Czekoladowy dżem z jeżyn

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Domowa wariacja na temat owocowej nutelli

Składniki :

1 szklanka jeżyn

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki ginu ( powinien być rum ale gin z reguły mam a rum nie )

Oczyszczone jeżyny wrzucić do garnka i dosypać  cukier. Mieszając rozgotować aż sok puszczą. Gotować  mieszając, aż zgęstnieje. Dodać kakao i rum. Wymieszać tak by miało konsystencję dobrej konfitury.

Trzymać ostudzoną w zamykanym pojemniczku w lodówce.

Taką na zapas  gorącą przekładać do wyparzonych – suchych słoików , zakręcić  i pasteryzować 10 minut .

file1322247934



FORUM - bieżące dyskusje

Inhalacje
Jesteśmy w końcu po leczeniu i mam nadzieję, że w to już naprawdę koniec...
Leczenie kanałowe zębów w Warszawie…
Co do leczenia kanałowego zębów mam nieco wątpliwości czy aby powinno się...
Ładowanie aut elektrycznych - gdzie…
Ostatnio zauważyłam, że przy marketach są masowo instalowane takie stacje, można iść...
Najbliższa przyszłość...
U mnie najbliższa przyszłość to załatwienie ważnych spraw formalnych, muszę z tym zdążyć przed majem.