Cordon blue
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 4 sznycle cielęce, piersi z kurczaka lub indyka
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz, tymianek
– 4 plasterki żółtego sera
– 4 plasterki szynki
– 2 łyżki mąki
– jajo
– 2 łyżki śmietany
– tarta bułka
– po 2 łyżki masła i oleju
Przygotowanie:
Sznycle opłucz, osusz, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Zostaw pod przykryciem 20 minut w chłodnym miejscu. Następnie natnij w każdym głęboką kieszeń. Do każdej kieszeni włóż po plastrze żółtego sera i szynki i zepnij kieszenie wykałaczkami. Mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Jajko dokładnie roztrzep ze śmietaną. Panieruj kotlety najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w tartej bułce. Smaż z obu stron na maśle wymieszanym z olejem (kotleciki powinny być zrumienione).