Jagody acai – dietetyczny cud!

20 czerwca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Od jakiegoś czasu pojawiają się produkty zawierające tajemniczy składnik, który ma zbawienny wpływ na nasz organizm. To acai berry znane u nas popularnie jako jagody acai. Te piękne ciemnopurpurowe owoce rosną na południowoamerykańskiej palmie. Drzewo to występuje głównie w strefie międzyzwrotnikowej, na terenach puszczy amazońskiej. Palmy acai są rozłożyste, sięgają nawet do piętnastu metrów wysokości.

Jednym z podstawowych atutów jagody acai są jej składniki odżywcze. Można zaryzykować stwierdzenie, że są one niemal do pełna naładowane witaminami z grupy B i C, minerałami, błonnikiem i białkiem. Spora jest również zawartość potasu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, fosforu i cynku. Składniki te występują w większości rodzajów jagód, ale nie w takim stężeniu, jak w acai. Dlatego właśnie acai jest tak wartościowym odkryciem dla dietetyków.
Jagoda acai jest również bogata w antyoksydanty, które nadają jej charakterystyczny purpurowy kolor. Antyoksydanty wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, na których niszczące działanie codziennie narażone są komórki naszego ciała. W ten sposób przyczyniają się do wydłużenia życia komórek. Prawdopodobnie dlatego acai zostało okrzyknięte owocem wiecznej młodości. Można powiedzieć, że acai, to prawdziwa bomba zdrowotna. Posiadając tyle walorów może stać się doskonałym środkiem dla podtrzymania dobrego stanu zdrowia.

Jagoda acai posiada również zrównoważoną kombinację kwasów tłuszczowych omega 3. Dzięki bogatej zawartości składników odżywczych i błonnika jagody acai mogą dostarczyć dostatecznie dużo energii, by stanowić zamiennik dla przekąsek, na które często mamy ochotę, szczególnie mocno, gdy jesteśmy akurat na diecie. Owoce acai są doskonałą propozycją suplementu dla osób odchudzających się i przebywających na dietach.

Acai Fruit Berries

Owoce acai służą jako jeden z najbardziej wartościowych składników diety w wielu krajach Ameryki Południowej. Podejrzewa się, że jest jednym ze składników recepty na długowieczność, jaką podobno mają południowoamerykańscy szamani.
W krajach, w których owoce acai są uprawiane, spożywa się je praktycznie codziennie.

Jagody acai można jeść prosto z drzewa, na surowo, jednak w Polsce w takiej postaci są raczej niedostępne. W sklepach ze zdrową żywnością można za to kupić liofilizowane owoce czyli proszek z jagód acai. Jest to dobre rozwiązanie ponieważ liofilizat z jagód zachowuje maksymalną wartość odżywczą, którą mają świeże jagody. Jeszcze wygodniejsze są te preparaty, gdzie proszek z jagód acai jest zamknięty w celulozowych kapsułkach, jak np. w preparacie Acai de Luxe (patrz fotografia). Mamy w ten sposób precyzyjnie odmierzoną dawkę acai, a sproszkowany preparat nie rozsypuje się.

acaideluxe-liofilizat-kapsulki

Jagoda acai smakuje jak owoc, w którym zmieszano jagody i czekoladę z orzechami. Nie jest jednak tak słodka, dlatego w Ameryce Południowej serwuje się ją zwykle z dodatkiem tapioki. W Europie popularne jest używanie miodu.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz