Fasolowa z cieciorką

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Czas :1,5 godziny

1 puszka drobnej fasolki w zalewie ( pojemności 400 ml)
1 puszka cieciorki w sosie pomidorowym ( pojemności 400 ml )
30 fasolek szparagowych ( świeżych )
15 dag wędzonego boczku
1 udko z kurczaka
2 marchewki
1 mała pietruszka
4 średnie ziemniaki .
1/8 selera
1 cebula
½ łyżki masła
½ szklanki słodkiej śmietanki
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżki usiekanej natki pietruszki

Warzywa obrać ,1 marchewkę pokroić w plasterki. W do garnka włożyć boczek , udko z kurczaka, warzywa, pociętą w kawałeczki ( tak ok. 1 cm ) fasolkę szparagową , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki . Zalać 1,2 litra wody .Wrzucić kostki bulionowe .Gotować 40 minut. Z wywaru wyjąć mięso i warzywa ( całą marchew, seler, pietruszkę ). Na patelni podsmażyć na złoto ( na maśle ) pokrojoną w ,, piórka ,, cebulę i wrzucić do zupy razem z majerankiem, zmiażdżonym i roztartym czosnkiem , obranym i rozdrobnionym mięsem z kurczaka i drobno pokrojonym boczkiem , odsączoną fasolką i cieciorką z sosem . Gotować 15 minut .Odlać 1/3 zupy , zmiksować ją i wlać powrotem do garnka. Doprawić pieprzem . Wlać śmietankę .Podawać posypaną natką pietruszki .

Warzywa wyjęte z zupy można zmiksować razem z zupą .

nadesłane: Babciagramolka