Jabłecznik

29 listopada 2009, dodał: KATE
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 1 kg jabłek niesoczystych
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 margaryna
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia

Wykonanie:

Margarynę, cukier, proszek, mąkę wymieszać razem. Prodiż wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Jabłka zetrzeć na grubej tarce. 1 szklankę suchej masy wsypujemy na dno prodiża, kładziemy na nią warstwę startych jabłek. Następnie 1 szkl. suchej masy, powtarzamy warstwy, na wierzchu dajemy  suchą masę. Margarynę kroimy w paski i kładziemy na wierzchu. Pieczemy ok 90 min. Po upieczeniu placek posypujemy cukrem pudrem.