Halibut z cytryną i pomarańczą
Dzięki macerowaniu w soku cytrusów i dodaniu trawy cytrynowej halibut nabiera doskonałego smaku .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 2 dzwonka halibuta ( tak po 15 dag )
- 1 cytryna
- 1 pomarańcz
- 3 kawałki trawy cytrynowej
- Szczypta cukru brzozowego –Ksylitol
- Sól
- Pieprz mielony
- Olej z pestek winogron ( lub taki jaki się używa )
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
W dzwonkach halibuta zrobić przy kręgosłupie delikatne nacięcia tak by dało się w nich umieścić kawałek trawy cytrynowej. Rybę posolić , posypać pieprzem .Ułożyć w zamykanym pojemniczku . Zalać sokiem z cytryny zmieszanym z sokiem pomarańczy, szczypta ksylitolu i 2 łyżkami oleju. Zostawić w zalewie 30 minut ( obrócić w tym czasie 4 razy ) . Wyjąć z zalewy. Odsączyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej ( sporo tak by ryba smażyła się dobrze zanurzona ) , włożyć 1 kawałek trawy cytrynowej . Smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia . W ostatnim momencie smażenia dołożyć masło. Kiedy masło się ,, spieni „ można rybę podawać.
Używam Ksylitol ( cukier brzozowy ) – ze względu na cukrzycę Mamy – jest zdrowszy niż cukier zwykły czy słodzik