Dlaczego warto ograniczyć cukier w diecie?

9 października 2018, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Herbata z 2 lub 3 łyżeczkami cukru to dla Ciebie norma? A może do każdej kawy zjadasz pączka lub ciasteczko? Wiesz, że to zgubny nawyk, ale nie potrafisz z niego zrezygnować? Zobacz, dlaczego tak się dzieje i jakie szkody w Twoim organizmie wyrządza cukier!

Próchnica

Każdy dentysta, higienistka stomatologiczna czy asystentka stomatologiczna zapytany o to, co jest jedną z głównych przyczyn powstawania próchnicy, bez wahania odpowie: nadmierne spożycie cukru. Osłabia on zęby i przyczynia się do namnażania bakterii odpowiedzialnych za powstawanie tej choroby. Ponadto niszczy szkliwo, dlatego, jeśli wyjątkowo boisz się wizyt u dentysty i chcesz je ograniczyć do minimum, to odstawienie słodyczy wydaje się rozsądnym rozwiązaniem!

Uzależnienie

To nie żart! Cukier uzależnia. Bardzo łatwo zaobserwować to, gdy na kilka dni postanowisz wykluczyć go z diety. Nagle poczujesz silną chęć zjedzenia czekolady lub cukierka do tego stopnia, że możesz aż widzieć je oczami wyobraźni. Bardzo trudno się wówczas powstrzymać. Odnotowujesz spadek energii, zwiększoną senność, a nawet rozdrażnienie. Według badaczy i specjalistów dietetyki uzależnienie od cukru jest w podobnym stopniu niebezpieczne, co nadużywanie alkoholu! Na szczęście wystarczy około 2 tygodni, by Twój organizm przestał dopominać się niezdrowych smakołyków. Ważne, by jak najszybciej zastąpić je zdrowymi przekąskami – orzechami, pestkami dyni, jabłkami lub winogronami.

O tym, że cukier powoduje przybieranie na wadze, wie chyba każdy. Może uważasz, że skoro jesteś szczupły, to nie musisz się tym przejmować, a jednak…odstaw słodycze na miesiąc i zobacz, ile schudniesz nie robiąc w zasadzie nic ponadto! Ten biały nieprzyjaciel odpowiada często za powstawanie wielu groźnych chorób metabolicznych m.in. cukrzycy czy miażdżycy, co wynika z nagłych wzrostów insuliny we krwi i wskutek tego powiększenia komórek tłuszczowych.

Grzybica i trądzik

To niestety prawda. Cukier przyczynia się do powstawania infekcji grzybiczych, jak i pogorszenia stanu skóry. Mowa głównie o tendencji do wyprysków i szybszego starzenia się skóry. Osoby, które mają problemy z częstymi grzybicami dłoni, stóp czy miejsc intymnych powinny oprócz leczenia pomyśleć o zmianie diety: przede wszystkim unikać słodyczy i słodzenia herbaty oraz częściej wybierać kaszę, ryż, płatki, makaron razowy, pestki dyni czy siemię lniane.

Depresja i problemy z pamięcią

Jak już wspomnieliśmy, cukier powoduje uzależnienie, a każde uzależnienie jest podłożem do wystąpienia depresji. Poza tym osoby, które nadmiernie spożywają cukier, mogą cierpieć na problemy z pamięcią, ponieważ przyczynia się on do powstawania kwasu pirogronowego, który uszkadza komórki mózgowe i powoduje ich obumieranie.

 

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Dlaczego warto ograniczyć cukier w diecie?

  1. avatar tomaszd pisze:

    Rak podobno żywi się cukrem.

Dodaj komentarz do tomaszd