Składniki:
- 150 ml gęstego jogurtu greckiego
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
- 140 ml oleju słonecznikowego
- 2 duże jaja
- skórka otarta z dwóch cytryn
- kilka kropel aromatu waniliowego Delecta
- masło do wysmarowania formy
- NA WIERZCH:
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- 80 g cukru białego
- dwie łyżki miodu
- uprażone płatki migdałowe
przygotowanie:
Do dużej miski przesiać mąkę oraz dodać pozostałe składniki. Zmiksować wszystko na gładką masę, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik na 180 stopni.
Formę do tortownicy (20- 22 cm) nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika. Piec pierwsze 15 min tylko od dołu, kolejne ok. 40- 45 min góra- dół , do uzyskania ładnego złocisto brązowego wierzchu. Pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym szpikulcem – wetknąć w środek ciasta, jeżeli po wyjęciu jest czysty i suchy – ciasto jest już dobre.
Gotowe ciasto wyciągnąć z tortownicy i przełożyć na duży talerz. W małym rondelku wymieszać cukier kryształ i sok z dwóch cytryn, postawić na małym ogniu, mieszać do lekkiego zgęstnienia ok. 3 min. Dodać miód i ponownie wymieszać, zestawić z ognia, delikatnie przestudzić aby lukier zgęstniał. Wysmarować ciasto lukrem przy pomocy pędzelka, posypać gęsto lekko uprażonymi płatkami migdałów.
Podawać z łyżką jogurtu greckiego (zachęcam, fajnie się komponuje) jako deserek do kawy :)
Ciasto jest rewelacyjne, soczyste, aromatyczne, bardzo proste w wykonaniu, a co ważne – efekt wizualny zachęca do skosztowania. Na jednym kawałku sie nie skończy:)