Większość z nas ma świadomość, że w okresie upałów musimy dostarczać organizmowi więcej płynów niż w chłodniejszych miesiącach (najzwyczajniej w świecie mamy też wtedy większe pragnienie). Ale czy zmieniamy coś także w naszym odżywianiu?
Gdy żar leje się z nieba, mamy mniej energii i czujemy się osłabieni. Tymczasem wsparcie kryje się tuż za rogiem: na straganie z warzywami czy półce w sklepie spożywczym. Możemy pomóc sobie przetrwać ten wymagający dla naszych organizmów okres, sięgając po określone produkty.
Napoje
* Na pierwszym miejscu powinna znaleźć się niegazowana woda mineralna – pij jej nawet do 3 litrów dziennie. W krótkim czasie przywraca ona bowiem utracone siły. Jeśli brakuje ci doznań smakowych, nie sięgaj po słodkie napoje ani nawet soki owocowe z kartonów, które również zawierają dużo cukru, lecz dodaj do szklanki plasterek cytryny albo świeżą miętę.
* Kolejną propozycją na upalne lato jest zimny jogurt bądź kefir: nie tylko gaszą pragnienie, zapewnią również twojemu organizmowi białko i kalorie.
* W trakcie lata warto też skorzystać z dobrodziejstw aloesu. Sok z tej rośliny, dostępny w aptekach i wielu sklepach ze zdrową żywnością, stanowi wspaniałe źródło minerałów. Wypity przed śniadaniem doda ci witalności i wspomoże metabolizm.
Czego unikać?
Wbrew przekonaniu wielu osób, że nic nie gasi pragnienia lepiej niż zimne piwo, trzeba uważać na alkohol. Przy wysokiej temperaturze może on doprowadzić do przegrzania organizmu. Mocna kawa również nie jest dobrym pomysłem.
Jedzenie
Dietetycy często zwracają uwagę na fakt, iż dobrą praktyką jest spożywanie żywności sezonowej – dostępnej w określonej porze roku.Nasz organizm, inaczej niż zimą, potrzebuje lekkich, nieprzeciążających żołądka posiłków. Lato jest okresem, w którym natura jest dla nas bardzo hojna. Wykorzystujmy więc dostępne teraz nowalijki, które dodadzą nam energii, której tak potrzebujemy w tych dniach: pomidory, rzodkiewki, ogórki, sałatę. Ograniczmy potrawy smażone, które nas jej pozbawią.
Warzywa, najlepiej w postaci surowej, wprowadź do każdego posiłku, np. w formie sałatki, soku czy chrupiącej przekąski. Szczególnie polecane przez dietetyków są warzywa zielone, zawierają bowiem żelazo, magnez i kompleks witamin z grupy B (oprócz wymienionych wcześniej: szparagi, szpinak i brokuły).
Jeśli wybierasz owoce, zwróć przede wszystkim uwagę na te, które rosną w Polsce (wiśnie, czereśnie, truskawki). Pamiętaj, że większość owoców z pestkami ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu dostarczają uczucia sytości na dłużej. Możesz też przyrządzić z nich różnego rodzaju koktajle owocowe i smoothies.
Jeśli masz ochotę na lekką, nieowocową przegryzkę, sięgnij po płatki ryżowe czy macę.
śniadanie
* Powinno dostarczyć ci jak najwięcej składników odżywczych.
* Sięgaj po płatki owsiane: zjedzone w formie owsianki dodadzą nie tylko sił na cały dzień, ale oczyszczą jelita.
* Rankiem zamiast tradycyjnego śniadania można przyrządzić odżywczy, bogaty w witaminy koktajl.
obiad
* W sezonie warzywnym warto robić dania z cukinii, marchewek, bakłażanów czy pomidorów, np. z mozzarellą. Do drugiego dania przygotuj koniecznie surówkę lub sałatkę, np. grecką lub z kurczakiem.
* W upalne dni tradycyjny obiad dobrze jest zastąpić chłodnikiem przygotowanym na bazie kefiru lub maślanki.
Oto kilka wybranych propozycji:
Chłodnik serowy:
Składniki: 400 g kefiru, 200 g serka wiejskiego, ogórek, pęczek rzodkiewek, łyżka posiekanego koperku, 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, ząbek czosnku, sól, pieprz ziołowy. Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rzodkiewkę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Wszystko wymieszać, dodać posiekany czosnek, kefir i serek, doprawić do smaku.
autor: czekoladka
Chłodnik z awokado
składniki:
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 3 dojrzałe awokado
– 5 łyżek soku z limonki
– 0,5 litra bulionu
– 25 dag naturalnego jogurtu
– sól, pieprz kajeński
– strąk chili
– 12 dag chipsów tortilla
– plasterki limonki do dekoracji
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, czosnek można tez przecisnąć przez praskę, awokado pokroić na połówki i usunąć pestki, obrać ze skórki. Jedną połówkę awokado drobno pokroić i wymieszać z łyżką soku z limonki, odstawić w chłodne miejsce. Pozostałe połówki awokado zmiksować z resztą soku z limonki, połową bulionu, cebulą i czosnkiem. Dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem i schłodzić w lodówce gotową zupę. Strąk chili umyć, rozkroić i usunąć gniazda nasienne, pociąć w cienkie krążki, chłodnik przelać do miseczek, udekorować plasterkami chili i limonki, podawać z chipsami.
Chłodnik z czerwonej papryki
składniki:
4 świeże czerwone papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
400 ml jogurtu naturalnego
100 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów
2 łyżki świeżo tartych płatków parmezanu
8 listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Przyprawy Prymat do smaku: sól czosnkowa, papryka słodka, chili pieprz cayenne, tymianek, bazylia
Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię orazsłodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Jako pożywne danie obiadowe sprawdzą się też zupy jarzynowe.
kolacja
Pora wieczorowa – czas, w którym upały przestają być uciążliwe, często oznacza przypływ sił: wraca apetyt, z łatwością możemy wtedy przesadzić z ilością i rodzajem pożywienia, jakiego dostarczymy organizmowi. Stąd najkrótsza droga do nadwagi. Dlatego właśnie tak ważne jest, by spożywać wartościowe posiłki w ciągu dnia.
Zobacz również:
- Chłodniki – różne przepisy na zupy na lato!
- Różne sposoby na młodą kapustę
- Szybkie, wiosenne i zdrowe zupy z warzyw
- Owocowe sorbety na lato – różne przepisy
- Herbaty mrożone – przepisy na lato