Grill na majówkę – poznaj sprawdzone przepisy na kurczaka z grilla
Chrupiące skrzydełka, soczyste pałki z kurczaka czy aromatyczny szaszłyk – to dania, których nie może zabraknąć na typowym grillu. Są łatwe do przyrządzenia, niezwykle smaczne, a przy tym tanie. Poznaj 5 najlepszych przepisów na kurczaka z grilla, którymi zachwycisz swoich gości.
Skrzydełka w sosie BBQ
Składniki:
- ½ kilograma skrzydełek
- 4 łyżki keczupu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie:
Na samym początku należy przygotować sos BBQ, który będzie stanowił marynatę dla skrzydełek. W tym celu wlewamy do rondelka oliwę z oliwek, a gdy się rozgrzeje, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę smażymy, a następnie dodajemy keczup i cukier i zestawiamy z ognia. Mieszamy składniki ze sobą. Później dolewamy sosu sojowego, octu winnego, dodajemy słodką i pikantną paprykę. Czekamy aż marynata ostygnie, a gdy tak się stanie, smarujemy nią umyte i osuszone ręcznikiem papierowym skrzydełka. Kurczaka w sosie BBQ odstawiamy przynajmniej na pół godziny do lodówki. Po tym czasie, kładziemy mięso na tackę do grillowania i wrzucamy na grill. Czas przygotowania tego typu skrzydełek, nie powinien przekroczyć 20 minut (po 10 minut na każdą stronę).
Chrupiące skrzydełka w sosie miodowym
Składniki:
- ½ kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 4 łyżki sosu sojowego
- Sok z ¼ cytryny
- 2 łyżki oleju
Aby skrzydełka serwowane na grillu miały chrupiącą skórkę oraz aromatyczną glazurę, niezbędne będą miód oraz oliwa. Nie może też zabraknąć sosu sojowego, jak również cytryny, która powoduje, że mięso jest bardziej kruche. Jeśli pragniemy, aby skrzydełka były bardziej wyraziste w smaku, do powyższej marynaty możemy dodać czosnek w proszku. A kiedy marzą nam się pikantne skrzydełka, wyeliminujmy musztardę i dodajmy pół łyżeczki wędzonej papryki oraz odrobinę chili.
Wykonanie:
Umyte i osuszone skrzydełka z kurczaka smarujemy przygotowanym sosem i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. po tym czasie układamy skrzydełka na tackę i grillujemy je przez około 10 minut z każdej strony.
Grillowana pierś z kurczaka
Najprostsza wersja kurczaka z grilla to pierś obsypana ziołami. Aby ją przygotować, wystarczy podwójna pierś z kurczaka, z której wykroimy podłużne plastry.
Wykonanie:
Każdy z plastrów myjemy i osuszamy, a następnie smarujemy oliwą z oliwek, obsypujemy solą, pieprzem, a także suszonym tymiankiem (jeśli ktoś woli, może obsypać kurczaka ziołami prowansalskimi), skrapiamy cytryną. Następnie kładziemy mięso na grilla i grillujemy od 2-5 minut z każdej strony.
Pierś z kurczaka po chińsku
Do przygotowania kurczaka po chińsku konieczny jest dodatek ryżu. Możemy go przygotować wcześniej, a potem dopiero grillować pierś, którą podamy z aromatycznym, sypkim ryżem. Aby mięso było pełne smaku, a w dodatku soczyste, warto włożyć je w marynatę przynajmniej na 2 godziny przed rozpaleniem grilla. Później grillujemy je około 2-3 minut z każdej strony.
Składniki na marynatę do mięsa:
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki soku z ananasa (jeśli go brak, może być woda, ale wtedy trzeba podwoić ilość cukru)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
Wykonanie:
Mieszamy ze sobą składniki sosu, a następnie zanurzamy w niej umyte plastry piersi z kurczaka (500 g fileta). Najlepiej, aby mięso pozostawało w marynacie jak najdłużej.
Składniki na ryż:
- Szklanka ryżu jaśminowego (gotujemy go wcześniej z połową łyżeczki soli)
- Łyżeczka imbiru z proszku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru w proszku
- 2 łyżeczki sosu sojowego
Wykonanie:
Wykonanie ryżu „po chińsku” zaczynamy od ugotowania ryżu. Następnie rozgrzewamy olej w woku lub głębokiej patelni i wrzucamy ugotowany ryż. Cały czas mieszamy podczas smażenia. Wrzucamy do tego kurkumę, imbir, sos sojowy. Dorzucamy też rozbite jajko i smażymy jak jajecznicę. Odstawiamy na bok. Na talerzu możemy udekorować pokrojonym szczypiorkiem.
Szaszłyki z kurczaka
Smak szaszłyków z kurczaka zależeć będzie od dodatków, które do niego użyjesz. Mogą to być bowiem: papryka, cukinia, bakłażany, cebula, ale też ananas, czy pieczarki.
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2 cukinie
- Bakłażan
- 2 cebule
- Gotowa przyprawa do kurczaka z grilla
- Sól
- Długie wykałaczki
Wykonanie:
Myjemy dokładnie filet z kurczaka, osuszamy go i kroimy na kosteczki. Następnie oprószamy gotową przyprawą do kurczaka z grilla. Myjemy paprykę, cukinię i bakłażana. Kroimy bakłażana na kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na bok, żeby bakłażan puścił wodę, którą następnie – po mniej więcej 15 minutach, zbierzemy ręcznikiem papierowym. Później kroimy na większe kawałki paprykę, a cukinię kroimy w półplasterki. Cebula krojona jest w większe pióra, które uda nam się nadziać na wykałaczkę. Aby stworzyć aromatyczne szaszłyki, wszystkie warzywa również posypujemy gotową przyprawą do grilla. Każdy ze składników szaszłyka nadziewamy naprzemiennie. Na przykład najpierw nadziewamy kostkę bakłażana, potem dajemy filet z kurczaka, następnie cebulę, paprykę, znów mięso, cukinię i ponownie bakłażana. Szaszłyki grillujemy około 5 minut z każdej strony.
Więcej przepisów z kurczakiem znajdziesz w serwisie https://zagrodowy.pl/przepisy/