Dania z brukselki – pomysłowe przepisy

8 lutego 2023, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Czy wiecie, że prawdziwe imię brukselki brzmi „kapusta brukselska”? A to dlatego, że  rzeczywistości warzywo to jest krzyżówką jarmużu z kapustą. Ma belgijskie korzenie, gdzie uprawiane jest od stuleci, a jego nazwa wiąże się oczywiście ze stolicą kraju – Brukselą.

dania z brukselki

Brukselka to roślina dwuletnia. Ma grubą, długą i mocno ulistnioną łodygę, zaś liście drobne, pofałdowane, w których kryją się małe główki – niezwykle smaczne kapustki. Uznano je za najzdrowszą odmianę kapusty – i nic dziwnego: to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych.

Brukselka to źródło naprawdę wielu cennych witamin, między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Jeśli chodzi o zawartość witaminy C, to zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach dzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Brukselka to również bogactwo dużo beta-karotenu, który ludzki organizm zamienia w witaminę A, szczególnie ważną u dzieci, ponieważ jest niezbędna do wzrostu  oraz dobroczynnie wpływa na nasz wzrok.

Łosoś z chrzanowym puree i brukselką

łosoś z brukselką

Składniki:

-4 filety z łososia,
-600 gram brukselki,
-800 gram ziemniaków,
-60 gram tartego chrzanu,
250 ml śmietany,
-50 gram masła,
-sok wyciśnięty z cytryny,
-sól

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, chrzan zetrzeć na tarce, przełożyć do rondelka, zalać śmietaną, postawić na niewielkim ogniu, zdjąć z ognia kiedy 1/3 sosu się wygotuje. Odcedzić ziemniaki i zrobić puree. Następnie zalać śmietaną chrzanową, w razie potrzeby dosolić. Filety z łososia oczyścić, oprószyć solą, skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju obsmażyć je szybko ze wszystkich stron. Przełożyć do brytfanki wraz z tłuszczem ze smażenia. Dopiec jeszcze 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Główki brukselki ugotować – około 20 minut w osolonej wodzie. Pieczonego łososia podawać z chrzanowym puree i brukselką, porcję udekorować ziołami. Brukselkę można oczywiście podać podsmażoną na maśle i bułce tartej.

Makaron z brukselką i boczkiem

makaron z bruks

Składniki:

-2 szklanki makaronu świderki,
-15 dag brukselki,
-1 łyżeczka masła,
-Jarzynka Winiary
-1 plaster boczku wędzonego
-10 dag kiełbasy wędzonego
-pieprz kolorowy

Wykonanie

Brukselkę myjemy obieramy z brzydkich liści i gotujemy na półtwardo w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Gdy brukselka jest prawie ugotowana odcedzamy ją studzimy i rozbieramy z listków. Na patelni podsmażamy pokrojona kiełbasę i boczek. Dodajemy listki kapusty mieszamy. Dodajemy ugotowany makaron i łyżeczkę masła. Mieszamy . Doprawiamy przyprawą uniwersalna i pieprzem do smaku.

Zupa krem z brukselki

zupa krem z br

Składniki:

-60 dag brukselki,
-1 litr rosołu warzywnego,
-szklanka śmietany kremówki,
-żółtko,
-łyżka mąki,
-3 łyżki zimnego mleka,
-sól,
-cukier,
-pieprz biały.

Wykonanie

Opłukaną brukselkę wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną i ocukrzoną wodę ( wody powinno być tyle, by zaledwie przykrywała brukselkę) i gotujemy, nie przykrywając garnka, przez 10-15 minut. Gdy brukselka będzie miękka, miksujemy ją lub przecieramy przez sito. Następnie łączymy z rosołem, zagotowujemy, dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, zagotowujemy  raz jeszcze i trzymamy na ogniu ok. 3 min.( aż mąka straci smak surowizny). Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko spienioną z żółtkiem i od razu podajemy z groszkiem ptysiowym lub z paluszkami z ciasta francuskiego

Zupa z brukselką

Składniki na 4 porcjezupa z brukselką

-40 dag brukselki
-10 dag wędzonki
-2 marchewki
-1 pietruszka
-pół selera
-ząbek czosnku
-sól i pieprz
-natka pietruszki
-pół szklanki śmietany
-3 woreczki ryżu

Wykonanie

Warzywa  kroimy w kostkę  wkładamy do garnka  z 2 litrami wody , dodajemy wędzonkę i gotujemy wywar z włoszczyzny i wędzonki . Do prawie  miękkich  warzyw dodajemy brukselkę , dosalamy i gotujemy do miękkości . Zabielamy śmietaną. Zupę podajemy z osobno ugotowanym ryżem i posypujemy natką pietruszki .

Brukselka z kasztanami i boczkiem

Składniki:z kasztanami
– 40 dag brukselki
– 15 dag boczku
– 20 dag kasztanów jadalnych
– 1 łyżeczka cukru
– kilka łyżek sosu sojowego
– przyprawa typu Vegeta
– olej do smażenia

Wykonanie

Brukselkę zblanszować w lekko osolonej wodzie (ok. 3 min.). Boczek pokroić i podsmażyć na oleju. Wyjąć z patelni. Kasztany lekko podsmażyć na tym samym tłuszczu, dodać cukier. Następnie dodać brukselkę i boczek, posypać przyprawą, wlać sos sojowy. Wymieszać. Chwilkę podusić razem, przełożyć na talerz. Podawać z pieczywem.

Brukselka z cieciorką

Składniki:z cieciorką

-1/2 kg brukselki,
-1/2 szklanki cieciorki,
-3 łyżki śmietany,
-1 łyżeczka oregano,
-1 łyżeczka bazylii,
-1 łyżeczka pieprzu,
-1 łyżeczka słodkiej papryki,
-szczypta cynamonu,
-2 łyżki oliwy z oliwek,
-2 szklanki oleju do smażenia

Przygotowanie:

Cieciorkę namoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia odsączyć, wypłukać, zalać ponownie wodą i ugotować do miękkości (40-50 min.). Umyć i osuszyć brukselkę, oczyścić ją z wierzchnich listków. Każdą brukselkę przekroić wzdłuż na pół i ugotować na parze 5-7 min. (może być niedogotowana). W rondlu rozgrzać olej. Smażyć brukselkę partiami i odsączać na papierowym ręczniku. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wsypać pieprz, paprykę i cynamon, zamieszać.  Dodać 1/2 szklanki wody, śmietanę, oregano i 1 łyżeczkę soli. Doprowadzić sos do wrzenia, wrzucić do niego brukselkę i cieciorkę i wymieszać.

Pizza makaronowa z brukselką

Składniki:pizza z bruks

-cebula 1 szt
-500 gram makaron
-puszka pomidorów
-100 gram koncentrat pomidorowy
-1 ząbek czosnek
-500 gram mielone
-250 gram brukselka
-150 gram ser żółty
-10 szt oliwki

Wykonanie

Cebulę pokroiłam w kostkę i podrumieniłam na patelni. Potem podsmażyłam mielone z pieprzem i solą. W tym czasie ugotowałam makaron do miękkości oraz brukselkę.

Przygotuję sos z pomidorów z puszki, koncentratu, czosnku oraz świeżych ziół. Wszystko mieszam i pomidory rozdrabniam za pomocą widelca. Gdyby sos był za gęsty warto dodać wodę z makaronu.

Smaruję blaszkę tłuszczem, układam makaron. Polewam makaron sosem, układam składniki i posypuję startym serem. Piekę w piekarniku o temp. 180 stopni przez 20 minut.

Puree z brukwi i brukselki

Składniki :puree

-½ niewielkiej brukwi ( lub ¼ większej )
-10 brukselek
-1 płaska łyżeczka soli
-2 łyżki masła
-pieprz mielony
-koperek zielony

Brukiew obrać i pokroić w słupki .Zalać osoloną ½ łyżeczki soli wodą ( tak by zakryła brukiew i ugotować do miękkości . W tym czasie oczyścić brukselki ( naciąć głąb na krzyż ) zalać osoloną ( ½ łyżeczki ) wodą tak by je zakryła i gotować minut. Odcedzić brukiew i brukselkę . Do brukwi dodać masło i zrobić z niej puree . Brukselkę pokroić na ćwiartki i delikatnie wymieszać z puree z brukwi. Doprawić mielonym pieprzem .Posypać drobno pokrojonym koperkiem .

Podawać jako samodzielne danie wegetariańskie , lub jako dodatek do dań mięsnych ( najlepiej do pieczenie wieprzowej lub wołowej z sosem ).

Potrawka z brukselką

Składniki:potrawka z br

-1 kg brukselki
-6 marchewek
-500 g biodrówki wieprzowej z kością
-2 litry wody
-1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki śmietany
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-1/2 pęczka koperku
-włoszczyzna
-sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, oregano

Sposób przygotowania:

Mięso gotujemy w wodzie z włoszczyzną i solą przez 30 min, po tym czasie mięso wyjmujemy do ostygnięcia, włoszczyznę usuwamy.  Do gotującej się wody dodajemy oczyszczoną brukselkę. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki dodajemy do brukselki. Z mięsa usuwamy kość i kroimy w kostkę dodajemy do garnka, całość potrawki przyprawiamy i gotujemy kolejne 20 min. Koncentrat mieszamy ze śmietaną, dodajemy do potrawki. Mąkę mieszamy z małą ilością zimnej wody i również dodajemy. Na koniec gotowania dodajemy posiekany koperek.

Zapiekanka z brukselką i indykiem

Składniki:zapiekanka z bruks.

0,5 kg mielonej piersi indyczej
– 0,5 kg brukselki
– czerstwa bułka
– 2 żółtka
– pół kubeczka jogurtu naturalnego
– mały kubeczek kwaśnej śmietany 12%
– 3/4 szklanki mleka
– łyżka masła
-40 dag pieczarek
– 3/4 szklanki tartego żółtego sera
– pieprz, sól, cukier
– gałka muszkatołowa
olej do smażenia

Przygotowanie:

Brukselkę umyć i ugotować na pół-twardo w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (po pół łyżeczki soli i cukru). Odcedzić. Wyłożyć na formę do zapiekania. Namoczyć czerstwą bułkę w gorącej wodzie. Dodać do indyka razem z jednym żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Nakładać mięso łyżką bezpośrednio na patelnię z  rozgrzanym olejem, tworząc małe kuleczki. Obsmażać ze wszystkich stron na złoty kolor. Włożyć do naczynia z brukselką. Dodać podsmażone pieczarki. Sos: w naczyniu wymieszać jogurt, śmietanę, mleko, żółtko, masło, ser oraz pół łyżeczki soli,  szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej. Polać mięso i brukselkę. Zapiekankę umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na ok. 30 minut.

 Surówka z kapusty z brukselką

Na sos:surówka z bruks
-200ml mleczka kokosowego
-3 łyżki masła orzechowego
-1 łyżka świeżego imbiru, drobno startego
-2 ząbki czosnku
-1/4 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
-4 łyżki brązowego cukru (lub melasy)
-szczypta soli (w zależności od smaku)
-2 łyżki świeżego soku z limonki
-1/4 łyżeczki chili w proszku
Dodatkowo:

-½ główki pekińskiej poszatkowanej
-250g brukselki pokrojonej w cienkie plasterki
-1 marchewka, starta na grubszych oczkach
-garstka surowych orzeszków ziemnych posiekanych
-płatki kokosowe
-szczypiorek, do dekoracji (opcjonalnie)

Wszystkie  składniki sosu umieścić w malakserze i zmiksować na puree. Możesz też zrobić w mikserze. W razie potrzeby dodać więcej przypraw lub sok z limonki.
Na suchej patelni uprażyć orzeszki i płatki kokosowe przez kilka minut.
Wymieszać z kapustą, brukselką i marchewką. Dodaj 2-3 łyżki sosu kokosowego (według własnych preferencji) i wymieszać dobrze. Posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi, płatkami kokosowymi i szczypiorkiem.

Smażona brukselka z rodzynkami

Składniki :brukselka z rodzynkami

-1 łyżka oliwy extra virgin
-25 brukselek pokrojonych w plasterki
-2 marchewki, pokrojone  w kostkę
– 1/4 szklanki  rodzynek
-1 szklanka bulionu z kurczaka
-Gruba sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie

Rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj brukselki i marchewkę dusić, aż zacząć brązowieć, około 3 minut. Dodaj rodzynki i bulion z kurczaka; nadal gotować, mieszając od czasu do czasu, aż brukselka zmięknie, około 12 minut. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco.

Izraelski kuskus z brukselki

izraelski kuskus

Składniki :

-1 i  1/2 szklanki wody
-Gruba sól i świeżo zmielony pieprz
-1 i  1/4 szklanki kuskusu
-2 łyżki oliwy z oliwek
-4 szklanki liści brukselki
-1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny,
-2 łyżki soku  z cytryny

Wykonanie
Wodę zagotować z 1 łyżeczką soli. Dodaj kuskus, i dusić pod przykryciem do miękkości, około 8 minut. Przełożyć  do dużej miski.
Tymczasem rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni na dużym ogniu. Liście brukselki dusić do miękkości, aż będą lekko rumiane, 2 do 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać skórkę z cytryny i sok. Doprawić solą i pieprzem.
Brukselkę połączyć z kuskusem. Dodać pozostałą łyżkę oleju. Doprawić solą i pieprzem. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

zobacz również:

  1. Dania z cukinii, kabaczka, patisona – różne przepisy

  2. Hummus na wiele sposobów

  3. Różne dania z awocado – pomysłowe przepisy

  4. Smaczne potrawy z soczewicy: co zawiera?