Dorsz z kokosowym porem
Danie kuchni Fusion – dorsz nabiera bardzo ciekawego smaku.
Czas : 45 minut
Składniki :
- 2 kawałki filetów z dorsza
- 4 duże ziemniaki
- 6 białych części młodego pora ( lub pocięty większy )
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- olej słonecznikowy do smażenia
- mąka do oprószenia
- sól
- melisa świeża ( kilkanaście listków )
- curry
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 1/2 szklanki wody
Filety z dorsza umyć i skropić sokiem z cytryny zmieszanym z łyżką oleju słonecznikowego. Zostawić na pół godziny. Osuszyć. Posolić i posypać curry. Oprószyć mąką. Usmażyć na rumiano ( ja zrobiłam to na patelni Patelni Delimano Dry Cooker na odrobinie oleju, ale można usmażyć tradycyjnie i odsączyć z tłuszczu).
W szerokim garnku ( lub na patelni Dry Cooker ) ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki .( oczywiście obrane i umyte ), a pomiędzy nimi kawałki pora. Posolić. Posypać otartą skórka cytrynową i listkami melisy. Zalać 1/2 szklanki wody zmieszanej z mlekiem kokosowym i szczypta curry .Przykryć i dusić 20 minut na średnim gazie . Dołożyć kawałki ryby ( rozsunąć ziemniaki tak by ryba zanurzyła się w sosie ) i dusić jeszcze 10 minut na małym gazie pod przykryciem. Przed podaniem posypać usiekaną melisą.