Dlaczego suplementacja kwasu foliowego w ciąży jest ważna? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Dlaczego suplementacja kwasu foliowego w ciąży jest ważna?

24 września 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Suplementacja kwasu foliowego w ciąży jest zalecana każdej kobiecie. Dzięki niej zmniejsza się ryzyko wystąpienia poważnych wad układu nerwowego u dziecka. Poza codziennym przyjmowaniem tabletek ważne jest włączenie do diety produktów, które zawierają kwas foliowy.

kwas foliowy

Po co stosować kwas foliowy w ciąży?

Kwas foliowy (inaczej witamina B9) jest potrzebny organizmowi człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Dzięki niemu możliwe jest tworzenie się DNA i czerwonych krwinek, wzrastanie komórek, sprawne działanie układu nerwowego. Każdej kobiecie zalecana jest suplementacja kwasu foliowego w ciąży.

Wiele przyszłych mam zastanawia się, dlaczego warto uzupełniać kwas foliowy. Witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w okresie płodowym, ponieważ wspiera rozwój płodu i tworzenie się narządów wewnętrznych (organogenezę) – zwłaszcza tych należących do układu nerwowego. Kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej (m.in. bezmózgowiu, rozszczepowi kręgosłupa). W licznych badaniach udowodniono, że suplementacja zmniejsza ryzyko ich wystąpienia aż o 70%. W Polsce w 1997 roku wprowadzono Program Pierwotnej Profilaktyki Wad Cewy Nerwowej.

Dawkowanie kwasu foliowego w ciąży

Każda zdrowa kobieta, która jest w ciąży, powinna przyjmować 0,4 mg kwasu foliowego dziennie. Dawka powinna być dwukrotnie wyższa, jeżeli ciężarna należy do grupy ryzyka urodzenia dziecka z wadą. Kryteria do jej zwiększenia to:

  • wada wrodzona płodu we wcześniejszej ciąży,
  • stan przedrzucawkowy w poprzednich ciążach,
  • cukrzyca przedciążowa,
  • stosowanie leków na stałe,
  • niewydolność nerek lub wątroby,
  • palenie papierosów,
  • choroby układu pokarmowego.

Warto pamiętać, że o tym, ile kwasu foliowego powinna przyjmować kobieta w ciąży, zawsze decyduje lekarz. Nie należy samodzielnie zwiększać (lub zmniejszać) dawki. Można natomiast włączyć do jadłospisu produkty, które zawierają kwas foliowy.

Istotny jest czas, kiedy zaczyna się przyjmować kwas foliowy. Kobieta, która dowiedziała się, że jest w ciąży, powinna od razu wdrożyć suplementację. Jednak ze względu na to, że układ nerwowy tworzy się w pierwszych czterech tygodniach, przyjmowanie kwasu foliowego jest zalecane każdej kobiecie, która chce mieć dziecko, na 3 miesiące przed rozpoczęciem starań. Należy to kontynuować aż do zakończenia laktacji. Są to zalecenia Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników z 2018 roku.

W jakich produktach obecny jest kwas foliowy?

Kwas foliowy należy przyjmować z pokarmem. Do jadłospisu warto włączyć:

  • szparagi,
  • brokuły,
  • sałatę,
  • kapustę,
  • szpinak,
  • brukselkę,
  • kalafior,
  • fasolę,
  • soję,
  • soczewicę,
  • awokado,
  • buraki,
  • banany,
  • wątróbkę.

Każda kobieta, która jest w ciąży (lub dopiero stara się o dziecko), powinna pamiętać o zdrowej i zbilansowanej diecie. Dania powinny być różnorodne, przyjmowane w regularnych odstępach czasu, a ich kaloryczność należy dostosować do potrzeb organizmu. Wykluczyć trzeba produkty wysoko przetworzone, tłuste, pełne konserwantów, dania instant i fast foody.

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz