Lazania inaczej – różne przepisy na pyszną i oryginalną lasagne

5 lipca 2016, dodał: Redakcja

To danie wygląda cudownie, smakuje cudownie i pachnie cudownie. Jest kulinarnym majstersztykiem.Lasagne (lasagna) to rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu. Makaron jest uprzednio gotowany lub układany na sucho (gotowy, dostępny w sprzedaży) w prostokątnym naczyniu, na przemian z warstwami farszu. Następnie potrawa jest zapiekana.

Są różne teorie, najbardziej popularna to ta, która mówi o włoskim pochodzieniu tego dania, jest także taka, która twierdzi, jakoby lasagne była potrawą angielską. W XIV wieku na dworze króla Ryszarda II w Anglii jadano potrawę bardzo zbliżoną do lasagne, o nazwie „loseyns” (wymawiano ją „lasan”).
Przepis na tę siostrę bliźniaczkę włoskiej lasagne zapisany został w pierwszej książce kucharskiej Anglii. Mimo tych faktów historycznych, lasagne uważana jest za potrawę włoską. Rzymianie używali tej nazwy o wiele wcześniej i przypuszczamy, że to oni pierwsi wpadli na pomysł tego dania.

Lasagne tradycyjne

Składniki:
– 200 g makaronu lasagne
– 250 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
– 2-4 ząbki czosnku
– 200 g koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki
– 200 g pieczarek
– 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
– kilka pomidorów do dekoracji
– sól
– suszone oregano
– suszony tymianek
– bazylia świeża lub suszona
– 150 – 400 g żółtego sera (proporcje zależne od preferencji)
– 2 szklanki sosu beszamelowego
Przygotowanie:
Czosnek obrać, drobno posiekać lub rozdusić, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać mięso i smażyć aż do wytopienia się tłuszczu (ok 10 – 15 min) pilnując by nie sklejało się. Kolejno dodać koncentrat lub pomidory. W przypadku koncentratu dusić 5 minut. Gdy dodajemy pomidory z puszki, musimy dusić całość nieco dłużej. Doprawić solą, oregano, tymiankiem, bazylią – według preferencji. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Według kuchni włoskiej pieczarki umieszczamy surowe. W Grecji zaleca się by pieczarki przyrumienić na łyżce oleju. W naczyniu układać warstwami: na samo dno pieczarki i sos lub sam sos a następnie na przemian: makaron lasagne, sos beszamelowy, sos bolognese, pieczarki (ewentualnie tarty ser). Wierzch posypać tartym serem, przyprawić przyprawami i ułożyć połówki pomidorów. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Lasagne z wołowiną

Składniki:
– 1/2 kg zmielonej wołowiny
– płaty makaronu
– 1/2 l przecieru pomidorowego
– sól, pieprz,
– czosnek, gałka muszkatołowa, cukier
– 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1-2 łyżki masła
– kulka mozarelli
– posiekana natka pietruszki
– 1 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Wołowinę usmażyć na suchej patelni, używając do tego teflonowej patelni lub łyżki oliwy. Doprawić solą, pieprzem, dodać łyżkę natki pietruszki. Przecier doprawić do smaku solą i pieprzem oraz czosnkiem i posiekaną bazylią. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, zalać gotującym się mlekiem i doprawić solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową. Dno ceramicznego lub żaroodpornego naczynia polać sosem pomidorowym, ułożyć warstwę surowego makaronu, na to nałożyć mięso, polać sosem pomidorowym, następnie ułożyć kolejną warstwę makaronu i mięsa. Na całość położyć ostatnią warstwę makaronu, polać beszamelem i piec w temp. ok. 180 stopni przez 40 min. Kiedy całość się upiecze (makaron będzie miękki a beszamel rumiany), na zapiekance można ułożyć plastry mozarelli i całość zapiec do rozpuszczenia się sera.

Lasagne z kurczakiem i szpinakiem

Składniki:
– makaron lazania
– szpinak mrożony, rozdrobniony
– 2 filety z kurczaka
– kwaśna śmietana (lub jogurt)
– czosnek, cebula
– olej
– przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, warzywko, maggi
– masło
– mąka
– mleko
– żółty ser
Przygotowanie:
Na patelnię wylać trochę oleju, zrumienić delikatnie posiekaną cebulkę, wrzucić zamrożony (połamany na mniejsze kawałki) szpinak i dusić, jak się rozmrozi dodać przyprawy (dużo czosnku – 3 -4 ząbki), poddusić . Na drugiej patelni obsmażyć pokrojone w w kostkę filety z kurczaka, dodać przyprawy – sól, delikat do mięs, co kto lubi. Przesmażone mięso przełożyć do szpinaku, przemieszać, zestawić z ognia, żeby odrobinę przestygło, wlać kwaśną śmietanę lub jogurt i doprawić. Beszamel. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, razem delikatnie zrumienić, rondelek zdjąć z ognia, wlać mleko i energicznie wymieszać. Postawić na słabym ogniu. Dodać troszkę soli, troszkę gałki i mieszać. Formę wysmarować sosem beszamelowym, układać suche płaty lazanii, na nie warstwę sosu i kilka plasterków sera, lazania, sos i tak dalej. Ostatnią warstwę polać beszamelem i posypać serem. Postawić do piekarnika. Piec w temp. ok. 180 stopni C, aż się beszamel delikatnie nie zrumieni.

Lasagne z cukinią i pomidorami

Składniki:
– 1 opakowanie makaronu lasagne
– 4 cukinie pokrojone w półtalarki
– 3 cebule pokrojone w kostkę
– 4- 6 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
– 200 g mozzarelli startej na tarce lub pokrojonej w plasterki
– świeża bazylia i tymianek (ewentualnie suszone)
– sól
– świeży pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku na oliwie podsmażyć cebulę z czosnkiem, (jeżeli używamy suszonych ziół) wsypać zioła, dodać cukinię i dusić do miękkości. Kiedy cukinia zmiękknie, dodać pomidory i doprawić solą, świeżym pieprzem oraz ziołami. Na dość sporą blaszkę wlać odrobinę powstałego sosu, układać makaron, płat obok płata, ponownie zalać sosem i posypać  mozzarellą. Pamiętajmy, aby makaron przykryć dokładnie sosem. Suche zapieczone kawałki lasagne są twarde jak kamień. Lasagne wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez ok 40-45 minut.

Lasagne ziołowe

Składniki:
– opakowanie płatów makaronu
– 1 kg mielonego mięsa
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 marchewki
– 1/4 selera (korzenia)
– listki świeżej szałwii
– świeży szpinak
– kiełki
– 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
– 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
– sól, pieprz,szczypta cukru – do smaku
– 1/2 litra gęstego soku pomidorowego (passaty)
– kozi ser
– orzeszki
– 50 g masła
– 3 łyżki mąki przennej
– 2 szklanki mleka
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa
– 4 młode cukinie
– 2 „kulki” mozzarelli
– olej do smażenia
Przygotowanie:
Na pateli rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić na niego kolendrę, szłwię i rozmaryn. Lekko podsmażyć (aby przyprawy oddały swój aromat), dodać cebulę, a następnie mięso, utartą marchewkę, seler oraz rozdrobniony czosnek. Po ok. 10 min. duszenia wlać sok pomidorowy. Doprawić do smaku. W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę. Ciągle mieszając wlać ciepłe mleko. Gotować, aż płyn uzyska konsystencję dość gęstego sosu. Doprawić. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Każdy posmarować odrobiną oliwy. Usmażyć na patelni grillowej. Dno prostokątnej formy do zapiekania wyłożyć płatami makaronu (suchymi lub krótko sprzonymi w gorącej wodzie). Na nich ułożyć porcję mięsnej masy, sosu oraz kawłki mozzarelli i cukinii. Powtarzać dowolnie układanie warstw. Ostatnią warstwę obłożyć świeżymi liśćmi szpinaku, kiełkami i szałwią. Na samej górze pozostawić makaron pokryty beszamelem. Zapiekać ok. 50 minut w 150 st C (aż na wierzchu się przyrumieni).

Lasagne z dynią

Składniki:
– 1 kg pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę
– 1/2 puszki pomidorów krojonych
– 15 g masła
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 4 liście szałwii
– 1 cebula
– 30 ml białego wina
– 30 ml wody
– sól i pieprz
– 300 ml passaty (przecieru pomidorowego)
– 100 ml wody
– 1 łyżeczka cukru
– sól i pieprz
– 150 g twarożku koziego Chevrissime blanc
– 250 g ricotty
– 1 duże jajko lub 2 małe
– mielona gałka muszkatołowa
– sól i pieprz
– płaty lazanii
– 1 kula mozzarelli z zielonymi oliwkami (lub zwykła)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, a następnie podsmażyć liście szałwii. Dodać posiekaną cebulkę oraz czosnek i podsmażyć ok. 5 min. na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodać na patelnię kawałki dyni, zamieszać. Po 2-3 min. dodać wino, wodę oraz krojone pomidory. Dusić pod przykryciem przez 15 min. Doprawić do smaku i odstawić do ostygnięcia.  W dzbanku zmieszać ze sobą passatę i wodę, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Wymieszać. W misce utrzeć ser kozi z ricottą, dodać rozmącone jajka i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia do zapiekania wlać 1/2 sosu pomidorowego, wyłożyć na niego warstwę płatów lazanii, następnie warstwę 1/3 dyniowego farszu, na to warstwę 1/3 nadzienia serowego. Znów przykryć płatami lazanii i powtarzać. Polać całą lazanię pozostałym sosem pomidorowym, na wierzchu rozrzucić pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wstawić do piekarnika na ok. 60 min.

Lazania z dynią i szpinakiem

Składniki:
– 750 g dyni
– 2 łyżki oliwy
– sól
– świeżo mielony pieprz
– gałka muszkatołowa
– 500 g szpinaku
– 1 łyżka masła
– 500 g gotowego sosu pomidorowego
– ok. 10 płatów lazanii
– 100 g tartego parmezanu
Sos beszamelowy:
– 3 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 1/2 l mleka
– 1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dynię obrać, przepołowić, usunąć pestki i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 40 min. W międzyczasie swieży szpinak opłukać, wrzucić do garnka, gotować, aż się rozpadnie. Wyłożyć szpinak na sitko, odcisnąć z nadmiaru wody. W rondelku rozpuścić masło, wrzucić szpinak, krótko podsmażyć. Oprószyć solą, pieprzem i gałką. Przygotować sos beszamelowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć płaty lazanii. Wyłożyć część passaty pomidorowej i połowę upieczonej dyni. Ponownie ułożyć płaty lazanii, połowę sosu beszamelowego i szpinak, połowę tartego parmazanu, przykryć płatami lazanii. Na makaron wyłożyć resztę passaty pomidorowej, pozostałą dynię i ponownie przykryć. Na wierzchu rozsmarować pozostały sos beszamelowy, posypać parmezanem. Piec przez ok. 40 min.

Lasagne z grzybami

Składniki:
– ok. 12 płatów makaronu lasagne (w zależności od wielkości formy)
– 400 g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
– 1 cebula
– 1 szklanaka tartego parmezanu (ew. żółtego sera)
– 2 szklanki sosu beszamelowego (po 3 łyżki masła i mąki i 1/2 l mleka)
– 3 łyżki oliwy
– sól
– pieprz
– suszony tymianek i majeranek
Przygotowanie:

Płaty makaronu gotować przez ok. 3 -4 minuty w dużej ilości osolonego wrzątku. Odsączyć, przelać zimną wodą i ułożyć w taki sposób, aby się nie sklejały (na osobnych talerzach). Grzyby dokładnie oczyścić, umyć. Pokroić na niewielkie kawałki. W rondelku o grubym dnie rogrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić posiekaną cebulę, którą zeszklić. Następnie wrzucić grzyby, suszone zioła, sól i pieprz i często mieszając dusić grzyby przez ok. 15 minut.  Przygotować sos beszamelowy – 4 łyżki masła rozpuścić i dodać taką samą ilość mąki. Chwilę razem smażyć, aby powstała jasna zasmażka. Zdjąć z ognia z rozprowadzić połową litra mleka, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem.  Prosotokątną formę do zapiekanek wysamrować oliwą. Ułożyć ściśle płaty makaronu, na nich warstwę grzybów, następnie wartwę beszamelu i posypać obficie parmezanem. postąpić tak samo z następną warstwą. Na wierzchu powinna znaleźć się jedynie warstwa grzybów, posypana serem (bez sosu beszamelowego). Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Lasagne z tuńczykiem

Składniki:
– makaron lasagne
– 3 puszki tuńczyk w kawałkach
– 5 dużych pomidorów
– 50 g sera żółtego
– 50 g masła
– 1 cebula
– świeże liście szpinaku
– kiełki
– 3 łyżki mąki
– sól do smaku
– pieprz
– ser żółty
– 2 szklanki mleka
– musztarda
– sos pomidorowy
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć przez 5 minut, wsypać 3 łyżki mąki i chwilę gotować, jednocześnie mieszając. Wlać mleko, wymieszać i przyprawić. Dodać musztardę, ser żółty i tuńczyka (bez zalewy). Pogotować przez kilka minut. Na dno naczynia żaroodpornego wylać część masy, na to położyć warstwę lasagne, masę, pokrojone pomidory i tak dalej. Ułożyć liście i kiełki. Wierzch zalać sosem pomidorowym. Piec przez 30 minut w 180 st C.
Smacznego!
autor: Marta Pinkamuse


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

3 komentarzy do Lazania inaczej – różne przepisy na pyszną i oryginalną lasagne

  1. avatar Jedwabna pisze:

    Ja robię wiele różnych wariacji na temat lasagne ! uwielbiam to danie

  2. avatar skumulowana pisze:

    Uwielbiamy klasyczną, ale bez beszamelu ;)

  3. avatar kruszynkakasia pisze:

    Lasagne zrobiłam raz, zgodnie z przepisem na opakowaniu, niestety nie wyszła mi i jakoś się zniechęciłam od tamtej pory. Chociaż te przepisy są tak ciekawe, zwłaszcza ostatni, że chyba odłożę uprzedzenia na bok i spróbuję jeszcze raz :)

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Sklep Peruka.pl - zaprasza!
Cena:
324 zł
Podkreśla kontur ust. Nadaje długotrwały, profesjonalny efekt. Miękka lecz trwała kredka
Cena:
40,50 zł
Świetnie oczyszcza i nawilża skórę. Zawiera hydrolat z lawendy i inne składniki roślinne.
Cena:
12,66 zł
Na bazie orzechów piorących
Cena:
35,99 zł
Skuteczny demakijaż z olejkiem herbacianym i olejkiem z orzechów macadamia
Cena:
36 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Zakupy przez internet
Moim zdaniem, dużo jest uczciwie działających firm a coraz mniej oszustów. Jak widzisz...
Poprawa kondycji na rowerze
Jeszcze nie doszłam do siebie po ostatnim wypadku na śliskiej jezdni. Piasek na mokrej...
Super cera bez zmarszczek
Czemu ja zauważam różnice, ale w drugą stronę? Ech... po bokach ust zrobiły...
Jesienna wyprzedaż ubrań
Awww... mieć taką figurę, żeby móc nosić sukienki swetrowe jak z linku, który podała Darria...