Smoothies, napoje dla zdrowia

21 marca 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Wypróbuj przepisy na smoothies – koktajle, które dostarczą ci zdrowego chlorofilu. To barwnik roślinny, nazywany też „roślinną krwią”. Ma działanie neutralizujące wolne rodniki, wspomaga układ odpornościowy, normalizuje ciśnienie krwi, oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza ryzyko nowotworów, wspomaga leczenie anemii, pobudza jelita i… to jeszcze nie wszystko.

Spójrz w jak prosty i smaczny sposób możesz dostarczyć do organizmu ten zielony barwnik roślinny.


Żelazna pietruszka

1 banan

garść pietruszki

kilka kostek lodu

Wieloowocowa rozkosz

szklanka mrożonych owoców (jagody, truskawki, maliny, porzeczki)
garść świeżych liści szpinaku
łyżeczka miodu
łyżeczka oliwy
woda

Miętowe orzeźwienie

garść liści sałaty
garść liści mięty
2 banany
łyżeczka oliwy
woda

Miodowa siła

garść liści pokrzywy lub mniszka lekarskiego
kilka liści mięty
szklanka truskawek
łyżeczka oliwy
łyżeczka miodu

Smoothies można przetrzymywać do 24 godzin w lodówce. Najlepiej jednak spożyć je w przeciągu 2 godzin od przygotowania. Zamiast oliwy doskonale nadaje się także olej lniany lub z pestek winogron. Wody dolewamy jedynie tyle, by nadać płynną konsystencję.

Justyna Marszałkowska – dietetyk medyczny

Zobacz również:

  • Jak szybko pozbyć się brzuszka?
  • 10 zdrowych przekąsek
  • Najczęstsze pułapki jedzeniowe