniki:
- 5 jajek na twardo
- 5 łyżek utartych na tarce ( grube oczka ) rzodkiewek
- 3 rzodkiewki pokrojone w plasterki do dekoracji
- 1 łyżka sera białego
- 1 łyżka majonezu
- pieprz mielony biały
- sól
- kilka plasterków ogórka do dekoracji
- zielenina ( listki natki pietruszki lub bazylii do dekoracji )
Jajka ugotowane na twardo ostudzić Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin ,, ( ok . 1/10 jajka ) – wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego. Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się .
Utarte rzodkiewki lekko posolić i zostawić na 5 minut. Odcisnąć sok . Odłożyć 1 łyżkę , a resztę zmieszać z serem i majonezem . Doprawić pieprzem i solą . Nałożyć pastę w miejsce wyciętych części jajek . Po wierzchu posypać odłożoną rzodkiewką .
Udekorować wg uznania ziołami, sałatą, powycinanymi ozdobnie rzodkiewkami, ogórkiem.
Mała uwaga : robić na świeżo bo rzodkiewki pomimo odciskania mogą puścić sok, a w dodatku zmieniają kolor jak postoją.