Dlaczego warto pić tran?

11 października 2013, dodał: biforis
Artykuł zewnętrzny

Zapewne Wy lub Wasi rodzice czy dziadkowe pamiętają jeszcze profilaktyczne akcje w szkołach, podczas których obowiązkowo aplikowano wszystkim uczniom płynny tran. Większość ma raczej przykre wspomnienia na samą myśl o tej substancji, bowiem pamięta go jako niezbyt smaczny tłusty płyn o dość nieprzyjemnym zapachu.

Natomiast z całą pewnością nie można odmówić mu właściwości zdrowotnych.

Tran to płynny tłuszcz o specyficznym smaku i zapachu, otrzymywany z niektórych ryb i ssaków morskich. Najczęściej pozyskuje się go z wątroby dorsza, czy chrząstki rekina.

Posiada on w swoim składzie wiele cennych składników, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tran jest źródłem:

Witamy A – wzmacnia nasz układ odpornościowy, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek nabłonkowych skóry, poprawia naszą koncentrację, wspomaga wzrok.

Witaminy D – pobudza wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Wspomaga wzrost i mineralizację kości.

Witaminy E – zwalcza wolne rodniki, współdziała z witaminami A i C zmniejszając ryzyko zachorowalności na nowotwory.

Kwasów Omega 3 i 6

Zażywanie tranu wzmacnia nasz układ odpornościowy (polecany jest szczególnie dla małych dzieci i kobiet w ciąży), poprawia wygląd naszej skóry, włosów, chroni nasz wzrok i układ kostny. U małych niejadków wzmacnia apetyt.

 

Także smak i konsystencja uległy zmianie. Dziś nie musimy krzywić sie na samą myśl o tranie, bowiem te tłuszcze dostępne są w formie kapsułek.

Firma Mollers wypuściła na rynek norweski tran w płynie (dla tych którzy nie lubią połykać tabletek) o smaku cytrynowym, dlatego też można łączyć przyjemne z pożytecznym, bowiem nawet najbardziej grymaśne dzieciaki z chęcią połykają ten norweski tran.

Jeśli chcemy więc wzmocnić naszą odporność na zbliżająca się zimę, warto zaopatrzyć domową apteczkę w ten suplement diety.

zobacz również:

  1. Jesienne wsparcie dla całej rodziny od GAL
  2. Herbata na odporność
  3. Odporność dzieci: fakty i mity
  4. Jak przygotować się na zimę i wzmocnić odporność?

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Dlaczego warto pić tran?

  1. avatar andzia11 pisze:

    ja polecam tran gal ;)

  2. avatar Enka pisze:

    Od kilku lat w okresie jesienno-zimowym łykam tran w tabletkach i zapomniałam co to grypa, czy zwykłe przeziębienie :)

  3. avatar za.ja pisze:

    Piłam tran przez całą poprzednią jesień i zimę i za bardzo nie chorowałam, więc chyba faktycznie wspomagał odporność :-)

    W związku z tym, że zima coraz bliżej, a chorych wokół coraz więcej właśnie wybieram się do apteki po nową butelkę.

    Stosowałam właśnie tran Mollersa. Polecam ten o smaku cytrynowym – da się wypić nawet popijając wodą. Miałam też zwykły o naturalnym smaku, ale to już był cięższy temat, bez soku pomarańczowego lub herbaty ciężko było łyknąć.

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nie mam pieniedzy na święta
Ja tak robię, kupuję sporo rzeczy na promkach i mam zapasy na święta,...
Jak bronić się przed wykorzystywani…
Opieka zapewnia tym najuboższym, a o innych ma starać się rodzina, taka jest prawda...
Szukam metod na leczenie haluksów
Taka operacja to ryzyko, no i wyklucza z aktywności na kilka tygodni...
wybielanie zębów
To efekt nie będzie trwały, a każde wybielanie to też naruszanie struktury szkliwa,...