Dietetyczne i zdrowe frytki?

22 grudnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przepisy na frytki znajdziesz TUTAJ

28311 cool28311 olio scarico28311_cestello

Większość z nas lubi dobrze przyrządzone frytki, smażone mięso  czy ryby. Ale w nieograniczonym delektowaniu się tymi potrawami przeszkadza myśl, że nie jest to zbyt zdrowy sposób odżywiania. Nowa frytownica F28311 De’Longhi udowadnia jednak, że smażenie potraw na tłuszczu może być i zdrowe, i dietetyczne.

Dzięki zastosowaniu we frytownicy kosza obrotowego, zużycie oleju jest do 50% mniejsze, niż w tradycyjnych frytownicach – spożywamy więc w potrawach aż o połowę mniej oleju!
Kosz osadzony jest pod kątem 15°, dzięki czemu potrawy smażone są raz w oleju, a raz w parze olejowej. W wyniku tego wchłaniają mniej tłuszczu i są zdrowsze – teraz już więc nic nie przeszkadza nam, aby w pełni cieszyć się ich smakiem.

Dbając o jeszcze zdrowsze przyrządzanie potraw przy użyciu  frytownicy, warto przestrzegać kilku prostych zasad, które nam w tym pomogą:

  1. Przede wszystkim chodzi o olej – najlepsze rezultaty uzyskać można używając oleju arachidowego dobrej jakości. Ważne jest również przestrzeganie zasady nie mieszania różnych gatunków oleju ze sobą.
  2. Należy też zwrócić uwagę na rozmieszczenie produktów w koszyku – starając się rozkładać je na obwodzie koszyka a obciążając w mniejszym stopniu jego część centralną zapewniamy sobie  równomierne usmażenie się produktów.
  3. Ważne jest stosowanie zalecanej w instrukcji obsługi temperatury przy przygotowywaniu różnych potraw – w zależności, czy są to produkty świeże, czy mrożone. Przy zastosowaniu temperatury zbyt niskiej smażone produkty nasiąkną olejem, a przy zbyt wysokiej temperaturze natychmiast powstanie na nich zewnętrzna chrupiąca powłoka, podczas gdy środek pozostanie surowy. Produkty powinny być również pokrojone w cienkie kawałki o jednakowej grubości – kawałki zbyt grube nie usmażą się właściwie, pomimo ładnego wyglądu zewnętrznego.
  4. Potrawy przeznaczone do smażenia należy zanurzać z koszykiem dopiero wtedy, gdy olej osiągnie właściwą temperaturę – co zasygnalizuje zgaśnięcie lampki kontrolnej.
  5. Produkty np. z marynaty – przed zanurzeniem w oleju czy tłuszczu – powinny zostać dokładnie osuszone, ponieważ zbyt wilgotne potrawy zmiękną po usmażeniu, dotyczy to zwłaszcza ziemniaków.
  6. Produkty naturalnie o dużej zawartości wody – np. ryby, mięso czy warzywa – należy panierować w bułce tartej lub w mące, ale trzeba usunąć z nich nadmiar panierki przed zanurzeniem w oleju.

Przy projektowaniu urządzeń ważne sa ich parametry i funkcjonalność, ale równie – a może nawet bardziej – istotne jest bezpieczeństwo użytkowania. Opatentowany przez De’Longhi system „EASY CLEAN” pozwala w łatwy i szybki sposób opróżnić frytownicę ze zużytego oleju. Olej odprowadzany jest za pomocą specjalnej rurki, dzięki czemu frytownicy nie trzeba podnosić ani przechylać. To eliminuje problem pryskania tłuszczu, chociaż do tej czynności należy przystąpić dopiero po jego schłodzeniu. Odpowiednia cyrkulacja powietrza między pojemnikiem na olej a ściankami zewnętrznymi  sprawia, że podczas smażenia potraw obudowa frytownicy pozostaje zawsze zimna, co ma szczególne znaczenie dla rodzin z dziećmi.

Więcej informacji o marce i produktach De’Longhi można znaleźć na stronie www.delonghi.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz