Jajka rzodkiewkowe

29 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Na Wielkanoc i nie tylko będą doskonałe – lekkie – wiosenne.

Czas : 15 minut

Składniki:

  • 5 jajek na twardo
  • 5 łyżek utartych na tarce ( grube oczka ) rzodkiewek
  • 3 rzodkiewki pokrojone w plasterki do dekoracji
  • 1 łyżka sera białego
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz mielony biały
  • sól
  • kilka plasterków ogórka do dekoracji
  • zielenina ( listki natki pietruszki lub bazylii do dekoracji )

Jajka ugotowane na twardo ostudzić Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin ,, ( ok . 1/10 jajka ) – wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego. Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się .

Utarte rzodkiewki lekko posolić i zostawić na 5 minut. Odcisnąć sok . Odłożyć 1 łyżkę , a resztę zmieszać   z serem i majonezem  . Doprawić pieprzem i solą . Nałożyć pastę w miejsce wyciętych części jajek . Po wierzchu posypać odłożoną rzodkiewką .

Udekorować wg uznania ziołami, sałatą, powycinanymi ozdobnie rzodkiewkami, ogórkiem.

Mała uwaga : robić na świeżo bo rzodkiewki pomimo odciskania mogą puścić sok, a w dodatku zmieniają kolor jak postoją.

file1304097450



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...