Klopsiki w tajskiej paelli

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Tajskie przyprawy mam zawsze, kotleciki drobiowe robi się szybko, paellę lubię. Kuchnia fusion w pełnym rozkwicie.

Czas 30 minut

Składniki :

  • 25 dag mielonego z drobiu ( zmieliłam piersi )
  • 1 jajko
  • 1  duży ząbek czosnku
  • olej z pestek winogron do smażenia
  • sól
  • pieprz mielony
  • cukier
  • curry
  • 1 szklanka sosu pomidorowego ( ja użyłam sos od duszenia papryk faszerowanych , ale można po prostu w bulionie drobiowym z kostki rozpuścić koncentratu pomidorowego )
  • 1 szklanka mleczka  kokosowego
  • 1 /2 szklanki wody
  • 1 mała marchewka obrana i pokrojona w cienkie słupki
  • 1 szklanka pokrojonej drobno kapusty pekińskiej
  • 1/2 długiego ogórka ze skórką pokrojonego w słupki
  • 1/2 pomidora pokrojonego w kostkę
  • 1/2 papryki żółtej pokrojonej w paseczki
  • 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
  • 10 dag ryżu parabolicznego
  • Sos chili z ananasem Tao-Tao
  • 2 liscie limonki Kafir ( suszone )
  • mąka
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotować masę mięsną z mielonego, jajka, bułki tartej, zmiażdżonego czosnku, szczypty soli, pieprzu i curry. Podzielić mięso na małe porcje i formować  malutkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju Zdjąć z patelni .

W woku rozgrzać  olej ( kilka łyżek ) i smażyć jarzyny rozpoczynając od marchewki . Następnie dodajemy paprykę , ogórek , pomidor i kapustę . Smażyć mieszając, aż warzywa zmiękną . Włożyć liście kafiru. Wlać wodę .Chwilę dusić . Potem dołożyć kotleciki . Wlać sos pomidorowy i mleczko kokosowe . Wsypać ryż . Zamieszać  . Dodać 1 łyżkę sosu chili z ananasem , szczyptę curry , pieprzu .Dusić  przykryte na bardzo małym gazie bez mieszania .Próbujemy czy trzeba doprawić  gdy ryż będzie już miękki i prawie wchłonie cały płyn. Doprawić i lekko przemieszać potrawę . Przykryć i wyłączyć gaz . Niech potrawa postoi jeszcze chwilę tak by ryż wciągnął cały płyn.

Potrawa nie będzie o konsystencji risotto czy paelli .

Najfajniejsze jest to , że robimy ja z tego co jest w domu ( ryż , tajskie przyprawy , mleczko kokosowe , bulion w kostkach , jakieś warzywa – zawsze mam w domu ) . Tak samo można zrobić rybę , piersi z kurczaka , schab .Co akurat mamy .

Pięknie pachnie cytryną ( od kafiru ) i curry.

Ja robiłam w Patelni Dry Cooker – ale w woku robi się identycznie.

file1322248274



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz