Czerwony groszek kopytkowy
Wszystko zaczęło się od dyskusji z Pyzą na forum (dawno temu) w koło moich „Oranżowych kluseczek „. Zaowocowało to pomysłem na czerwone, zielone czy czarne kluski.
Czas: 1 godzina
Składniki:
4 średnie ziemniaki
1 mały buraczek
mąka ziemniaczana
mąka pszenna
sól
Ugotować ziemniaki i buraczek w mundurkach. Obrać. Ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków, buraczka utrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Buraczka ułożyć na sitku i odcisnąć sok. Zmieszać obie masy. Lekko osolić. Ułożyć masę w misce- wygładzić powierzchnię, podzielić na 4 części. Jedną część wyjąć, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną + 3 łyżki mąki pszennej. Dołożyć to co wyjęte i zagnieść ciasto. Formować wałeczki jak na kopytka, pokroić (jak na kopytka) i każdą kluseczkę „poturlać ” w dłoni formując kulkę – podsypując zwykłą mąką. Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować na osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z sosami, jako dodatek do mięs.
Pięknie wyglądają jak są zrobione wszystkie 5 kolorów (pomarańczowy- z kurkumą i puree ziemniaczanym, zielone- z masa szpinakowa, czarne – barwione sepią, białe – normalne i te czerwone- buraczkowe) – ułożone warstwami w szklanym naczyniu (jak sałatki warstwowe) .