Dieta zupowa – efekty stosowania i smaczne przepisy na odchudzające zupy
Zupa to danie, które można wykonać w łatwy sposób, a dodatkowo tanim kosztem. Wystarczy jedynie kilka składników, aby stworzyć danie lekkie, syte i rozgrzewające.
Głównym składnikiem zupy są warzywa oraz wywar z nich, a dodatkowo mięso, zioła, czy nabiał. Dzięki temu zupa staje się pełnowartościowym oraz zbilansowanym posiłkiem.
Warianty
Dietę zupową można stosować na różne sposoby. Program diety polega na jedzeniu wyłącznie zup przez siedem dni. Przy tej opcji stracisz szybko na wadzę, ale nie będziesz głodować, ani tracić energii. Średnia kaloryczność porcji zupy o 250 g to 150 kcal. W ciągu dnia jesz mniej więcej 5-6 porcji, czyli Twój organizm dostanie 900 kcal. Jest to połowa tego co potrzebujesz, co pomoże zejść szybko z wagi.
Druga opcja polega na jedzeniu zupy jako jeden lub dwa z 5 posiłków w ciągu dnia , czyli przykładowo na obiad i kolację lub tylko na obiad. Taką dietę możesz stosować bez ograniczeń czasowych.
Jeżeli chcesz, aby zupa była daniem odchudzającym to unikaj makaronu i białego ryżu.
Dieta zupowa może być idealnym rozwiązaniem nawet jako jednodniowy detoks Ugotuj duży garnek zupy i podziel na kilka porcji. Możesz zmieniać dodatki np. jeść zupę rano z jogurtem, popołudniu z siemieniem lnianym, a wieczorem ze słonecznikiem.
Dodatki do zup
Dodatki decydują o wartościach odżywczych zupy. Przykładowo jeżeli dodasz kaszę lub ciemny ryż, to Twoja zupa będzie bogata w węglowodany złożone. Przy roślinach strączkowych , chudym mięsie lub ryby dodasz porcję białka.
Zioła ułatwią trawienie, a jogurt doda wapnia. Pestki oraz orzechy są źródłem witamin z grupy B i nienasyconych kwasów omega, co poprawia pracę układu nerwowego.
Nawet jeżeli dbasz o wagę, to nie zapominaj o dodawaniu tłuszczu do zupy. Jest to ważny dodatek, ponieważ bez nich organizm nie wykorzysta w pełni witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dodaj łyżeczkę oliwy, czy masła.
Unikaj natomiast soli, tłustej śmietany, zasmażki z mąki czy kostek rosołowych.
Wskazania zdrowotne
Czasami dieta zupowa jest wskazana ze względów zdrowotnych. Zależy to od chorób związanych z bólem gardła oraz trudnościach przy przełykaniu. Jest to również idealny detoks przy przejedzeniu oraz zatruciu. Już po jednym, czy dwóch dniach wszystko wraca do równowagi. Dieta zupowa zalecana jest również dla osób, które mają problemy stomatologiczne, będące w trakcie leczenia protetycznego, czy zmagającymi się z aftami.
Przepisy
Zobacz ciekawe przepisy na lekkie zupy, zawierają one dane na jedną porcję.
Kapuściana na odchudzanie
Co kupić?
- 5 liści kapusty włoskiej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- łyżka soku z cytryny
- pieprz czarny
- kminek mielony
Przygotowanie:
Kapustę należy poszatkować i ugotować z selerem. Następnie zmiksuj ją z koperkiem oraz czosnkiem. Na koniec dodaj sok z cytryny, pieprz oraz kminek. Całość wymieszaj i gotowe.
Zupa rybna na regenerację
Co kupić?
- mały por
- marchewka
- łodyga selera naciowego
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- łyżeczka masła
- 2 szklanki wywaru z warzyw
- listek laurowy
- 150 g filetów z białej ryby
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- kolendra
- tymianek
Przygotowanie:
Roztop w garnku masło i wrzuć umyte oraz pokrojone drobno warzywa. Smaż to przez 5 minut ciągle mieszając. Następnie zalej wywarem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Filety należy pokroić w kostkę, osolić i podpiec na grillowanej patelni. Teraz do zupy dodaj rybę i gotuj całość 2 -3 minuty. Zmiksuj z jogurtem oraz kaszą. Przypraw zupę do smaku.
Marchewkowa rozgrzewająca
Co kupić?
- 2 marchewki
- 1/4 cebuli
- 2/3 szklanki wywaru z warzyw
- 1/4 pęczka kolendry
- łyżeczka oliwy
- łyżeczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Pokrojoną marchewkę i posiekaną cebulę podsmaż na oliwie. Kiedy cebula zmięknie dodaj bulion warzywny oraz kolendrę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj aż marchewka zmięknie. Po przestudzeniu należy zmiksować zupę na jednolitą konsystencję. Podawaj posypaną płatkami migdałowymi.
Lekkostrawny krem z brokułów
Co kupić?
- 200 g brokułów świeżych lub mrożonych
- 1/2 średniej marchewki
- szalotka
- łyżeczka oliwy
- szczypta imbiru
- 2 łyżeczki pestek dyni
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj brokuły oraz marchewkę w małej ilości wody. Posiekaj szalotkę i podsmaż ją na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Teraz zmiksuj wszystko i dopraw do smaku. Podawaj z uprażonymi pestkami dyni.