Słyszeliście kiedyś o diecie, w której nie można łączyć konkretnych produktów? Głównym założeniem diety rozdzielnej jest fakt, że organizm słabo radzi sobie jednocześnie z białkiem i węglowodanami dlatego należy unikać ich łączenia.
Zasady
Twórcą diety rozdzielnej jest Wiliam Hay, który podzielił produkty na trzy grupy:
Białka
mięso (ale nie surowe)
ryby i owoce morza
jajka (ale nie smażonych i gotowanych)
soja (w każdej postaci)
mleko (ale nie pasteryzowane)
Węglowodany
pieczywo
makaron
kasze
ziemniaki
owoce
rodzynki
Produkty neutralne
tłuszcze (w tym oleje roślinne i masło)
warzywa
zioła
kwaśne: śmietana, mleko i kefir
maślanka
kiełki
czosnek
grzyby
Przykładowo nie można jeść mięsa z ziemniakami ani ryżem, najlepiej łączyć je z warzywami. Dobrym połączeniem jest też spożywanie ryżu z warzywami, płatki z owocami, białka z tłuszczami oraz tłuszcze z węglowodanami.
Należy przestrzegać kilku prostych zasad:
jedz 5 posiłków w ciągu dnia ( pamiętaj, aby drugie śniadanie i podwieczorek miały mniej niż 100 kcal)
owoce najlepiej jeść na pusty żołądek lub jako przekąskę między posiłkami
nie wolno łączyć białek z węglowodanami
węglowodany i białka możesz łączyć tylko z produktami neutralnymi
pomiędzy posiłkami białkowymi i skrobiowymi zrób ok 4 godziny przerwy
nie należy spożywać potraw smażonych i ostro przyprawionych
unikaj jedzenia ciast z owocami i kremami
obiad i kolacja muszą zawierać jeden ze spalaczy tłuszczu – karnityna, witamina C, żelazo, magnez, wapń, chrom lub jod
unikaj spożywania cukru pod każdą postacią, mocnej herbaty, gazowanych napoi, kawy, soli, białego pieczywa, wędlin, czerwonego mięsa, alkoholu, fast foodów, gotowych produktów w proszku
Zalety
pomaga przy chorobach z nerkami
wspomaga układ krążenia
wspiera układ pokarmowy
łagodzi napięcie nerwowe i stres
eliminuje toksyny z organizmu
przyśpiesza proces przemiany materii
wspomaga odchudzanie
Wady
wymaga restrykcyjnego trzymania się zasad i przepisu, aby odpowiednio łączyć produkty
dieta zabrania podjadania między posiłkami, nawet jeśli są one zdrowe
Jadłospis I
Dzień 1
Śniadanie: dwie duże łyżki serka wiejskiego, jajecznica na szynce z wiosenną sałatką, kabanos i sok z marchwi.
Drugie śniadanie: 150 g malin.
Obiad: naleśniki ze szpinakiem.
Podwieczorek: 1/4 arbuza.
Kolacja: dwa banany, garść suszonych śliwek.
Dzień 2
Śniadanie: kabanos, dwie duże łyżki serka wiejskiego, sok z marchwi.
Drugie śniadanie: 1/4 melona.
Obiad: pierogi z jagodami.
Podwieczorek: 1 grejpfrut.
Kolacja: kromka pełnoziarnistego chleba z dżemem (z jak najmniejszą zawartością cukru).
Dzień 3
Śniadanie: twarożek z rzodkiewkami.
Drugie śniadanie: 2 mandarynki.
Obiad: pieczona pierś kurczaka, gotowane na parze kalafior i brokuł.
Podwieczorek: 2 mandarynki.
Kolacja: cykoria z pastą rybną (70 g wędzonej makreli lub pstrąga wymieszaj z 50 g chudego twarogu, 1 łyżką posiekanego szczypiorku, solą i pieprzem. Zrobioną pastą wypełnij liście małej główki cykorii).
Dzień 4
Śniadanie: grahamka z pomidorem.
Drugie śniadanie: 3 plastry ananasa z puszki.
Obiad: makaron z sosem z oliwy z oliwek, bazylii, czosnku i orzeszków ziemnych lub pesto.
Obiad (posiłek węglowodanowy) pełnoziarnisty makaron z warzywami na parze
Kolacja (posiłek węglowodanowy): ziemniaki w mundurkach z masłem
Wtorek
Śniadanie (posiłek węglowodanowy): węglowodanowe): kromka chleba żytniego z plasterkiem żółtego sera i masłem
Obiad ( posiłek białkowy): filet z łososia lub kurczaka, sałatka warzywna
Kolacja (posiłek węglowodanowy):): sałatka: jajko na twardo, szczypiorek, sałata, łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego, papryka, cebula i sos winegret
Środa
Śniadanie ( posiłek węglowodanowy): granola z jabłkiem i dodatkiem cynamonu
Jakie radio? Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem? Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....