Chorizo to kiełbasa, która pochodzi z Hiszpanii i jest chyba jedną z najbardziej popularnych w tym kraju. Słynie z bogatego oraz głębokiego smaku, a także delikatnej pikantności. Zobacz co warto wiedzieć o chorizo oraz jakie przygotowaliśmy dla Was przepisy z jej udziałem.
Co nieco o chorizo
To właśnie Hiszpanie zapoczątkowali produkcję suszonych i dojrzewających kiełbas. Wszystko zaczęło się w XVI wieku, kiedy to zaczęto transportować i uprawiać paprykę dodawaną potem do mięsa. Paprykę najpierw się suszyło, a potem mieliło i mieszało z kiełbasą, aby ją zakonserwować. Tak właśnie powstało chorizo. Chorizo posiada swoje obowiązkowe składniki jakimi są mielone mięso wieprzowe,mielona papryka pimentón oraz czosnek. Najpierw mieli się mięso, a potem dodaje przyprawy. Co mieszanki można dodać ocet lub wino, aby usprawnić proces fermentacji i nadać kiełbasie kwaskowy posmak. Następnie suszy się chorizo tak długo, jaki efekt chce się osiągnąć. Im dłużej kiełbasa się suszy, tym aromat staje się mocniejszy i pojawia się biała otoczka czyli naturalna pleśń.
Z pęczakiem
Co kupić?
- pęczak 1 szklanka
- kiełbasa wiejska 15 dag
- chorizo 10 dag
- olej 1 łyżka
- Papryka czerwona 1 strąk
- czosnek 3 ząbki
- Sól
- Pieprz
- pomidory z puszki 1 puszka
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- pasta pomidorowa 1 szklanka
- papryczka chilli 1 sztuka
- papryka słodka w proszku
Przygotowanie:
Kaszę należy zalać wodą i odstawić na godzinę lub dwie. Kiełbasę wiejską oraz chorizo pokrój w kostkę i podsmaż przez 5 minut. Po tym czasie podduś kiełbasy przez 15 minut pod przykryciem i gotuj na wolnym ogniu. Następnie pokrój paprykę w kostkę, chilli drobno posiekaj, a czosnek przekrój w plasterki. Całość zalej pomidorami z zalewą oraz pastą pomidorową. Teraz dodaj koncentrat oraz sól, pieprz i sproszkowaną papryką. Wszystko gotuj 20 minut, a w między czasie odcedź kaszę na sicie. Kaszę przełóż do garnka i zalej dwoma szklankami wrzątku. Gotuj kaszę 20 minut i dodaj sos. Podawaj całość z odrobiną tymianku.
Z patelni
Co kupić?
- kiełbasa chorizo ok 300g
- 1 szt żółtej papryczki peperoni
- 1 cebula
- 250 g ryżu thaibonne
- oliwa z oliwek
- pół czerwonej papryki
Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie, a kiełbasę pokrój w grubsze plastry, natomiast cebulę w krążki. Papryczkę oczyść z pestek i drobno ją pokrój. Z czerwonej papryki również wyjmij pestki i pokrój je w paski. Wszystkie składniki posmaż na oliwie z oliwek i podlej odrobiną wody. Duś wszystko przez 10 minut i podawaj na gorąco.
Muffiny z chorizo
Co kupić?
Mokre:
- 0,5 szklanki oleju lub oliwy
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
Suche:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Pozostałe:
- pół laseczki chorizo
- mała kulka mozzarelli
- pół papryki czerwonej
- garść oliwek zielonych lub czarnych
- 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorem
Przygotowanie:
Chorizo, mozzarelle oraz paprykę pokrój w średnią kostkę, natomiast oliwki w krążki. Cebulę razem ze szczypiorkiem drobno należy posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Teraz wymieszaj jajka z mlekiem oraz olejem, a mąkę z proszkiem oraz przyprawami. Składniki mokre połącz z suchymi, a następnie dodaj pokrojone rzeczy i całość wymieszaj. Całą masę powkładaj do foremek z papilotkami i piecz 30 minut w 210 stopniach. Jedz muffinki z dodatkiem ketchupu.
Spaghetti
Co kupić?
- 0,5 opakowania makaronu spaghetti
- 100 g chorizo w plasterkach cienko pokrojonych
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka passatty pomidorowej lub przecieru z pomidorów
- 100 g oliwek
- 2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Makaron ugotuj jak zwykle, a cukinię umyj i pokrój w półplasterki. Pomidorki przekrój na pół. Rozgrzej olej na patelni i usmaż cukinię, którą potem przełożysz do garnka. Następnie usmaż chorizo i połowę z pomidorków koktajlowych. Po usmażeniu przełóż wszystko do cukinii i dodaj passatę pomidorową, pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko podduś przez 10 minut i podawaj makaron z sosem oraz resztą pomidorków i oliwkami.
Biała kiełbasa – pomysłowe dania i przepisy
Szynka pieczenie i różne dania – jak upiec pyszną szynkę?
Lazania inaczej – różne przepisy na pyszną i oryginalną lasagne
Hamburgery – różne pomysły i przepisy