Halibut z cytryną i pomarańczą

16 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Dzięki macerowaniu w soku cytrusów i dodaniu trawy cytrynowej halibut nabiera doskonałego smaku .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 2 dzwonka halibuta ( tak po 15 dag )
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcz
  • 3 kawałki trawy cytrynowej
  • Szczypta cukru brzozowego –Ksylitol
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Olej z pestek winogron ( lub taki jaki się używa )
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

W dzwonkach halibuta zrobić przy kręgosłupie delikatne nacięcia tak by dało się w nich umieścić kawałek trawy cytrynowej. Rybę posolić , posypać pieprzem .Ułożyć w zamykanym pojemniczku . Zalać sokiem z cytryny zmieszanym z sokiem pomarańczy, szczypta ksylitolu i 2 łyżkami oleju. Zostawić w zalewie 30 minut ( obrócić w tym czasie 4 razy ) . Wyjąć z zalewy. Odsączyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć mąką .Na patelni rozgrzać olej ( sporo tak by ryba smażyła się dobrze zanurzona ) , włożyć 1 kawałek trawy cytrynowej . Smażyć na rumiano przewracając w trakcie smażenia . W ostatnim momencie smażenia dołożyć masło. Kiedy masło się ,, spieni „ można rybę podawać.

Używam Ksylitol ( cukier brzozowy ) – ze względu na cukrzycę Mamy – jest zdrowszy niż cukier zwykły czy słodzik

file1270018577



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...