Dorsz z kokosowym porem

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Danie kuchni Fusion – dorsz nabiera bardzo ciekawego smaku.

Czas : 45 minut

Składniki :

  • 2 kawałki filetów z dorsza
  • 4 duże ziemniaki
  • 6 białych części młodego pora ( lub pocięty większy )
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • olej słonecznikowy  do smażenia
  • mąka do oprószenia
  • sól
  • melisa świeża ( kilkanaście listków )
  • curry
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 1/2 szklanki wody

Filety z dorsza umyć i skropić sokiem z cytryny  zmieszanym z łyżką  oleju słonecznikowego. Zostawić na pół godziny. Osuszyć. Posolić i posypać curry. Oprószyć mąką. Usmażyć na rumiano ( ja zrobiłam to na patelni Patelni Delimano Dry Cooker na odrobinie oleju, ale można usmażyć tradycyjnie i odsączyć z tłuszczu).

W szerokim garnku ( lub na patelni Dry Cooker ) ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki .( oczywiście obrane i umyte ), a pomiędzy nimi kawałki pora.  Posolić. Posypać otartą skórka cytrynową  i listkami melisy. Zalać 1/2 szklanki wody zmieszanej z mlekiem kokosowym i szczypta curry .Przykryć i dusić 20 minut  na średnim gazie . Dołożyć kawałki ryby ( rozsunąć ziemniaki tak by ryba zanurzyła się w sosie ) i dusić jeszcze 10 minut na małym gazie pod przykryciem. Przed podaniem posypać usiekaną melisą.

file1322248184



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...