Czosnek na grilla – jak przygotować?

20 maja 2013, dodał: 5tka
Artykuł zewnętrzny

 

Według legend to najskuteczniejszy środek odstraszający wampiry. W rzeczywistości – wspaniała przyprawa o wyrazistym smaku i zapachu, która urozmaici nawet najprostsze danie z grilla, odmieni każdą sałatkę i podkręci aromat marynat.

Czosnek był znany już w starożytności. Sam Pitagoras nazwał go królem przypraw, który nie tylko dodaje smaku potrawom, ale również… chroni przed „urocznym spojrzeniem”, czyli nieczystymi intencjami czy złowrogimi mocami. W rzeczywistości jest to roślina uniwersalna, rośnie prawie na całym świecie. Występuje w ponad dwustu pięćdziesięciu gatunkach i odmianach. Prawdopodobnie ojczyzną czosnku jest Azja Środkowa, zaś najokazalsze gatunki rosną na Kaukazie. Podobnie jest w krajach arabskich, na Bałkanach, w Turcji i na Węgrzech. Sporo roślin rośnie dziko w klimacie umiarkowanym, także w Polsce (np. jako czosnek niedźwiedzi). To właśnie z tego powodu, to warzywo tak mocno kojarzy się z rodzimą kuchnią.

Wielbiciele ostrego smaku cenią go za możliwość ograniczenia szkodliwej soli w potrawie – spora ilość czosnku pozwala na użycie mniejszej ilości soli. Już niewielka ilość czosnku dodana do zwykłej surówki sprawi, że jej smak będzie wyrazisty, a upieczony na grillu, wcześniej natarty czosnkiem chleb będzie prawdziwym przysmakiem. Czosnek świetnie komponuje się z rybami. Grillowany pstrąg faszerowany natką pietruszki i plasterkami czosnku to istne niebo w ustach. Jest również idealnym uzupełnieniem mięs i dziś trudno wyobrazić sobie grilla bez czosnku. Można nacierać nim wszelkie mięsa – od drobiu, poprzez cielęcinę, jagnięcinę, baraninę, do wołowiny i wieprzowiny. Niezmiennie polskim klasykiem pozostaje karkówka natarta czosnkiem i oprószona majerankiem z odrobiną soli i pieprzu.

Czosnek jest też cennym składnikiem wszelkich marynat. Włosi, wielbiciele udźca jagnięcego często przygotowują pikantny sos z czosnku, rozgniecionych filetów anchois oraz z octu winnego. Z kolei hiszpański kurczak podawany jest w sosie z utartych żółtek, drobno posiekanych migdałów, czosnku i szafranu. Amerykanie bez pamięci są rozkochani w wołowych stekach natartych czosnkowym TABASCO®. Japończycy łączą go z ulubioną marynatą teriyaki Kikkoman, dzięki czemu powstaje niesamowite połączenie smakowe, które na grillowanych produktach tworzy chrupiącą, słodko-pikantną glazurę. Jak widać, czosnek jest sprzymierzeńcem każdego, kto lubi grillować a póki co, pogoda sprzyja kulinarnym eksperymentom. Zatem sztućce w dłoń!

file1369056759



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie w bloku czy domek?
Jeżeli pracuje się w centrum, zamieszkanie w bloku to najczęstszy wybór. Jeśli szuka...
Jaki kolor auta dla kobiety?
Jeśli zaś chodzi o kolor samochodu dla kobiety, wielką popularnością cieszą się cieplejsze barwy:...
Bardzo się pocę - macie sprawdzone …
Wśród nich wymienić można: odpowiednią higienę, stosowanie antyperspirantów i blokerów, laseroterapię, iniekcje z toksyny...
A jakie wam się podobają sukienki n…
Kluczem do udanej stylizacji zimą jest warstwowanie. Wybierz gładką sukienkę o prostym kroju...