„Daquoise” z karmelem i chrupiącymi orzechami

22 września 2014, dodał: Anka Skakanka
Artykuł zewnętrzny

 „Daquoise” z karmelem i chrupiącymi orzechami włoskimi 4 porcje

(przepis Michela Morana, ambasadora Alei Smaków warszawskiej Galerii Mokotów)

 

Składniki:

Biszkopt:

starte migdały 150 g,

cukier puder 150 g,

białko 250 ml

Karmel:

cukier biały 100 g,

posiekane orzechy włoskie 70 g,

śmietana kremówka 100 ml

Krem:

żółtka 2 szt.,

białka 2 szt.,

cukier biały 50 g,

śmietana kremówka 100 ml

 

Sposób wykonania:

Starte migdały łączymy z cukrem pudrem i białkiem. Mieszamy i przelewamy do formy, pieczemy 12 minut w temperaturze 170°. Karmel przygotowujemy z cukru , posiekanych włoskich orzechów i śmietany. Wszystko gotujemy około 5 minut. W osobnych naczyniach ubijamy: żółtka z cukrem, białka z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy wszystko z przestudzonym karmelem i wlewamy na biszkopt. Wstawiamy do zamrażalki na 12 godzin. Schłodzone daquoise dekorujemy orzechami włoskimi i świeżymi owocami.

file1411382226



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...