Czym smarować chleb – przepisy na smarowidła i masła smakowe
Masło, margaryna, serek topiony, masło, margaryna serek topiony, masło… i tak w kółko do znudzenia. Macie już dość standardowych smarowideł dostępnych w sklepie? Pragniecie nowego smaku i ciekawszych kanapek? Poznajcie przepisy na ciekawe smarowidła i spróbujcie sami !
Masło z awokado i cytryny
Składniki:
1 awokado
sok z ½ cytryny
¼ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej
Przygotowanie:
Awokado przekroić i usunąć pestkę, wydrążyć miąższ i masę umieść w malakserze. Dodać sok z połowy cytryny oraz sól. Całość zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Pasta z tuńczykiem
Co kupić?
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 opakowanie kremowego serka naturalnego
- 6-8 czarnych oliwek
- 5-6 suszonych pomidorów
- 4-5 liści bazylii
- mielona słodka papryka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka odsącz i rozdrobnij. Oliwki i suszone pomidory zmiksuj blenderem. Posiekaj bazylię i całość wymieszaj razem z serkiem i przyprawami.
Z wędzonym łososiem
Co kupić?
- 200 g wędzonego łososia
- 2 średnie pomidory
- 1-2 łyżki majonezu/gęstego jogurtu naturalnego
- 1 mała cebula
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Całość wymieszaj z rozdzielonymi płatami łososia. Dodaj jogurt albo majonez i wszystko zblenduj. Dopraw do smaku.
Pasta z zielonego groszku
Co kupić?
- 450g zielonego groszku może być mrożony
- 3 łyżki oliwy
- kilka listków bazylii
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z odrobiną soli i 1 łyżeczką cukru. Wrzuć groszek i gotuj ok 10 minut następnie odcedź groszek. Zmiksuj go z posiekanymi listkami bazylii i pozostałymi składnikami. Pastę należy schłodzić przed podaniem.
Pasta jajeczna z awokado
Co kupić?
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 awokado
- pół ząbku małego czosnku
- 1-2 łyżeczki gęstego jogurtu lub majonezu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Awokado należy umyć i obrać, a następnie wyjąć miąższ i rozgnieść go widelcem. Jajka ugotuj na twardo, obierz i posiekaj. Wymieszaj je z awokado, przeciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i jogurtem. Wymieszaj i przypraw do smaku.
Pasta z pestek słonecznika
Co kupić?
- 1,5 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
- ok. 14 suszonych pomidorów
- 1 biała lub czerwona cebula
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta chilli
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Ziarna należy zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odlej je i zblenduj z suszonymi pomidorami. Cebulę zeszklij na oleju z suszonym pomidorów i dodaj do blendera. Całość zmiksuj z czosnkiem i schłodź w lodówce.
Pasta bananowa
Co kupić?
- 1 dojrzały banan
- 200 g twarożku lub kremowego serka naturalnego
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj z twarożkiem lub ulubionym serkiem. Dodaj miód i zblenduj na gładką konsystencję.
Masło czosnkowe
Co kupić?
- 100g miękkiego masła
- 3-4 ząbki czosnku
- 4 łyżki posiekanego koperku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Czosnek umyj, obierz i przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z masłem, koperkiem i solą.
Masło pomidorowe
Co kupić?
- 150 g masła
- 3 łyżki pesto z suszonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanej bazylii
Przygotowanie:
Wszystkie masła w zasadzie wykonuje się w ten sam sposób. Dokładnie i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, uformuj dowolny kształt i odłóż do lodówki, aby stwardniało.
Masło cytrynowo – tymiankowe
Co kupić?
- 150 g masła
- starta skórka z jednej cytryny
- 3-4 łyżki listków świeżego tymianku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Procedura taka sama jak we wcześniejszym przepisie.
Masło chrzanowe
Co kupić?
- 25 g masła
- 3 łyżki chrzanu
- Szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Dokładnie i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, uformuj dowolny kształt i odłóż do lodówki, aby stwardniało.
zobacz również:
-
Jak zrobić klarowane masło?
-
Przepis na smaczny domowy smalec
-
Majonez na różne sposoby
-
Jak zrobić gorącą czekoladę
-
Na jesienne chłody grzańce i grogi