Czosnek niedźwiedzi w kuchni – właściwości i przepisy

28 maja 2018, dodał: pinkmause

Czosnek niedźwiedzi, inaczej czosnek cygański, czosnek dziki lub cebula czarownic jest w Polsce dość mało znaną, choć niezwykle wartościową rośliną. Rośnie dziko w naszych lasach, szczególnie w Polsce Południowej, ale należy do roślin objętych częściową ochroną gatunkową. Ale bez problemu można posadzić go w ogrodzie.

Czosnek niedźwiedzi nie ma formy ząbków, lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią. Młode zielone liście niedźwiedziego czosnku (zbierane przed kwitnieniem) są najbardziej wartościowe. Zawierają m.in. spore ilości witamin C, A i E, aminokwasy oraz mikro- i makroelementy jak np.: siarka, selen, mangan, żelazo. Nie można również zapomnieć o występujących w liściach czosnku niedźwiedziego olejkach eterycznych, flawonoidach i allicynie. Wszystkie wymienione składniki sprawiają, że czosnek niedźwiedzi (podobnie jak znany nam czosnek pospolity) wykazuje silne prozdrowotne działanie. Doskonale odtruwa organizm, pomagając usunąć z niego substancje toksyczne. Uznaje się go za środek grzybobójczy, mający ponadto zdolność niszczenia wirusów i bakterii. Czosnek niedźwiedzi wspomaga pracę serca, powinien być zatem obecny w diecie osób z nadciśnieniem i z wysokim poziomem złego cholesterolu. Powinni po niego sięgać również ci, którzy zmagają się z problemami trawiennymi, bo pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Substancje obecne w czosnku niedźwiedzim zapobiegają również rozwojowi miażdżycy. Działa przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo i wzmacniająco.

Czosnek niedźwiedzi może być wykorzystywany tak samo, jak czosnek ogrodowy. Jego łagodny, słodkawy i lekko czosnkowy aromat nadaje świeżości wielu potrawom, buduje smak zup, można przygotować z niego również domowe pesto. Nierzadko spotyka się także wyroby regionalne, którym unikalnego aromatu nadaje właśnie czosnek niedźwiedzi. Świetnie sprawdza się jako dodatek do twarożku przygotowywanego na śniadanie, niektórzy ucierają z niego pesto. Świeże liście można także dodawać do sałatek. Czosnek niedźwiedzi najlepiej komponuje się z roślinami o łagodnym smaku, na przykład roszponką czy funkią. Warto go używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek oraz pasztetów.

Hummus z dzikiego czosnku

Składniki:
– 250 g ugotowanej ciecierzycy (lub w puszce)
– 3 łyżki tahini (pasta sezamowa)
– sok z 1/2 cytryny
– 50 g dzikiego czosnku
– 60 ml oliwy z oliwek
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki (opcjonalnie):
– ugotowana ciecierzyca
– posiekany dziki czosnek
– płatki chili
– ziarenka sezamu
– słodka papryka
– oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Włożyć wszystkie składniki do blendera (miksera). Miksować na dużej prędkości przez 5 min., aż hummus będzie bardzo gładki.
Dodawać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać ulubione dodatki.

Makaron z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:
– 1 pęczek dzikiego czosnku
– 2 opakowania bazylii
– 50 g parmezanu
– 60 g orzeszków pinii
– 1 cytryna, skórka i sok
– 60 ml oleju rzepakowego
– 20 ml oliwy z oliwek
– sól i pieprz

Przygotowanie:
W blenderze zmiksować większość dzikiego czosnku i bazylii z tartym parmezanem i orzeszkami pinii. Dodać skórkę i sok z cytryny, a następnie stopniowo dodać dwa oleje. Wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić dodając sól i pieprz. Ugotować makaron i wymieszać. Posypać parmezanem.

Risotto z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:
– 250 g szparagów
– 2 kostki bulionu warzywnego
– 1 duża biała cebula
– 50 g czosnku niedźwiedziego
– 1 cytryna
– 20 g mięty
– 400 g ryżu arborio
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 250 ml białego wina

Przygotowanie:
Ugotować główki szparagów w osolonej wodzie. Pozostałe łodygi szparagów pokroić na kawałki o wielkości 1 cm. Obrać i drobno pokroić cebulę. Umyć liście czosnku, pozostawiając kwiaty do dekoracji. Jaśniejsze łodygi czosnku drobno posiekać. W rondlu podgrzać 1 łyżkę oleju, dodać pokrojoną cebulę i pokrojone łodygi czosnku niedźwiedziego i smażyć na małym ogniu przez około 10 min. Zmiksować: liście czosnku, 2 łyżki oliwy, skórkę i sok z 1/2 cytryny, 10 liści mięty i szczyptą soli i pieprzu. Do cebuli dodać ryż i wymieszać. Wlać wino i gotować na wolnym ogniu, następnie stopniowo dodawać gorący bulion. Proces powinien zająć ok. 20-25 min. Dodać szparagi i wymieszać. Gotować do miękkości. Podawać z pastą czosnkową, liśćmi mięty i czosnkowymi kwiatami.

Jajka zapiekane z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:
– 50-60 g jarmużu lub szpinaku
– duża garść czosnku niedźwiedziego
– 4 łyżki jogurtu greckiego lub creme fraiche
– 2-3 czubate łyżki świeżo startego parmezanu lub grana padano
– szczypta gałki muszkatołowej
– skórka z cytryny
– kawałek masła lub trochę oleju w aerozolu
– 2 kromki chleba na zakwasie
– 2 ekologiczne kurze jaja
– sól i pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Jarmuż, szpinak i czosnek zanurzyć w małej ilości wody, odcisnąć. Wymieszać jogurt, ser, gałkę muszkatołową, skórkę z cytryny i doprawić do smaku. Spryskać olejem małą szklaną miskę, włożyć pokrojony chleb, wylać masę czosnkowo-serową. Na wszystko wbić jajka. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 8 min. Posypać serem, doprawić solą i pieprzem.

Zupa z czosnku niedźwiedziego

Składniki:
– 1,5 l gorącego bulionu warzywnego
– 90-100 g (1/2 szklanki) białego ryżu lub mieszanki ryżu dzikiego i białego
– 1/2 puszki fasolki
– 100 g (3 kubki) liści czosnku niedźwiedziego

Przygotowanie:
Wrzucić ryż do bulionu i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, następnie dodać fasolę i pokrojone liście czosnku niedźwiedziego. Zupa powinna gotować się przez kolejne kilka minut, aż ryż będzie miękki. Doprawić wg uznania.

Pierś z kurczaka z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:
– 4 piersi kurczaka bez skóry
– 100 g masła
– liście dzikiego czosnku
– 50 g zwykłej mąki, dobrze przyprawionej
– 3 duże jajka
– 125 g grubej bułki tartej
– olej słonecznikowy do smażenia

Przygotowanie:
Liście czosnku niedźwiedziego zmiksować z masłem i solą. Wykroić kieszenie w piersiach kurczaka, włożyć do nich po 1/4 masła z czosnkiem. Panierować w mące, i dwukrotnie w jajkach i bułce tartej. Przykryć folią spożywczą i chłodzić przez co najmniej 1 godzinę. Rozgrzać patelnię z olejem i smażyć piersi kurczaka przez 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskają złoty kolor, przenieść na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 15 min. Podawać z sałatami i cytryną.

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim i brukselką

Składniki:
– 800 g świeżej brukselki
– sól
– 1 pęczek liści mniszka lekarskiego
– 50 g czosnku niedźwiedziego
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– 400 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Opłukać brukselkę, blanszować we wrzącej osolonej wodzie przez ok. 6 min. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Umyć liście mniszka lekarskiego i czosnku niedźwiedziego i  i odsączyć. Liście czosnku pokroić w paski. Obrać i drobno posiekać cebulę. Rozgrzać masło na dużej patelni i podsmażyć cebulę do uzyskania półprzezroczystości. Dodać brukselkę, doprawić solą i pieprzem i krótko smażyć. Liście mniszka i czosnku ułożyć na talerzach, a na górze wyłożyć smażone brukselki i skropić jogurtem.

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim i karczochami

Składniki:
– 4 duże karczochy kuliste
– 5 łyżek soku z cytryny
– 1 średni ziemniak do pieczenia
– garść liści czosnku niedźwiedziego
– 1 gałązka świeżego tymianku
– sól i czarny pieprz
– 10 g posiekanego kopru
– 5 g posiekanego estragonu
– 50 g pędów groszku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
Do majonezu:
– 1 żółtko jaja
– ¼ łyżeczki musztardy Dijon
– 1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony
– 1 ½ łyżeczki octu z białego wina
– ¼ łyżeczki cukru pudru
– 1 średnia cytryna
– 75 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
Odciąć szypułki od karczochów i usunąć twarde liście zewnętrzne. Przeciąć na pół i oczyścić. Zanurzyć w zakwaszonej wodzie (jedna lub dwie łyżki soku z cytryny wymieszane z wodą), a następnie pociąć na trzy trójkątne segmenty. Karczochy z pokrojonymi ziemniakami wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, gałązkę tymianku i trzy czwarte łyżeczki soli i zalać wodą (ok. 500 ml). Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 10-15 min. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone liście czosnku niedźwiedziego i pozostawić do ostygnięcia. Wszystkie składniki majonezu wrzucić do blendera, miksować dolewając małe porcje oleju. Sałatkę wymieszać w dużej misce z liśćmi tymianku, koperkiem, estragonem, pędami groszku, oliwą z oliwek, doprawić łyżeczką soli i pieprzem. Podawać z odrobiną majonezu i pieprzem.

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewką

Składniki:
– 4 jajka
– 200 g szpinaku
– 1 garść czosnku niedźwiedziego
– 100 g rzodkiewki
– 100 g pieczarek
– 150 g pomidorów koktajlowych
Do przybrania:
– 1 garść szczypiorku
– 3 łyżki białego octu balsamicznego
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– sól
– pieprz
– stokrotki (do dekoracji)

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kliny. Opłukać szpinak i czosnek, osuszyć i usunąć grube łodygi. Opłukać i cienko pokroić rzodkiewki. Oczyścić pieczarki i drobno pokroić. Opłukać pomidory i pokroić na ćwiartki. Wymieszać szpinak, liście czosnku niedźwiedziego, rzodkiewki, pieczarki i pomidory w dużej misce. Dołożyć jajka. Wymieszać ocet balsamiczny, 2 łyżki wody, olej i pokrojony szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skropić sałatkę sosem i udekorować stokrotkami.

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim i gruszką

Składniki:
– garść czosnku niedźwiedziego
– 1 dojrzała, jędrna gruszka
– 1/4 szklanki oleju rzepakowego
– 30 g łagodnego sera pleśniowego
– ½ szklanki lekko kwaśnej śmietany
– 3/4 szklanki maślanki
– 1/2 łyżeczki ostrego sosu (opcjonalnie)
– 2 piersi bez skóry
– 1 żółta słodka papryka
– 1 pomarańczowa słodka papryka
– 2 szklanki szpinaku baby
– 1 szklanka ugotowanego dzikiego ryżu
– 1/4 szklanki łuskanego i solonego ziarna słonecznika

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Połówki gruszki włożyć do żaroodpornego naczynia, skropić odrobiną oleju rzepakowego. Piec w piekarniku przez 30 min. Wyjąć i ostudzić. W mikserze zblendować olej, połówki gruszki, serek pleśniowy, śmietanę, maślankę i ostry sos (opcjonalnie). W dużej misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki, wlać masę gruszkową i ponownie dokładnie wymieszać.

Sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, kurczakiem i jeżynami

Składniki:
– 4 piersi bez skóry (180 g)
– 2 łyżki świeżego rozmarynu
– szczypta soli morskiej
– szczypta świeżego zmielonego czarnego pieprzu
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego
– 2 łyżki melasy z granatów
– 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
– 2 kubki jeżyn
– 250 g koziego sera
– 1/2 szklanki świeżych liści mięty
– 2 garści liści czosnku niedźwiedziego
– 2 szklanki szpinaku baby
– 1 szklanka mix sałat i jarmużu

Przygotowanie:
Rozgrzać grill, doprawić piersi kurczaka rozmarynem i pieprzem. Piec przez ok. 6 min. Zdjąć z ognia i ostudzić. Pokroić każdą pierś z kurczaka na cienkie paski. Olej, melasę, sok pomarańczowy bardzo dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W dużej misce wymieszać pozostałe składniki sałatki i skropić 2 łyżkami (30 ml) sosu z granatów, a na wierzchu ułożyć piersi kurczaka.

Polędwiczki wieprzowe z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka soli morskiej celtyckiej i świeżo mielony pieprz
– polędwiczki wieprzowe
– 4-6 plasterków masła
– 2 garści czosnku niedźwiedziego
– 1 łyżeczka bazylii
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżka natki pietruszki
– 1 łyżka szałwii

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. W małej misce połączyć pokrojony drobno czosnek niedźwiedzi, bazylię, oregano, tymianek, pietruszkę i szałwię. Polędwicę posolić i obsypać pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać polędwicę i smażyć na ciemnobrązowy kolor. Przełożyć polędwicę na blachę do pieczenia. Posypać przygotowanymi ziołami. Położyć plasterki masła. Zawinąć w folię i piec ok. 25 min. Pokroić.

Lasagne z czosnkiem niedźwiedzim i kapustą

Składniki:
– 10 arkuszy lasagne
– 1/2 młodej kapusty
– 500 g czosnku niedźwiedziego
– 200 g parmezanu
Béchamel:
– 100 g masła
– 100 g zwykłej mąki
– 1 l mleka

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Przygotować sos beszamelowy – roztopić masło w rondlu na małym, dodać mąkę, aby utworzyć pastę. Dokładnie wymieszać z mlekiem i powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5 min. i pozostawić do ostygnięcia. Podsmażyć cebulkę w odrobinie oliwy z oliwek, aż będzie miękka. Dodać czosnek niedźwiedzi i pokrojoną młodą kapustę i smażyć przez kilka minut. Przenieść mieszaninę na durszlak, zostawić do ostygnięcia. Przekładać lasagne. Na górnej warstwie wylać 3 łyżki sosu i przykryć parmezanem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40-50 min.

Jajecznica z ziemniakami i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:
– 1 garść dzikiego czosnku
– 100 g kiełbasy chorizo ​​w plasterkach
– 200 g gotowanych ziemniaków
– 4 duże jajka
– 1 duża cebula
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– mała garść kopru (opcjonalnie)
– 50 g masła
– szczypta oliwy z oliwek
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Roztopić odrobinę oliwy z oliwek i masło, dodać cebulę i chorizo. Smażyć podrzucając regularnie przez 6-8 min. Dodać ziemniaki i smażyć przez kolejne 4-5 min. Pokroić czosnek i dodać na patelnię, wymieszać. Wymieszać jajka w misce i doprawić solą i pieprzem. Wlać jajka na chorizo ​​i ziemniaki, lekko potrząsnąć patelnią. Posypać pietruszką.

Dorsz z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:
– 2 kawałki fileta z dorsza po 150 g każdy
– 4 cienkie plasterki suszonej szynki
– 1 garść liści czosnku niedźwiedziego
– 15 g masła
– oliwa z oliwek
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło i olej. Doprawić rybę solą i pieprzem. Położyć rybę, stroną ze skórą w dół. Pokroić szynkę na kawałki i dodać do ryby. Posiekać liście czosnku i dodać na patelnię. Obrócić rybę i smażyć jeszcze przez 1-2 min. Podawać z ziemniakami, dobrą sałatką i świeżym chlebem.

 

zobacz również:

Czosnek na wzmocnienie odporności?

Ser kozi – właściwości i ciekawe przepisy

Czosnek zapobiega rakowi?

Sałatki – lekkie i szybkie pomysłowe przepisy



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Aktywna podstawka do wody
Technologia żywej wody „Living Water Technology”
Cena:
390 zł
100% woda kokosowa!
Bez cukru i chemii - 24 opakowania
Cena:
145 zł
Najlepsza oferta bielizny nocnej
Tylko na bielizna9.com!
Piękna bielizna na każdy dzień!
Sprawdź na bielizna9.com!
Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Body wyszczuplające i modelujące
Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 ZŁ

FORUM - bieżące dyskusje

Ogrzewanie którego nie widać
Cześć! Czy macie może jakąś wiedzę w zakresie ekologicznych metod ogrzewania domu? Ja właśnie...
Włosy wypadają i łamią się... jak s…
Gdybym miała liczyć codziennie wypadające włosy to bym chyba zwariowała ;) Moje włosy...
Remont mieszkania
U mnie podczas remontu celem priorytetowym będzie cyklinowanie parkietu. Jest już w opłakanym...
Pranie
Ja płyn wybieram losowo, sprawdzając w sklepie jego zapach