Czekoladowy dżem z jeżyn

25 listopada 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Domowa wariacja na temat owocowej nutelli

Składniki :

1 szklanka jeżyn

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki ginu ( powinien być rum ale gin z reguły mam a rum nie )

Oczyszczone jeżyny wrzucić do garnka i dosypać  cukier. Mieszając rozgotować aż sok puszczą. Gotować  mieszając, aż zgęstnieje. Dodać kakao i rum. Wymieszać tak by miało konsystencję dobrej konfitury.

Trzymać ostudzoną w zamykanym pojemniczku w lodówce.

Taką na zapas  gorącą przekładać do wyparzonych – suchych słoików , zakręcić  i pasteryzować 10 minut .

file1322247934



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...