Dieta dla cery naczynkowej

14 lipca 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Jeśli masz cerę naczynkową powinnaś dostarczać swojemu organizmowi dużo wapnia i cynku. Twoja skóra na pewno Ci się odwdzięczy. Jak przy każdej cerze, pamiętaj również o nawadnianiu – woda mineralna to nieodłączny atrybut zdrowia i zdrowej skóry!

Wapń jest odpowiedzialny za prawidłową pobudliwość nerwową i mięśniową oraz za kondycję naczyń krwionośnych, wspomaga też witaminę C w budowaniu włókien kolagenowych tkanki łącznej. Dlatego optymalnym rozwiązaniem jest połączeniem produktów bogatych w oba te związki, np. jogurt z kiwi plus łyżka zarodków pszennych.
Niedobór cynku może mieć wpływ na rozszerzanie naczynek i powstawanie rumieńców, dlatego dbaj, by nie zabrakło go w twoim menu. Bogatym źródłem tego pierwiastka są pełnoziarniste produkty zbożowe oraz ryby.
Witamina K zwiększa krzepliwość krwi, co także jest pomocne przy tego typu cerze. Występuje w zielonych warzywach, takich jak: sałata, kapusta i szpinak oraz groch.
Sok oraz olej z ogórecznika lekarskiego zmniejsza zaczerwienienie skóry i zapobiega powstawaniu nowych „pajączków”.
Włącz do diety: kalarepę, ogórki, ryby, korzeń lukrecji, kurkumę, jaja, oleje roślinne, czarne jagody
Obowiązkowo powinnaś wyeliminować alkohol, napoje bogate w kofeinę oraz potrawy bardzo gorące i pikantne.

Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyk medyczny www.e-prolinea.pl

Zobacz również:

  1. Jak wytrwać na diecie?
  2. Imprezowe zasady; czyli czego nigdy nie jeść aby nie przytyć
  3. Jak schudłam bez żadnej diety?
  4. Co nas tuczy?
 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz